Neurologie
Uveaal melanoom: Begrijp de risico’s en hoe je het kunt voorkomen
Uveaal melanoom is een type kanker dat optreedt wanneer een kwaadaardige tumor zich vormt in de uvea, de laag achter het witte oppervlak van de ogen. Deze aandoening ontwikkelt zich…
Oorzaak ziekte van Parkinson
Wat de oorzaak is van de ziekte van Parkinson? Eén definitief antwoord is er (nog) niet. Wat we wel weten is dat dopamine producerende cellen in de hersenen langzaam afsterven.…
Last van incontinentie problemen?
Incontinentieproblemen zijn erg vervelend. Incontinentieproblemen die langer aanhouden noemen we ook wel een incontinentie stoornis. Een incontinentie stoornis is een aandoening waarbij mensen de controle over hun blaas en/of darmen…
Dit kan je verwachten van een afkickkliniek
Als je last hebt van een verslaving dan is het overwegen van een afkickkliniek zeker een goede optie. Maar weet je niet wat je kan verwachten van een afkickkliniek? Dan is…
Podcast over langdurige klachten na een hersenschudding
De gevolgen van een hersenschudding kunnen een stuk groter zijn dan patiënten vaak denken. Zo kunnen patiënten maanden na het ongeval merken dat ze nog steeds niet helemaal de oude zijn. In…
Podcast over het doorverwijzen van patiënten met chronisch hersenletsel
Hersenletsel kan in de chronische fase een grote impact hebben op het dagelijks leven van patiënten. In deze podcast spreekt Maarten le Fevre van Deci Medical Partners met revalidatiearts en…
Podcast over het erkennen en herkennen van chronisch hersenletsel
Vele symptomen van chronisch hersenletsel zijn onzichtbaar. Hierdoor duurt het vaak lang voordat patiënten met chronisch hersenletsel gediagnosticeerd worden wat een zware impact kan hebben op de kwaliteit van leven.…
Podcast over re-integreren op de werkvloer na hersenletsel
Patiënten met hersenletsel hebben vaak moeite om na een revalidatieperiode weer te re-integreren op de werkvloer. Toch is het belangrijk dat dit wel gebeurd omdat thuiszitten de mentale gesteldheid van…
Podcast cognitieve problematiek bij hersenletsel en hersenletsel na Covid-19
Nadat de diagnose hersenletsel is gesteld kunnen patiënten problemen ervaren op cognitief gebied (denk aan geheugenproblematiek, en moeite met aandacht en concentratie). Dit wordt versterkt doordat patiënten met hersenbeschadiging moeite…
Hoe herken je ischias?
Ischias (Ischialgie) is de langste zenuw in het lichaam. De zenuw begint in de rug en loopt via de bil door tot in het been naar de voet. Door druk…
Internationale dag van de migraine
Trage procedure vergoeding nieuwe medicatie leidt tot onzekereid bij migrainepatiënten. Zaterdag 12 september op de Dag van de Migraine, vraagt patiëntenvereniging Hoofdpijnnet aandacht voor versnelling van de procedure voor vergoeding van de nieuwe…
Wat is goed slapen?
