Blijf op de hoogte

5 voordelen van magnesium

Magnesium speelt een belangrijke rol bij de botvorming, energiestofwisseling en spierwerking. Maar het mineraal kent nog veel meer gezondheidsvoordelen. Benieuwd welke dit zijn?

1. Magnesium helpt bij depressies

In 2015 deden wetenschappers onderzoek naar het effect van magnesium op depressies bij 8.800 mensen. Wat bleek? Degenen die het minste magnesium hadden ingenomen, liepen het grootste risico om een depressie te ontwikkelen.

Ook andere onderzoeken hebben het mineraal in verband gebracht met depressies. Een voorbeeld is een studie waarbij depressieve volwassenen 450 milligram magnesium per dag moesten innemen. Uiteindelijk bleek het middel net zo effectief te werken als antidepressiva.

2. Magnesium kan helpen om migraine te voorkomen

Migraine is erg vervelend. Het kan leiden tot pijn, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig last hebben van migraine vaker een magnesiumtekort hebben. Ook zijn er wetenschappers geweest die stelden dat het mineraal kan helpen om migraine te voorkomen. In een studie bleek de inname van 1 gram magnesium zelfs effectiever te zijn bij het verminderen van de klachten dan gewone medicatie.

3. Magnesium vermindert insulineresistentie

Insulineresistentie is een van de belangrijkste oorzaken voor het metabolisch syndroom en diabetes type 2. Het wordt gekenmerkt door een beperkt vermogen van de spier- en levercellen om suiker uit het bloed te absorberen.

Uit onderzoek is gebleken dat magnesium een belangrijke rol speelt bij insulineresistentie en dat veel mensen met het metabolische syndroom een tekort aan het mineraal hebben. Daarnaast zagen wetenschappers dat hoge niveaus van insuline tot het verlies van magnesium in de urine leidt. Dit heeft tot gevolg dat het magnesiumniveau in het lichaam nog verder daalt.

Studies hebben echter aangetoond dat het slikken van magnesium kan helpen om dit tekort aan te vullen. Ook ontdekten wetenschappers in 2003 dat magnesiumtabletten bij zowel gezonde mensen als diabetespatiënten leidde tot een verminderde insulineresistentie.

4. Magnesium draagt bij aan sportprestaties

Onderzoek heeft aangetoond dat we tijdens het sporten 10 tot 20 procent meer magnesium nodig hebben dan wanneer we ons in rusttoestand bevinden. Het mineraal helpt om bloedsuiker naar de spieren te vervoeren en melkzuur te verwijderen.

Daarbij hebben wetenschappers ontdekt dat het slikken van magnesiumtabletten kan helpen om sportprestaties te verbeteren. Dit bleek het geval voor atleten, oudere mensen en patiënten met een chronische ziekte. Een andere studie toonde aan dat volleybalspelers na het dagelijks innemen van 250 milligram magnesium beter konden springen en bewegen.

Ten slotte onderzochten wetenschappers het effect van magnesium bij atleten. Een deel van hen kreeg gedurende vier weken magnesiumtabletten en de anderen een placebopil. Wat bleek? Degenen die magnesium hadden geslikt, konden sneller rennen, fietsen en zwemmen. Ook hadden ze minder last van stress.

5. Magnesium kan helpen de bloeddruk te verlagen

In 2009 onderzochten wetenschappers het effect van magnesium op de bloeddruk. Hierbij kreeg een gedeelte van de deelnemers de opdracht om 450 milligram per dag te slikken. Uiteindelijk ontdekte het team dat degenen die magnesium hadden geconsumeerd een significant lagere bloeddruk hadden dan de mensen die het mineraal niet hadden ingenomen.

Ook uit andere studies is gebleken dat magnesium de bloeddruk kan verlagen. Het effect zou echter wel zijn beperkt tot degenen met een hoge bloeddruk.

Gerelateerde artikelen

“Je moet gewoon positief denken.” Het is een uitspraak waar te veel mensen met een depressie nog mee geconfronteerd worden. Ondanks overheidscampagnes, evenementen en aandacht in de media is er…

Mensen die wonen in een gebied waar sprake is van ernstige luchtvervuiling rapporteren vaker depressieve gevoelens. Dat laten de resultaten zien uit een onderzoek van de Universiteit Gent in samenwerking…

Het oproepen van positieve gebeurtenissen en ervaringen kan jongeren helpen om veerkrachtig te worden tegen depressie op latere leeftijd. Dat suggereren wetenschappers van de Universiteit van Cambridge. De resultaten van…

8% van de 12- tot 25-jarigen geeft aan psychisch ongezond te zijn. Dit blijkt uit vragen die ze daarover hebben beantwoord. Het is een lichte stijging ten opzichte van tien…

Uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) blijkt dat depressieve gevoelens maar moeilijk op tafel komen. Vooral de risicogroepen – jongeren tussen de 13 en 18…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.