Gerelateerde artikelen
Dementie
Dementie en de link met voedingRuim 260.000 Nederlanders hebben dementie, waarbij Alzheimer de meest voorkomende vorm is. Dit aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen, onder andere door de vergrijzing. Beschermt bepaalde voeding tegen…
Bijna 4,5 jaar. Dat is hoe lang mensen die getroffen worden door dementie op jonge leeftijd gemiddeld in onzekerheid verkeren terwijl een diagnose uitblijft. Omdat men het niet verwacht, niet…
Nederland telt 270.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, zal dit aantal stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040, zo is de verwachting. Er bestaan nog…
Dementie
Groene dagbesteding bij dementieGroene dagbesteding in de stad voor mensen met dementie is de laatste jaren in opkomst en ook nog volop in ontwikkeling. Deze dagbesteding draagt eraan bij dat mensen met dementie…
Een oude dame stapt uit bed en kijkt op de klok. De datum is haar ontschoten en ook haar activiteiten voor de dag staan haar niet helder voor de geest.…
Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Maar over de ontwikkeling van de ziekte is nog weinig bekend. Voor het eerst zijn onderzoekers erin geslaagd om bij ouderen te…
Eerdere theorieën over alzheimerrisico in relatie tot opleiding lijken steeds aannemelijker. Wetenschappers van de gerenommeerde Cambridge University concluderen namelijk dat langer doorstuderen het risico op Alzheimer verlaagt. ‘Cognitieve reserves’ Ze…
Getrouwde mensen lopen minder risico om dementie te ontwikkelen dan levenslange vrijgezellen. Dat blijkt uit een observatie van vijftien studies door wetenschappers van the University of Singapore. Vrijgezellen meer risico…
Met meer dan 15 duizend sterfgevallen was dementie in 2016 opnieuw de belangrijkste oorzaak van de sterfte onder Nederlanders. Vooral meer mannen overleden aan dementie, vergeleken met een jaar eerder.…
Als historische trends zich onveranderd door zetten, veroorzaakt dementie in 2040 de meeste ziektelast en is het de belangrijkste doodsoorzaak. Het aantal mensen dat overlijdt als gevolg van dementie zal…
Omdat er veel woonvormen mogelijk zijn voor mensen met dementie kan het lastig zijn te bepalen welke het beste past bij de individuele cliënt. Door de vergrijzing groeit de groep…
In Nederland krijgt een op de vijf mensen een vorm van dementie. De ziekte van Alzheimer komt het meest voor, maar er bestaan ook andere soorten. Dementie wordt gezien als…
Dementie
Vierde alzheimer-gen gevondenVoor het eerst sinds bijna dertig jaar is er een gen vastgesteld dat betrokken is bij het ontstaan van een erfelijke vorm van de ziekte van Alzheimer. Er waren al…
Preventie van dementie kan worden gestimuleerd door een persoonlijk risicoprofiel op te stellen. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ en Alzheimer Centrum Limburg hebben hiervoor een speciaal scoremodel ontwikkeld, gebaseerd op…
Karakterveranderingen, geheugenproblemen en een ‘niet-pluis’ gevoel. Als je jonger bent dan 65 jaar wordt bij deze klachten niet snel gedacht aan een vorm van dementie. In Nederland hebben ongeveer 12.000…
Een op de vijf Nederlanders krijgt dementie. In de leeftijdscategorie 65 tot 70 jaar heeft 1 procent van de Nederlandse bevolking dementie. Van alle Nederlanders ouder dan 90 jaar lijdt…
Mensen met een slechte nierfunctie lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van geheugenproblemen en zelfs dementie. Dat blijkt uit een analytische studie van onderzoekers Kay Deckers en Sebastian Köhler.…
Een sterke beroepsgroep is essentieel om te komen tot hoog kwalitatieve dementiezorg. Dit wordt ook onderschreven door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), beleidsmakers, patiëntenorganisaties en onderzoekers. Bernadette Willemse richtte zich met…
Lekker eten kan een mens goed doen. Niet alleen zorgt een goede maaltijd voor een gevulde maag, het ruiken en proeven van eten kan prettige herinneringen oproepen, vertelt Marja Depla,…
Dementie
De ervaringen van een mantelzorgerLieve zorgt voor haar man, Pieter. In 2008 werd bij Pieter dementie vastgesteld. De ziekte evolueerde langzaam, tot 2015. Nu woont hij in een woonzorgcentrum en herkent hij zijn kinderen,…
Mensen met dementie en hun naasten zo goed mogelijk te ondersteunen in hun dagelijkse leven is belangrijk. In Friesland werken wetenschap en praktijk samen om dit zo goed mogelijk te…
Dementie
Wereld Alzheimer Dag 2016Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag. Iedereen doet extra zijn best om de urgentie voor dementie op de agenda te krijgen. Vrijwilligers, patienten, mantelzorgers, artsen en onderzoekers en bekende Nederlanders:…
Op twintig plaatsen in Nederland zijn er kleinschalige woonvoorzieningen voor mensen die op jonge leeftijd dementie krijgen. Simone van Aard, GZ-psycholoog bij Thebe, werkt in Breda voor zo’n woonvoorziening. Hans…
Het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en dementie gaat onverminderd voort. Wat heeft het wetenschappelijk onderzoek naar dementie tot nu toe opgeleverd en op welke wijze gaan wetenschappers…
Plaats een opmerking