Als het om slaap gaat weet iedereen nog net dat je zo’n acht uur per nacht moet slapen. Maar ‘wat is goed slapen en waarom’. Dit artikel gaat niet over…
‘Pijnvrij ben ik niet, maar ik kan functioneren’
Jannie (66) maakte sinds 1984 verschillende hernia’s door. Ze onderging verschillende operaties, maar de pijn werd er niet veel minder door. Na acht jaar met een neurostimulator, gebruikt ze sinds…
‘Iedereen met een arbeidsbeperking dezelfde kansen’
Iedereen met een verstandelijke of lichamelijke beperking aan de slag: dat is het uitgangspunt van de Participatiewet. Maar een deel van de doelgroep dreigt tussen wal en schip te vallen…
“Pijn is een meerkoppig monster”
Na een ongeval bleef Eugenie de Ruiter last houden van pijn, die steeds erger werd en uiteindelijk zeventien jaar zou aanhouden. Inmiddels weet ze waar de pijn vandaan kwam en…
“De pijn aan mijn hoofd overtreft alles”
Sinds haar dertiende heeft Ilona (26) last van enorme hoofdpijn. Afgelopen jaar werd er bij haar spanningshoofdpijn geconstateerd. Dat wil zeggen dat ze dagelijks overbelastende hoofdpijn heeft. Hoe begon het?…
‘Microvezel’ biedt meer inzicht in de hersenactiviteit
Onderzoekers van de MIT zijn er voor het eerst in geslaagd om een enkelvoudige, wendbare microvezel door het brein te laten bewegen. De vezel is vergelijkbaar met hersenweefsel en is…
“Over de brug”: zorg met impact
Het rapport ‘Over de brug’ (Phrenos, 2014) stelt dat in Nederland ongeveer 160.000 volwassenen een ernstige psychische aandoening hebben met ernstige achterstanden in o.a. psychische en somatische gezondheid (een levensverwachting…
Patiëntenverhaal burn-out: “Gelukkig niet meer de oude”
De burn-out van Kees kwam niet als donderslag bij heldere hemel. Een eigen bedrijf. Lange dagen die steeds meer gevuld werden. Een druk sociaal leven. “Op een gegeven moment gingen…
Patiëntenverhaal dystonie: “er is veel onbegrip”
Robert Scholten was 39 jaar toen hij voor het eerst last kreeg van dystonie. “Ik werkte interim als leidinggevende en kreeg last van nekkrampen en schudden van het hoofd. Het…
Patiëntenverhaal psychose: “Ik was enorm in de war”
Bert van Loon maakte meerdere psychoses door. “Dat begon op mijn achttiende. Na de havo begon ik aan een hbo-opleiding, civiele techniek. Maar in de klas was ik heel argwanend…
Patiëntenverhaal psychose: “Ik vluchtte altijd”
Ze was alleen thuis en dweilde om het ridderkasteel van haar zoon heen, toen ze plotseling een groot oog in het kasteel zag. Een enorme angst overviel haar, het oog…
Dementie en de link met voeding
Ruim 260.000 Nederlanders hebben dementie, waarbij Alzheimer de meest voorkomende vorm is. Dit aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen, onder andere door de vergrijzing. Beschermt bepaalde voeding tegen…
Optimale EMB-zorg is een ingewikkelde, mooie opgave
Goede zorg is voor iedereen anders. Verschillende patiënten hebben verschillende behoeften, niet alleen afhankelijk van het ziektebeeld, maar ook van persoonlijke kenmerken en voorkeuren. Dit principe wordt verder uitvergroot bij…
Mensen zoals jij en ik
“Het gaat om mensen zoals jij en ik die allerlei dingen graag willen en kunnen, maar bij wie we rekening moeten houden met de factoren die dat tegenhouden. Dat zijn…
Houden van mensen voor wie je expert wilt zijn
Het is moeilijk voor te stellen om naast een visuele beperking ook nog een licht verstandelijke beperking, een autismespectrumstoornis en een angststoornis te hebben. “Je kunt dan niet terugvallen op…
Meer aandacht nodig voor psychische kwetsbaarheid bij kinderen
