ADHD, vakantie en school
Regelmaat is voor ADHD-patiënten fijn, want het geeft houvast. Soms ontstaan er echter problemen met die regelmaat en de inname van medicijnen. Zeker nu de zomervakantie voor de deur staat.
Medicatie op vakantie
Vakantie is voor de gemiddelde ADHD-patiënt een tijd om even stil te staan bij de medicatie en de dosering daarvan. “De middelen die wij voorschrijven vallen onder de opiumwet”, vertelt Michaela Pronk-Preuss van praktijk M3. “Als je op vakantie gaat naar het buitenland, moet je daarom een verklaring meenemen dat je met deze medicatie mag reizen. Verder is het natuurlijk van belang om met ouders en kinderen te overleggen of zij de medicijnen in de vakantie willen gebruiken of de dosis willen aanpassen. De ervaring leert dat zo’n gesprek belangrijk is, zeker met het kind in kwestie, want het gaat om een goede compliance. Om een goede relatie met de patiënt te ontwikkelen, is het essentieel om te luisteren wat zij willen. Daar valt of staat een goede behandeling mee.”
ADHD en het ontbreken van regelmaat en planning
Voor veel ADHD-patiënten is de periode van het ontbreken van regelmaat en planning een tijd die niet per definitie plezierig is. “Je moet als arts goed kijken waar een kind met ADHD of ADD tegen aanloopt. Het ene kind heeft meer moeite met de aandacht vasthouden op school, het andere kind heeft problemen met het in controle houden van het gedrag.
Dat kan in de vakantie veel meer opspelen. Gelukkig ontwikkelen veel kinderen en ouders samen een manier om te zien waar de medicatie goed voor werkt en waar niet. In de loop van de hele therapie en begeleiding is het belangrijk om te kijken naar het functioneren van het kind. Een kind dat moeite heeft met het opletten op school, kan tijdens een lange vakantie wellicht zonder medicatie. Andere kinderen hebben juist moeite met andere executieve functies. De executieve functies zijn de uitvoerende controlefuncties van het brein.
Belangrijk is dus te kijken welke executieve functies bij een kind goed en welke minder goed ontwikkeld zijn, en hoe dat zijn dagelijks functioneren beïnvloedt. Als een kind dus veel moeite heeft om zijn gedrag te remmen en te controleren en heel impulsief is, zou er beter aan doen om tijdens de vakanties de medicatie te blijven gebruiken”, aldus Pronk-Preuss.
“Er is ook een groep patiënten die tijdens de vakantie sporadisch gebruik maakt van medicijnen. Zij kennen zichzelf zo goed dat ze prima weten in welke omstandigheid ze het beste hun medicatie kunnen nemen en wanneer het niet nodig is.”
Als de vakantie afgelopen is…
Vakantie is ook een tijd van veel buitenlucht, beweging en sport. “Dat is allemaal heel positief. Het kan het dopaminesysteem stimuleren en aanleiding zijn om de medicatiedosis tijdens de vakantie aan te passen.” Elke vakantie kent echter ook weer een einde en dat betekent voor ADHD-patiënten een nieuwe verandering.
“Kinderen die tijdens de vakantie geen medicatie of een aangepaste dosis namen, moeten weer regelmaat vinden in het innemen. Ik adviseer om tijdens de laatste week van de vakantie te beginnen met de opbouw naar de juiste dosering. Als de school dan weer begint, zijn ze goed ingesteld op hun medicatie.”
Een goede begeleiding van ouders en leerkrachten is daarbij uiteraard ook van belang. Juist het begin van het schooljaar is geen periode om nog wat te experimenteren met de medicatiedosis. “Dan maken ze een start die veel moeizamer is dan nodig. We willen kinderen met ADHD helpen om het nieuwe schooljaar met veel positieve energie en motivatie te beginnen.”
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking