Veel overlevers van een beroerte verbeteren hun gezondheidstoestand niet
Hoewel te verwachten valt dat overlevers van een beroerte ongezond gedrag proberen te veranderen, suggereert nieuw onderzoek van de Los Angeles County Department of Health Services dat de meesten dat niet doen. Ze kunnen zelfs slechtere gewoonten oppikken.
Grootschalige studie naar hartgezondheid
De studie – die bijna 1600 overlevers van een beroerte omvatte – toont aan dat minder dan een op honderd overlevers voldoet aan de zeven hartgezondheidsdoelen, zoals opgesteld door de American Heart Association. En slechts een op vijf behaalt vier van die doelen. Deze doelen bestaan uit niet roken, gezond eten, regelmatige lichaamsbeweging, een gezond gewicht, en het beheersen van hoge bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel.
Het percentage overlevers dat geen of een van de doelen behaalde, is toegenomen van 18 procent in 1988-1994 naar 35 procent in 2011-2014. In die periode nam obesitas ook toe, van 27 procent naar 39 procent. Daarnaast steeg het percentage met diabetes en prediabetes van 49 procent naar 56 procent. Tot slot groeide het percentage overlevers met een slecht dieet van 14 procent naar 51 procent.
De studie bracht echter ook goed nieuws. De percentages van hoge bloeddruk en hoog cholesterol daalden respectievelijk met ongeveer 19 procent en 27 procent.
Hoe voorkom je een nieuwe beroerte?
“Hoewel de cholesterol- en bloeddrukniveaus van overlevers van een beroerte over de jaren heen beter zijn geworden, doen patiënten met een beroerte het slecht met betrekking tot hun gewicht, de beheersing van diabetes, dieet en lichaamsbeweging”, stelt onderzoeker dr. Amytis Towfighi van het Los Angeles County Department of Health Services. “Het beheersen van deze factoren is van cruciaal belang voor het voorkomen van een nieuwe beroerte, en voor het verbeteren van de resultaten na een beroerte.”
Verslechtering van levensstijlgedrag
Over het ‘waarom’ mensen die een beroerte hebben overleefd niet gemotiveerd lijken hun gezondheid te verbeteren, zegt Towfighi dat de groep de algehele bevolking lijkt te weerspiegelen. “Met name de bloeddruk en cholesterol zijn verbeterd, terwijl obesitas en diabetes zijn toegenomen.”
“Wat vooral opviel in de studie, was de verslechtering van levensstijlgedrag, en dan met name dieet en lichaamsbeweging”, aldus Towfighi. Er zijn verschillende theorieën over waarom dit gebeurt. Mogelijke factoren zijn een gebrek aan gezondheidsinformatie, slechte zelfmanagementvaardigheden en handicaps.
“Gedragsverandering is buitengewoon moeilijk, vooral wanneer men te maken krijgt met bijkomende moeilijkheden als gevolg van de beroerte, zoals handicaps en een gebrek aan onafhankelijkheid”, legt Towfighi uit.
Alarmerende signalen
Dr. Shazia Alam, directeur stroke services bij het NYU Winthrop Hospital ziet het omlaaggaan van hoge bloeddruk en cholesterolniveaus als positief. Maar, voegt ze eraan toe, het is ‘alarmerend’ om te zien dat overlevers van een beroerte zo weinig van de doelen halen. “Het komt doordat zij geen toegang hebben tot de gezondheidszorg of een dokter, en daarom hebben ze waarschijnlijk ook geen toegang tot een sportschoollidmaatschap en de hulpmiddelen die ze mogelijk nodig hebben om af te vallen.”
Alam, die geen deel uitmaakte van de studie, stelt dat de bevindingen haar zouden kunnen helpen bij het ondersteunen van de slachtoffers van een beroerte die extra interventies en educatie nodig hebben.
Reactie
Beste Diederik, ik volg je nu al een tijdje en ik heb alleen maar bewondering voor je. Van zóver komen en nu al zo'n prestaties leveren 'chapeau'. Je mag nog zoveel therapeuten hebben, je moet het tenslotte zelf doen. Ik weet wat het is een handicap te hebben, welliswaar niet in die mate maar ik kom ook van ver, na twee jaar heb ik nog altijd revalidatie. Met mijn Tri-bike voel ik me als een vis in het water, ik kom op plaatsen die ik niet kende, ben ook veel meer in de natuur. Geniet weer van het leven. Met onze nieuwe wagen zijn we plan veel in Nederland te fietsen want de fietspaden hier zijn maar allesbehalve. Groetjes Annie Vanzieleghem
Na mijn bypass-operatie (4x) in 2001 had ik (nu 78 jaar) een slaapprobleem. Ik houd van sport, daarom ben ik gaan fitnessen. Ook ben ik nog gezonder gaan eten. Om nu van de chemische slaaptabletten af te komen, neem ik CBD overdag en voor de nacht THC. De slaaptabletten bouw ik nu af: 3 druppels THC doen wonderen. Helaas is er wetenschappelijk nog te weinig onderzoek verricht. In 2000 heb ik zelfs een TIA gehad. Ik heb daar ook geen hinder van. Alleen hangt er een stukje van mijn lip.
Na mijn herseninfarct had ik eerst een periode van ontkenning en moest ik het voor mijzelf accepteren dat mij iets wat overkomen waardoor ik enorm veranderd ben als persoon en wat ik graag wilde. Nu ik dat geaccepteerd heb ben ik steeds bezig om gezonder te leven wat voeding en bewegen betreft. Door het bewegen en op mijn voeding te letten zijn er wel een aantal verbeteringen gebeurd. Het mooiste vind ik het weer kunnen hardlopen waardoor ik nu meer verschillende sporten kan beoefenen. Ik denk wel dat ik hiermee voor altijd bezig moet zijn, maar wat het je geeft is een veel groter geschenk dan je ooit zou kunnen wensen. Weer een leven te hebben waar je plezier in hebt.
Plaats een opmerking