Ontwikkeling kent momenten waarop iets moet lukken, anders is de kans verkeken, vertelt Wouter Staal. De hoogleraar Klinische Kinder- en Jeugdpsychiatrie, bijzonder hoogleraar Autismespectrumstoornissen en kinder- en jeugdpsychiater bij Karakter…
Drank en sigaret slecht voor je nachtrust, koffie niet
Koffie of thee voor het slapengaan zou geen invloed op je nachtrust moeten hebben beweren onderzoekers van de Harvard Medical School (HMS) en Florida Atlantic University (FAU). Ze voerden een…
Even helemaal tot rust komen in Bali
“Het idee is ontstaan toen Danny (Danny Hempel, oprichter van Doenersdreef) in 2012 in Bali was. Hij kwam in contact met een gezin dat van het Noorden helemaal naar het…
Mini samenleving waarin de één biedt wat de ander nodig heeft
“Buurtgemeenschap Mini Goor vormt straks een nieuwe samenleving waarin niemand buiten de boot valt”, vertelt Doenersdreef in haar flyer die ze zullen verspreiden onder de bewoners van de buurt. Doenersdreef…
Een cirkel waarin we allemaal wat aan elkaar hebben
“We zijn heel erg gewend om probleemoplossend te denken: dit is het probleem en dit kunnen we eraan doen. Bij Doenersdreef willen we die eerste gedachte loslaten en kijken naar…
Werk- leerplek in de horeca draagt bij aan zelfredzaamheid jongeren
Jose Silva runt al vier jaar de keuken en het restaurant van Doenersdreef. Het restaurant is een plek waar jongeren worden opgeleid om later in de reguliere arbeidsmarkt een baan…
Gezond leven begint bij bewustwording
Juliette Calis is voedingscoach binnen Doenersdreef. Ze adviseert jongeren over hun eet- en bewegingspatronen, ondersteunt bij het realiseren van hun doelen en creëert bewustwording op de verschillende Doenersdreef-locaties. “Jongeren eten…
Succesvolle circulaire visie: zelfstandige jongeren die verantwoordelijkheid nemen
Doenersdreef begeleidt jongeren met een lichtverstandelijke beperking (lvb) op hun weg naar zo zelfstandig mogelijk wonen, leren en werken. Daarbij staat hun circulaire visie centraal. Dat betekent dat jongeren worden…
Jongeren met een lichtverstandelijke beperking regie geven over eigen leven
“In de kern gaat het erom dat alle jongeren de regie over hun eigen leven moeten hebben. Soms moet ik als hulpverlener de regie tijdelijk overnemen voor een korte periode,…
Doenersdreef ondersteunt jongeren zich te ontwikkelen tot betrouwbare werknemers
“Ik ben blij dat ik bij Doenersdreef heb gewoond. Ik heb hier heel veel geleerd. Binnenkort ben ik er klaar voor om uit de zorg te gaan”, vertelt Fadila, 25…
Lvb-jongeren nemen volwaardig deel aan samenleving
“Jongeren met een licht verstandelijke beperking (lvb) verschillen echt niet zo veel van ons. Uiteindelijk willen we allemaal gelukkig zijn. We willen iets doen in de samenleving wat gewaardeerd wordt.…
Vier tot vijf jaar hondsberoerd op bed
Misselijkheid, vermoeidheid, concentratieproblemen en gedrags- veranderingen. Het zijn de eerste mogelijke symptomen van een hersenaandoening waar ruim 2 miljoen Nederlanders aan lijden. De volgende fase kan bestaan uit het zien…
De regie over je eigen werkgeluk
Deelnemers aan de moderne arbeidsmarkt kunnen niet simpelweg achterover leunen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en functieomschrijvingen en verwachtingen lijken iedere vijf jaar te veranderen. In een…
Leven met MS wordt steeds beter
“Leven met multiple sclerose (MS) is elke dag een verrassing”, omschrijft Nadia (39) haar ziektebeeld. Ze is acht jaar geleden gediagnosticeerd met de chronische ziekte en heeft sindsdien de nodige…
‘Mensen hebben geen zicht op hoe uitzichtloos het voelt’
“Je moet gewoon positief denken.” Het is een uitspraak waar te veel mensen met een depressie nog mee geconfronteerd worden. Ondanks overheidscampagnes, evenementen en aandacht in de media is er…
Grote rol voor mensen met pijn bij verbeteren zorg
Pijn bestaat in veel varianten. Eens in de maand pijn hebben, is iets anders dan elke dag. Rugpijn is anders dan pijn in een gewricht, en stekende pijn voelt anders…
Chronische ziekte versus chronische pijn
Waarschijnlijk al vanaf zijn geboorte heeft Jan (60) diabetes type 1. De ziekte heeft diepe sporen achtergelaten in het lichaam van Jan, die desondanks positief blijft. Belangrijke complicatie is neuropathie…
Meer onderzoek, minder stigma: werken aan betere zorg voor mensen met psychische aandoeningen
Psychische aandoeningen staan bovenaan de Wereldgezondheidslijst van de meest invaliderende ziekten ter wereld. De levenslange aandoeningen beïnvloeden elk aspect van iemands leven, en dat van hun naasten. Husseini Manji, Global…
Complexiteit MS vergt richtlijn en samenwerking
Iedere patiënt met multiple sclerose (MS) is anders. Waar de een goed reageert op een bepaalde therapie, doet die behandeling niets voor iemand met een schijnbaar zelfde ziekteverloop. “Dat is…
Meer kennis noodzakelijk voor goede pijnbehandeling
Artsen leren onvoldoende over pijngeneeskunde. Hoewel de aandacht voor chronische pijn en de behandeling ervan toeneemt, ontbreekt de benodigde kennis om juist te kunnen handelen. Frank Huygen, hoogleraar anesthesiologie en…
Onzichtbaarheid migraine leidt tot onbegrip
Het bewustzijn over migraine groeit. Prominente figuren spreken openlijk over hun ervaring met de ziekte en onderzoek levert veelbelovende ontwikkelingen op rondom de behandeling. Toch kent Nederland tot op heden…
Zowel te weinig als te veel slaap slecht voor het geheugen
Er heerst nog veel onduidelijkheid over de gevolgen van slaap(duur) op de gezondheid. Reden voor de wetenschap om blijvend onderzoek te voeren naar dit verband. Daar kan nu weer een…
Eenzaamheid niet minder onder fysiek beperkte ouderen die extra bewegen
Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch…
Sterftekans na beroerte op jonge leeftijd ligt lager dan voorheen
De kans op overlijden na een herseninfarct op jonge leeftijd is in de periode van 1998 tot 2010 duidelijk gedaald. Dat melden Radboudumc-onderzoekers in het medisch blad JAMA. Tegelijkertijd toont…
Gebied aan de zijkanten van het brein betrokken bij pijnverwerking
Haast iedereen kent wel de vervelende pijn na het stoten van de elleboog of de grote teen. Juist omdat we dit weten proberen we deze vorm van acute pijn het…
Arts grijpt door werkstress naar alcohol
1 op de 20 artsen heeft te maken met een afhankelijkheid van alcohol en iets meer dan de helft drinkt twee of meer keer per week. Dat blijkt uit een…
'Wij willen jongeren toekomstperspectief bieden op sociaal, ecologisch en economisch gebied'
Om van de geijkte paden af te kunnen wijken, startte Danny van Hempel twaalf jaar geleden Doenersdreef Zorg. Inmiddels wonen er rond de honderd LVB-jongeren en jongvolwassenen met hun vijfentwintig…
Doenersdreef leert jongeren met LVB het leven te leven
“Doenersdreef is een organisatie die ontzorgt”, begint Mariëlle Stitzinger. Zij maakt sinds anderhalf jaar deel uit van het bestuur van Doenersdreef. “Wij leren jongeren en jongvolwassenen met een LVB het…
Wat stress met ons doet
Stress en allerlei klachten die daarmee samenhangen, vormen een behoorlijke caseload voor huisartsen. Maar welke factoren spelen een rol bij stress en wat kun je als huisarts doen om stress…
Breinatlas toont verborgen immuuncellen mogelijk gelinkt aan hersenkwalen
