Blijf op de hoogte

De behandeling van een overactieve blaas met PTNS

Een overactieve blaas komt, afhankelijk van de leeftijdscategorie, voor bij 9 tot 43 % vrouwen en 7 tot 27 % mannen. De prevalentie neemt toe met het stijgen van de leeftijd. Ruim veertig % van de mensen met een overactieve blaas kampt met urine-incontinentie.

Toch zoekt maar een derde van hen professionele hulp. Het is van groot belang om bij deze klachten zo snel mogelijk hulp te zoeken. “Je hoeft je er zeker niet voor te schamen”, stelt arts W. Koekkoek. “Het kan iedereen overkomen en vaak is er iets aan te doen. Het is mijn ervaring dat je met PTNS, Percutaneous Tibial Nerve Stimulation, het parasympatisch zenuwstelsel zo kunt remmen dat de klachten in veel gevallen volledig onder controle komen.”

Hoe werkt deze techniek?

“Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt onder meer voor de prikkels die leiden tot lediging van de blaas. Als de blaas gevoeliger wordt voor prikkels, ontstaat urine-incontinentie door een overactieve blaas. Met behulp van PTNS kun je via een neurologische omweg deze prikkels remmen. Dat doe je door met behulp van een heel lage frequentie een zo hoog mogelijke impuls te geven op precies dat punt waar het nodig is. Daarvoor maak je gebruik van een acupunctuurpunt. Je verbindt de naalden en plakkers met een speciaal instrumentje waardoor je precies het juiste signaal kunt geven aan die ene zenuw. En zo stimuleer je het zenuwstelsel weer te doen wat nodig is.”

Kan iedereen deze behandeling geven?

“Je moet kennis hebben van het menselijk lichaam, vooral van neurologie. Zelfs medici en paramedici hebben een tweedaagse training nodig om deze techniek goed uit te kunnen voeren. Behalve kennis en vaardigheden heb je ook nog de juiste apparatuur nodig. Het is van groot belang dat je precies de juiste frequentie in combinatie met de juiste impuls toedient. Je moet kunnen werken in stapjes van een kwart milliampère. Die hele fijne afstelling is heel belangrijk. Dat onderkennen nu ook de fabrikanten van deze apparatuur.”

Wat is de kans op herstel?

“Van collega’s hoor ik, en in mijn praktijk merk ik, dat zeker negentig procent van de patiënten al na zes tot acht behandelingen klachtenvrij is. Dat hoge percentage is ook te danken aan het aanpassen van het PTNS-protocol: tweezijdig behandelen. Waarom zou je een halve blaas behandelen? De resultaten kunnen verder verbeterd worden doordat cliënten de behandeling, dan vanzelfsprekend niet met acupunctuurnaalden maar met pads, thuis kunnen voortzetten. De behandelaar moet dan natuurlijk wel duidelijke instructies geven.”

Kan PTNS ook voor andere aandoeningen worden gebruikt?

“Wij hebben goede resultaten geboekt bij de behandeling van allerlei klachten in de onderbuik, waaronder bepaalde vormen van fecale incontinentie. In het laatste geval is het wel belangrijk dat de oorzaak van de incontinentie bekend is. Dat geldt overigens voor alle behandelingen. Voordat je tot behandeling overgaat, moet eerst onderzocht worden waardoor de klachten worden veroorzaakt. Ook kan de techniek worden toegepast bij andere klachten. Als je een bepaalde zenuw in de arm prikkelt (PNS), kun je bijvoorbeeld klachten in de borstkas of bovenbuik behandelen.”

Gerelateerde artikelen

Incontinentieproblemen zijn erg vervelend. Incontinentieproblemen die langer aanhouden noemen we ook wel een incontinentie stoornis. Een incontinentie stoornis is een aandoening waarbij mensen de controle over hun blaas en/of darmen…

Stress-urine-incontinentie (SUI) bij mannen is zeldzaam. Maar als er dan sprake van blijkt, tolereren mannen dit langer dan twee jaar voordat ze medische hulp zoeken – en een derde wacht…

Incontinentie is voor vele mannen en vrouwen vaak een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Er bestaan verschillende soorten urineverlies en de beleving van de kwaal is voor iedere persoon anders. Gelukkig bestaan…

“Incontinentie is niet normaal, ook niet als je ouder wordt.” Dat zegt bekkenfysiotherapeut en secretaris van beroepsvereniging NVFB Bernadette Berendes-van Dijk. Onder haar patiënten zijn niet alleen vrouwen, maar ook…

Hoeveel Nederlanders precies problemen met de bekkenbodem hebben, en de gevolgen daarvan, is niet duidelijk. Volgens schatting van de Stichting Bekkenbodem Patiënten (SBP) zijn het er 1 miljoen. Waarschijnlijk zijn…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.