Vragenlijsten zinvol bij diagnose gedragsvariant frontotemporale dementie
Met behulp van gevalideerde vragenlijsten voor stereotiep gedrag, depressieve symptomen en apathie kan goed onderscheid worden gemaakt tussen mensen met de gedragsvariant van frontotemporale dementie (gvFTD) en die met psychiatrische aandoeningen. Dat is belangrijk, want de helft van patiënten met deze vorm van dementie krijgt ten onrechte een psychiatrische diagnose. Dat is een van de conclusies uit het proefschrift van neuroloog in opleiding Jort Vijverberg. Hij promoveert 22 september bij VUmc.
Lastige diagnose
Voor neurologen en psychiaters is het soms lastig onderscheid te maken tussen een vorm van dementie die begint met gedragsveranderingen – zoals de gedragsvariant van frontotemporale dementie (gvFTD) – en enkele psychiatrische stoornissen zoals een depressie, bipolaire stoornis of schizofrenie. Veel symptomen – zoals verlies van motivatie en verlies van empathie of sympathie – die bij beide aandoeningen voorkomen lijken erg op elkaar. Bovendien ontbreekt, voornamelijk in de psychiatrie, de mogelijkheid tot hoog specifiek aanvullend onderzoek. Denk daarbij aan een hersenscan of afwijkende eiwitten in het hersenvocht. Als gevolg daarvan krijgt een relatief hoog percentage (50%) van de patiënten met deze vorm van dementie, gvFTD, ten onrechte een psychiatrische diagnose.
Zelfde rondje lopen
Vijverberg volgde 137 patiënten gedurende twee jaar. De patiënten hadden gedragsveranderingen, bestaande uit apathie, ontremming en/of dwangmatig of stereotype gedragingen (zoals altijd hetzelfde rondje lopen of dezelfde gerechten eten). Hij concludeerde dat met behulp van gevalideerde vragenlijsten voor stereotiep gedrag, depressieve symptomen en apathie goed onderscheid kan worden gemaakt tussen mensen met gvFTD en die met psychiatrische aandoeningen.
Hersenvocht
Daarnaast is het advies om altijd beeldvorming te verrichten bij patiënten met gedragsveranderingen. In specifieke gevallen, waarin de hersenscans niet overtuigend zijn, pleit Vijverberg voor genetisch onderzoek of onderzoek van het hersenvocht van de patiënt. Er zijn namelijk genetische mutaties bekend voor gvFTD, net als specifieke eiwitten in het hersenvocht die meer verhoogd kunnen zijn bij mensen met gvFTD in vergelijking met mensen met psychiatrische aandoeningen.
Tot slot adviseert Vijverberg bij deze patiëntengroep om de combinatie van een multidisciplinaire aanpak (met een neuroloog en psychiater) en een langdurige follow-up toe te passen, zolang er geen 100% zekere diagnose gesteld kan worden met het aanvullend onderzoek.
Lees hier het gehele proefschrift van Jort Vijverberg.
Bron: VUmc
Reactie
Ik heb dit ook meegemaakt met mama, van de ene psychiater en psychiatrie naar de andere met mama. Opnames 27, van de neuro naar de geriatrie gastro revalidatie en chirurgie. Mijn mama was een proefproject. Wel 3 dagen vóór haar overlijden diagnose van Kahler. Erg ..ze was 69 jaar 😪
Mijn moeder kreeg 15 jaar aan een stuk de diagnose Alzheimer. Kreeg allerlei medicatie die de aandoening nog erger maakten Conclusie....nog meer schadelijke medicatie in zeer hoge dosissen en zelfs inspuitingen. Toen het nog erger werd,werden de hoeveelheden medicatie nog opgedreven. Zij kreeg allerlei bijwerkingen die blijvend zijn geworden. Ze vonden de oplossing niet en gaven toen de schuld van de gedragsproblemen aan de mantelzorgers. Als mantelzorger kregen we nooit respijt, nergens. Want dat gedrag van uw moeder ! Alleen " plantjes " kunnen ze aan en " fixeren en platspuiten" is de standaard therapie. Twee jaar terug de juiste diagnose..FTD. Te laat, het kwaad was geschied. En nergens opvangmogelijkheden voor die pathologie !Ook niet voor ouderen.De buren stuurden mij om de haverklap politie die ook geen begrip toonden en ons hardhandig aanpakten. Ik bespaar u de details. Toen we merkten dat ze pijn in de ledematen had en haar tas chocomelk niet meer zag zochten we weer hulp. De ene arts reumatoloog zei dat alle ouderen pijn hadden op die leeftijd en de oogarts lachtte het probleem weg door te zeggen dat ze " vergeten " was wat een tas is. Ouderdom, dementie, de oorzaak van alles. Het was de ziekte van Kahler. Door de pijn had ze inderdaad gedragsproblemen die met haldol werden behandeld ipv pijnstillers. Toen een operatie volgde werd er zelfs geen bloedonderzoek gedaan en zo kon Kahler niet opgespoord worden en is ze uiteindelijk onlangs aan kanker overleden. Ik ben volledig uitgeput geraakt en kom het niet te boven. Mijn broer is zijn werk verloren omdat hij de kracht niet meer had om zijn nachtelijke mails te beantwoorden. Ondanks de mooie slogans sta je er wel helemaal alleen voor anno 2017 !
Plaats een opmerking