Ons brein bevat behalve neuronen ook een verscheidenheid aan immuuncellen die belangrijk zijn voor een goede breinwerking. Een onderzoeksteam geleid door Dr. Kiavash Movahedi (VIB Centrum voor Inflammatieonderzoek, VUB) heeft…
Sterke luchtverontreiniging van invloed op mentale gezondheid
Mensen die wonen in een gebied waar sprake is van ernstige luchtvervuiling rapporteren vaker depressieve gevoelens. Dat laten de resultaten zien uit een onderzoek van de Universiteit Gent in samenwerking…
Meer slaapklachten onder kinderen met slecht dagritme
Kinderen onder de 12 jaar die minder vaste eet- en slaappatronen hanteren, blijken meer slaapklachten te hebben dan kinderen die wel op gezette tijden eten en slapen. Dat melden onderzoekers…
PTSS behandelen met beeldende therapie
Een onderzoek naar de werking van beeldende therapie bij vluchtelingen met een posttraumatisch-stresssyndroom levert veelbelovend resultaat op. Meer mensen hielden de therapie vol. Voor Susan van Hooren, bijzonder hoogleraar Vaktherapie…
Isolement dreigt bij dementie op jonge leeftijd
Bijna 4,5 jaar. Dat is hoe lang mensen die getroffen worden door dementie op jonge leeftijd gemiddeld in onzekerheid verkeren terwijl een diagnose uitblijft. Omdat men het niet verwacht, niet…
Nuchtere kijk staat diagnose NAH in de weg
Een kopstoot tijdens het sporten, een val van een paard of een schommel tegen het hoofd. Het zijn veelvoorkomende incidenten die veel leed kunnen veroorzaken. Omdat dat leed in de…
Specialistische zorg voor dementie op jonge leeftijd bij Zorggroep Noorderboog
“Dementie op jonge leeftijd vraagt om een specialistische benadering”, vertelt Ben Pos. Hij is specialist ouderengeneeskunde bij Zorggroep Noorderboog in Meppel en volgt een van de eerste gespecialiseerde opleidingen voor…
Nieuwe test helpt bij stellen diagnose Parkinson
Het diagnosticeren van de ziekte van Parkinson gaat niet gemakkelijk. Zeker in vroege stadia kan het lastig zijn om Parkinson te onderscheiden van een groep andere aandoeningen waarbij identieke verschijnselen…
Smaak- en pijnbeleving kruisen elkaar in de hersenen
Neurowetenschappers van de Universiteit van Oklahoma hebben een gebied in de hersenen ontdekt waar smaakbeleving en pijn elkaar kruisen. De uitkomsten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Neuroscience.…
Werkonderbrekingen schaden het welzijn van personeel
Werkverstoringen, zoals binnenkomende e-mails, telefoongesprekken, computerstoringen, collega’s die advies vragen of langskomen voor een praatje zijn typische stressveroorzakers in hedendaagse organisaties. Uit een recent gepubliceerd onderzoek in het tijdschrift Work…
Impact brandwondenongeval kind enorm op hele gezin in het bijzonder de moeder
Een maand na het ongeval heeft bijna de helft van de moeders posttraumatische stressklachten en bij 1 op de 5 moeders blijven deze klachten langdurig bestaan. Brandwonden tekenen niet alleen…
Leven zonder dwang wellicht mogelijk na hersenstimulatie
Het dwangmatig gedrag dat mensen met een ernstige obsessieve compulsieve stoornis (OCD) vertonen, kan aanzienlijk worden verminderd met gerichte diepe hersenstimulatie ofwel Deep brain stimulation (DBS). Dat melden wetenschappers van…
Effect milde epileptische aanvallen nader onderzocht
Een team neurowetenschappers onder leiding van Carlos Fitzsimons van de Universiteit van Amsterdam heeft ontdekt dat je het brein kunt beschermen tegen achteruitgang door twee zogenoemde micro-RNA’s, die vrijkomen na…
Schermtijd voor het slapengaan leidt tot meer slaapklachten bij jongeren
