De impact van chronische stress
Van kortstondige stress gaan we beter presteren. Als de stress echter chronisch wordt, kan het ons op verschillende nadelige manieren beïnvloeden. Zowel qua lichaam als geest. Wanneer deze chronische stress uitmondt in een burn-out zijn de gevolgen zeer ingrijpend.
Het verschil tussen kortdurende stress, chronische stress en een burn-out
Stress activeert de amygdala, een klein hersendeel ter hoogte van de linker- en rechterslaap. De amygdala is een soort alarmbel, die het lichaam bij stress in een staat van paraatheid brengt. Bij een overactieve amygdala maken onze bijnieren extra hormonen aan: adrenaline en noradrenaline. Dit vertaalt zich in een verhoogde hartslag en snellere ademhaling. Bij kortdurende stress kan dit geen enkel kwaad. Integendeel, deze extra hormonen houden ons scherp waardoor we doorgaans beter presteren.
Bij chronische stress wordt het een heel ander verhaal. Van langdurige stress putten we onszelf uit en kan de structuur en werking van het brein veranderen. Hoe langer het duurt, hoe moeilijker we het tij kunnen keren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het deel van de hersenen dat routinematig handelen bevordert, groter wordt. Tegelijkertijd verschrompelen de zones die vernieuwend gedrag aansturen. Dit kan ertoe leiden dat de gestreste persoon minder inventief (en oplossingsgericht) wordt en zich verliest in automatismen. Hij of zij blijft volharden in het gedrag dat de stress heeft veroorzaakt en daarmee stijgt de kans op een burn-out.
Een burn-out komt vooral voor bij mensen die de waarschuwingen van het immuunsysteem negeren en maar blíjven doorgaan. Bij te veel stress produceert ons immuunsysteem signaalstoffen die de hersenen aanzetten tot vermoeidheid. Houdt de stress te lang aan, dan zal ook de vermoeidheid langer duren en is het wachten op de eerste tekenen van oververmoeidheid.
De rol van cortisol
Maar stress doet meer. Het zorgt er ook voor dat ons lichaam extra cortisol aanmaakt. Dit hormoon voorkomt dat de extra (nor)adrenaline ons lichaam uitput, door het brein ertoe te bewegen meer suiker op te nemen. Met deze suiker kan de energievoorraad worden aangevuld. Opnieuw geldt dat deze situatie niet te lang moet duren. Want bij chronische stress komt er te veel cortisol in het bloed en raakt onze hormoonhuishouding ontregeld. Zo worden onze hersenen minder gevoelig voor de gelukshormonen dopamine en serotine.
Te veel cortisol tast het immuunsysteem aan en beschadigt de hippocampus. Dit is de hersenzone die emoties en het geheugen aanstuurt. Een langdurige aanmaak van extra cortisol (als gevolg van chronische stress) is zo redelijk funest. Symptomen zoals slapeloosheid, lichamelijke klachten en vergeetachtigheid treden sneller op.
Omgaan met stress, hoe?
Genezen kan alleen door stressprikkels te vermijden en veel rust te nemen. En door minder hoge eisen aan jezelf te stellen. In dat geval neemt het aantal stresshormonen vanzelf af. Soms, echter, is de schade niet te herstellen en blijven vermoeidheid, concentratieproblemen en vergeetachtigheid bestaan.
Reactie
Ik heb in 2016 een fietsongeluk gehad... Enkel verbrijzeld. Dit is allemaal wel weer na operaties en lange revalidatie weer aardig goed gekomen. Nu afgelopen november weer5gevallen. Scheurtjes in het bot. Vreselijke pijnen. Na beide ongevallen heb ik veel stress opgelopen. Klachten zijn precies hetzelfde... Misselijk... Pijn op de borst... Down en moe.. Ben 73....hoe word ik weer fit en minder somber over het leven wat er nog is.... Gr. Jantina Kooij
Kitty, al is mijn reaktie wat laat, bij deze alsnog. Heel herkenbaar allemaal wat je schrijft. In je werk stress is nog moeilijker om daarover te praten dan in je privé situatie. Onbegrip is dan je deel. Ik heb ook last van stress na een operatie. Ik heb een eigen bedrijf (je) dat best wel redelijk goed gaat maar dat me toch veel stress geeft. Ik werk ergens een uur of iets meer, dan is mijn werk klaar. Dat bezorgt me veel stress. Iedereen staat mee te kijken wat je doet en ondertussen heb ik veel klachten. Moeilijk om uit te leggen in een tekst. Ondertussen hou ik anderzijds heel veel van mijn werk. Juist ook omdat het wel altijd de aandacht trekt. Met een halve burnout en veel door stress veroorzaakte buikpijn je op iets focussen is soms best lastig. Privé is dat ook zo. Thuis heb ik na de inspanningen op mijn werk niet veel zin meer ergens in. Mijn partner klaagt dan ook dat ik nergens zin in heb en me teveel onttrek aan allerlei ( noodzakelijke) dingen die gedaan moeten worden. Dus ook steeds meer privéproblemen. Die priveproblemen hebben ook in hun oorzaak na het verlies van een volwassen dochter van 20 jaar door een misdrijf. Ook mijn partner kampt daarmee. Allerlei spanningen dus. Ik moet steeds weer uitleggen waarom ik mij niet goed voel om even naar de winkel te gaan, te stofzuigen etc. heel lastig allemaal. Jouw laatste alinea zal ik herhalen. Het is een hele rare ziekte en ik probeer er mee te dealen. Je bent niet de enige, zo herkenbaar is je verhaal!
Ik heb veel onbegrip in mijn omgeving meegemaakt toen ik een burn-out had, het herstel heeft ook lang geduurd. Eigenlijk ben ik nooit helemaal hersteld want ik hoef maar een kleine trigger te hebben en mijn stresshormonen schieten omhoog. Ook lichamelijke kwalen en extreme vermoeidheid teisteren me nog steeds. Ik kan niet van mijn buikvet afkomen, terwijl ik verder slank ben . Ondertussen heb ik zelf besloten om in mijn functie twee schalen lager te gaan werken om de werkdruk/ stress zo goed als weg te nemen. Ook kan ik dit lichamelijk beter aan . Ik vind het alleen soms zo moeilijk door de onwetendheid/ onbegrip van sommige mensen en moet nog regelmatig mezelf verantwoorden waarom ik dingen niet kan en dat geeft mij dan weer de trigger voor stressaanmaak. Het is een heel rare ziekte en ik deal er iedere dag mee.
Plaats een opmerking