Blijf op de hoogte

Sterftekans na beroerte op jonge leeftijd ligt lager dan voorheen

De kans op overlijden na een herseninfarct op jonge leeftijd is in de periode van 1998 tot 2010 duidelijk gedaald. Dat melden Radboudumc-onderzoekers in het medisch blad JAMA. Tegelijkertijd toont het onderzoek de noodzaak aan om de behandeling van hersenbloedingen verder te verbeteren.

Elk jaar krijgen ongeveer 1500 jonge mensen tussen de 18 en 50 jaar in Nederland een beroerte (een herseninfarct of een hersenbloeding). Het zijn mensen die net aan een studie beginnen, een carrière aan het opbouwen zijn, een druk gezinsleven hebben, midden in het leven staan. En dan ineens worden ze overvallen door een beroerte. Ze kunnen eraan overlijden, maar ze kunnen het ook overleven, al dan niet (ernstig) geïnvalideerd.

Beroerte overleven

Hoe vergaat het deze jonge mensen die een beroerte overleven? Daar is maar weinig onderzoek naar gedaan. Bovendien blijft het weinige onderzoek dat er is, de patiënten meestal niet lang volgen. Dat is nu wel gebeurd in het onderzoek van neurologen van het Radboudumc dat JAMA nu publiceert. Het gaat om een onderzoek bij meer dan 15.000 patiënten die op jonge leeftijd een beroerte kregen in de periode 1998 – 2010 en hoe het hen verging in de (vele) jaren daarna.

Frank-Erik de Leeuw, neuroloog in het Radboudumc en onderzoeksleider: “Vijftien jaar na de beroerte was zeventien procent van de mensen overleden. Bij mannen ligt dat percentage wat hoger, bij vrouwen wat lager. Vergelijk je de kans op overlijden in deze groep met de gezonde Nederlandse bevolking, dan zie je dat ze een aanmerkelijk hoger risico lopen. Patiënten met een herseninfarct hebben een vijf keer hogere overlijdenskans. Bij patiënten met een hersenbloeding is de kans op overlijden zelfs meer dan acht keer zo groot.”

overlevers beroerte - bankhangen | Mijn Gezondheidsgids
Lees ook: veel overlevers van een beroerte verbeteren hun gezondheidstoestand niet

Geen verbetering bij hersenbloeding

Ook werden de sterftecijfers van 1998 vergeleken met die van 2010. Zaten daar duidelijke verschillen in? De Leeuw: “Zeker. De kans om binnen enkele dagen na de beroerte te overlijden is in die periode aanmerkelijk gedaald. Ook in de jaren daarna daalt de overlijdenskans behoorlijk, maar dat geldt eigenlijk alleen maar voor de patiënten met een herseninfarct. Die verbetering is waarschijnlijk te danken aan een verbeterde zorg en meer mogelijkheden om het stolsel snel te verwijderen. Bij patiënten met een hersenbloeding zien we dat de sterftekans tussen 1998 en 2010 onverminderd hoog is gebleven.”

Opmerkelijke vondst

Uit het onderzoek kwam nog een andere opmerkelijke bevinding. De meeste patiënten die vaak jaren na hun beroerte overlijden, gaan meestal niet dood aan hart- en vaatziekten maar aan een vorm van kanker. De Leeuw: “We weten niet waarom patiënten met een beroerte op jonge leeftijd zo vaak aan een kwaadaardige ziekte overlijden, maar we gaan nu wel uitzoeken of deze patiënten hiervoor systematisch moeten worden onderzocht en gevolgd.”

Bron: Radboudumc

Gerelateerde artikelen

In ons land worden dagelijks gemiddeld 117 mensen getroffen door een beroerte. Ongeveer 320.000 Nederlanders leven met de gevolgen van zo’n episode. Dr. Paula Janssen (neuroloog) en dr. Adriaan van…

Veelvuldig naar de sauna gaan vermindert het risico op een beroerte. Dit concluderen wetenschappers na een vijftien jaar durend follow-uponderzoek. Mensen die vier tot zeven keer per week naar de…

Hoewel te verwachten valt dat overlevers van een beroerte ongezond gedrag proberen te veranderen, suggereert nieuw onderzoek van de Los Angeles County Department of Health Services dat de meesten dat…

Mensen die na een beroerte veel bladgroenten, vis en andere gezonde voeding tot zich nemen, helpen hun breinfuncties waarschijnlijk beter te behouden, laten voorlopige onderzoeksresultaten zien. Bladgroenten en bessen Onderzoekers…

Na een beroerte ervaart meer dan de helft tot tweederde van de patiënten cognitieve klachten die tot problemen leiden in het dagelijks leven. Clinici moeten hier meer alert op zijn.…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.