13 tot 18-jarigen die dagelijks achter een smartphone, tablet of pc zitten voor het slapen, hebben meer slaapklachten. Het gaat met name om klachten als later in slaap vallen, korter…
Meer stress en verzuim bij jonge werknemers die in meerdere teams actief zijn
Multiple team membership is steeds meer gemeengoed binnen grote bedrijven en overheidsinstanties. Dit concept van werken in meer dan één team aan meerdere projecten tegelijk maakt het werk voor ervaren…
'Met een bredere benadering is een wereld te winnen'
Nederland telt 270.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, zal dit aantal stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040, zo is de verwachting. Er bestaan nog…
Dementiezorg: aandacht voor het individu
Met de steun van partners, buren en vrienden is het voor veel mensen met dementie mogelijk om langere tijd prettig thuis te wonen. Soms echter is meer begeleiding van buitenaf…
Ouderenpsychiatrie: de stand van zaken
Ouderenpsychiatrie onderscheidt zich op meerdere vlakken van reguliere volwassenenpsychiatrie. Dat vertaalt zich onder meer in een andere aanpak van verschillende ziektebeelden. Twee experts geven een toelichting. Ouderenpsychiatrie apart specialisme Dr.…
Het palet van een TOPGGz-instelling
Mondriaan heeft het eerste topklinische centrum met expliciete focus op persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen. Psychiatrische zorg voor ouderen is enorm belangrijk, vinden Sylvia Heijnen-Kohl (Zorgdirecteur Ouderen bij Mondriaan en Klinisch psycholoog/psychotherapeut)…
Eerste boek over roken voor kinderen
Op dinsdag 29 januari ontvangt longarts en strijder tegen de tabaksindustrie Wanda de Kanter het eerste exemplaar van ‘Mij pak je niet’: het eerste boek voor jongeren over roken. Kinderboekenschrijfster…
Kloktekening mogelijk voorspeller van dementie
Iets eenvoudigs als het tekenen van een klok, is een goed instrument voor een eerste screening op beginnende dementie. Dat concludeert Linda Wever, oud-OU-student Psychologie. Ze deed voor haar eindscriptie…
Goede tijden ophalen om depressie te weren
Het oproepen van positieve gebeurtenissen en ervaringen kan jongeren helpen om veerkrachtig te worden tegen depressie op latere leeftijd. Dat suggereren wetenschappers van de Universiteit van Cambridge. De resultaten van…
8 feiten over chronische pijn
Chronische pijnklachten zijn meer dan een symptoom dat onderdeel uitmaakt van een bepaald ziektebeeld. Chronische pijn is een ziekte op zich. Omdat vaak sprake is van dermate ernstige klachten dat…
Samen een vuist maken tegen chronische pijn
Chronische pijn is een groot probleem: maar liefst 2,2 miljoen Nederlanders lijden eraan en de kosten lopen op tot 20 miljard euro. Hoogleraar Anesthesiologie Kris Vissers en hoogleraar Revalidatie Michiel…
Negatieve emoties online delen verbetert gemoedstoestand
Dagelijks delen veel jongeren negatieve emoties via social media. Stress over examens, onzekerheid over te maken keuzes, angst voor bepaalde situaties. Vrienden uit hun sociale netwerken geven hier vervolgens hun…
Ruimte voor een andere realiteit
Eenzaamheid, ziekte, zorg en verlies. Het zijn termen die vaak in een adem genoemd worden met ouderdom. Hoewel men met behulp van medische technologie streeft naar een zo lang mogelijk…
Aangedaan gezichtsveld bij migraine gelinkt aan atriumfibrilleren
Voorafgaand aan een migraineaanval ervaren sommigen een visuele aura, waarbij vreemde vormen, blinde vlekken en lichtflitsen in het zichtveld waargenomen worden. Nou blijkt uit nieuw onderzoek van wetenschappers van de…
Stress door je baas? Blijf er niet mee rondlopen!
