Blijf op de hoogte

Het taboe op ongewild urineverlies

Ongewild urineverlies is helaas nog altijd een taboe. En dat is niet nodig want circa 1 op de 4 vrouwen boven de 55 jaar heeft, in meer of mindere mate, last van urineverlies. Toch gaan veel vrouwen niet, of pas in een heel laat stadium, naar de huisarts. En dat is jammer want in de meeste gevallen kunnen de problemen worden verholpen.

Oplossingen bij ongewild urineverlies

Het urineverlies kan goed worden behandeld door bekkenbodemtherapie, een verandering van leefstijl, medicatie of een operatie. En als dat niet mogelijk is, zijn er uitstekende hulpmiddelen beschikbaar. Omdat het bij hulpmiddelen gaat om maatwerk is het verstandig om advies in te winnen bij een continentieverpleegkundige en geen standaardproduct te halen bij de apotheek of drogist.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Veel vrouwen zoeken, voordat zij zich bij de huisarts melden met hun probleem, zelf naar een oplossing, zoals minder drinken, een maandverbandje gebruiken of een product proberen dat ze in een Tv-reclame hebben gezien. Door minder te drinken wordt het probleem doorgaans alleen maar erger. Een maandverband is niet bedoeld voor urine en kan leiden tot ernstige irritatie van de kwetsbare huid en een standaardproduct past doorgaans niet bij de persoonlijke omstandigheden.

De oorzaken van incontinentie

“Er zijn heel veel mogelijke oorzaken waardoor iemand incontinentieproblemen kan hebben”, weet Thessa Segeren van ‘V&VN continentie verpleegkundigen & verzorgenden’. “Alleen een medisch specialist, zoals bijvoorbeeld een uroloog, kan de juiste diagnose stellen en aan de hand daarvan de best passende behandeling starten. Daarom is het verstandig zo snel mogelijk een arts te bezoeken en niet zelf met allerlei hulpmiddeltjes de gevolgen te lijf te gaan.”

De belangrijke rol van de continentieverpleegkundige

De medisch specialist werkt nauw samen met de continentieverpleegkundige. Nadat de arts de diagnose heeft gesteld, is het de continentieverpleegkundige die, als geen medicatie of operatie wordt voorgeschreven, de patiënt adviseert over mogelijke therapieën, leefstijladviezen en hulpmiddelen die het beste passen bij de persoonlijke omstandigheden en de mate van urineverlies. Continentieverpleegkundigen zijn onder meer werkzaam in ziekenhuizen, speciaalzaken en de thuiszorg.

Apothekers of drogisten beschikken niet over de specialistische kennis die nodig is om maatwerk te leveren en adviezen te geven. Doorgaans hebben zij ook een beperkt assortiment. “Je hebt echt een onafhankelijk specialist nodig”, stelt Carola Tees-Donkhorst, continentieverpleegkundige en winnaar van de Continence Award 2015. “De continentieverpleegkundige kan bij een speciaalzaak een proefpakket van verschillende merken en uitvoeringen bestellen en zodra een product is gevonden dat voldoet, kan de patiënt dit voortaan zelf bij de speciaalzaak halen. Bij die bedrijven werken ook continentieverpleegkundigen die eventuele vragen kunnen beantwoorden.”

Leven als vanouds

Wie eenmaal het juiste product heeft gevonden, kan dezelfde dingen blijven doen die zij altijd heeft gedaan. Niezen, de slappe lach krijgen, intensief sporten, het zal niet leiden tot doorlekken of vervelende geurtjes. “Je hoeft je niets te ontzeggen”, stellen Segeren en Tees-Donkhorst. De meeste vrouwen durven dat niet te geloven en proberen het eerst voorzichtig uit. “Dat het inderdaad zo is, is voor hen een enorme opluchting”, weet Tees-Donkhorst. “De meest gehoorde reactie is niet voor niets ‘was ik maar jaren eerder naar de huisarts gegaan’.”

Gerelateerde artikelen

Incontinentieproblemen zijn erg vervelend. Incontinentieproblemen die langer aanhouden noemen we ook wel een incontinentie stoornis. Een incontinentie stoornis is een aandoening waarbij mensen de controle over hun blaas en/of darmen…

Stress-urine-incontinentie (SUI) bij mannen is zeldzaam. Maar als er dan sprake van blijkt, tolereren mannen dit langer dan twee jaar voordat ze medische hulp zoeken – en een derde wacht…

Incontinentie is voor vele mannen en vrouwen vaak een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Er bestaan verschillende soorten urineverlies en de beleving van de kwaal is voor iedere persoon anders. Gelukkig bestaan…

“Incontinentie is niet normaal, ook niet als je ouder wordt.” Dat zegt bekkenfysiotherapeut en secretaris van beroepsvereniging NVFB Bernadette Berendes-van Dijk. Onder haar patiënten zijn niet alleen vrouwen, maar ook…

Hoeveel Nederlanders precies problemen met de bekkenbodem hebben, en de gevolgen daarvan, is niet duidelijk. Volgens schatting van de Stichting Bekkenbodem Patiënten (SBP) zijn het er 1 miljoen. Waarschijnlijk zijn…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.