Het aantal Nederlanders dat kampt met werkgerelateerde stressklachten, neemt helaas nog steeds toe. Maandelijks melden duizenden werknemers zich ziek door conflicten op het werk, veelal met hun baas. In deze…
Zang heeft de potentie symptomen van Parkinson te verminderen
Zingen kan helpen de stemming en motorische vaardigheden te verbeteren bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Daarnaast zou het ook de fysiologische indicatoren van stress verminderen volgens onderzoekers van…
Zichtbare hersenschade in voorstadium diabetes
Mensen met prediabetes hebben al subtiele schade in de witte stof van hun hersenen, wat uiteindelijk tot een achteruitgang kan leiden in het cognitief functioneren. Prediabetes is een voorstadium van…
Privéleven beinvloedt kwaliteit werk
Mensen die werk een centrale plaats in hun leven geven zijn beter opgewassen tegen ingrijpende gebeurtenissen in hun privéleven. Zij zijn beter in staat om voordeel te halen uit hun…
1 op de 3 jongeren kampte met depressie in afgelopen jaar
8% van de 12- tot 25-jarigen geeft aan psychisch ongezond te zijn. Dit blijkt uit vragen die ze daarover hebben beantwoord. Het is een lichte stijging ten opzichte van tien…
Cognitieve gedragstherapie in groepsverband bij angststoornissen
Kinderen en adolescenten met angststoornissen zouden het meest gebaat zijn bij cognitieve gedragstherapie (CGT) in groepsverband. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Universiteit van Oxford. Onderzoeker Andrea Cipriani…
Verwachting beïnvloedt de perceptie van pijn
Zelf-vervullende verwachtingen of self-fulfilling prophecies hebben een grote invloed op ons leven. Als patiënten bijvoorbeeld denken dat ze een pijnstiller krijgen, kunnen ze zich vaak beter gaan voelen, zelfs als…
‘Ik kan eindelijk weer functioneren’
Nele (29) was door haar chronische migraine de wanhoop nabij. Na een lange zoektocht kreeg ze hulp uit onverwachte hoek: botox bleek uitkomst te bieden. “Ik weet niet of het…
De rol van patiënten bij de behandeling van parkinson
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal Nederlandse parkinsonpatiënten de komende decennia met 71% zal stijgen, een toename die voornamelijk het gevolg is van de vergrijzing…
Onverdeelde en oprechte aandacht werkt tegen eenzaamheid
Van 27 september tot en met 6 oktober werd de Week tegen Eenzaamheid gehouden. Prachtig natuurlijk, al die aandacht. Aandacht die mensen die kampen met eenzaamheid ook zo hard nodig…
‘Voorkom hoofdpijn door overmedicatie’
Het is voor veel hoofdpijnpatiënten een onverwacht probleem: de medicatie die hun hoofdpijn moet verhelpen, kan het bij overmatig gebruik juist hoofdpijn veroorzaken. Steeds meer mensen krijgen hier mee te…
Weinig overlap tussen personen met schizofrenie
Patiënten met de diagnose schizofrenie vertonen onderling grote verschillen. Onderzoekers van het Radboudumc toonden samen met collega’s uit Engeland en Noorwegen aan dat slechts een verwaarloosbaar aantal identieke eigenschappen in…
Leven met MS: ‘Ik weet nu wat ik zélf kan doen’
Over multiple sclerose (MS) is veel informatie te vinden. Maar wat is betrouwbaar en actueel? Nicole Donal (33) probeerde na het krijgen van de diagnose MS antwoord te vinden op…
De zoektocht naar bewustzijn voor NAH
Een gebrek aan concentratie, vermoeidheid en overgevoeligheid voor externe prikkels; het zijn cognitieve klachten waar iedereen zo nu en dan mee te maken krijgt. Voor veel patiënten met niet-aangeboren hersenletsel…
Cognitieve revalidatie bij niet-aangeboren hersenletsel
Zo’n 650.000 Nederlanders ervaren dagelijks beperkingen als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Veel van deze klachten zijn cognitief en daardoor voor de buitenwereld onzichtbaar, zoals geheugenproblemen, concentratiestoornissen of chronische vermoeidheid.…
Gelijk aantal contacten van personen met verward gedrag bij de huisarts
Vrij regelmatig verschijnen er nieuwsberichten over mensen die verward gedrag vertonen. Cijfers van Nivel Zorgregistraties eerste lijn laten nu zien dat het aantal contacten met de huisartsenpost voor mensen met…
‘Jongeren met LVB zijn tot enorm veel in staat’
Ruim 10% van de Nederlandse jongeren heeft een IQ-score tussen de 50 en 70 en is daarmee licht verstandelijk beperkt (LVB). Het stigma dat dit label met zich meebrengt, speelt…
De impact van een beperkt kind op het hele gezin
Een kind met een ernstig meervoudige beperking heeft een grote invloed op de rest van het gezin. Doordat er bijvoorbeeld aanpassingen aan het huis, de carrière, vakanties en dagelijkse routine…