Incontinentie bij mannen: schaamte is een groot probleem
Soms wachten mannen jaren voordat ze naar de huisarts gaan met hun incontinentieproblemen. De schaamte regeert. In de tussentijd gebruiken ze vaak lapmiddeltjes, maandverband of ander speciaal voor vrouwen ontwikkeld incontinentiemateriaal. Ze durven door hun incontinentie nauwelijks de deur nog uit omdat ze bang zijn voor ‘ongelukjes’. Zo raken ze langzaam maar zeker in een sociaal isolement.
PMD: het probleem van nadruppelen
Nadruppelen is één van de meest voorkomende klachten bij urineverlies. Ondanks goed uitplassen en stevig schudden verliezen mannen na een toiletbezoek soms nog wat urine, omdat de urinebuis nog niet helemaal leeg is. De medische term hiervoor is ‘Post Micturition Dribbling’. PMD ontstaat doordat de omliggende spier te zwak is om de urinebuis volledig te legen. Als gevolg daarvan verzamelt de resterende urine zich op een laag punt in de urinebuis om op een gegeven moment alsnog naar buiten te vloeien. De meest voorkomende oorzaken hiervoor zijn verslapte bekkenbodemspieren en prostaatproblemen.
Incontinentie valt goed te behandelen
“Met deze klachten kun je terecht bij je huisarts”, stelt mannenarts Bert-Jan de Boer. “En dan niet omdat het gaat om een hele ernstige ziekte, maar om te voorkomen dat je onnodig lang doormoddert met die problemen.” Plasproblemen zoals PMD, obstructieklachten, stressincontinentie en ook aandrangklachten zijn vaak prima te behandelen met gerichte fysiotherapie. Soms is medicatie nodig. Als dat niet helpt, kan een operatie uitkomst bieden. En als al die mogelijkheden niet afdoende helpen, zijn er uitstekende absorptiematerialen en hulpmiddelen verkrijgbaar, speciaal ontwikkeld voor mannen.
Schroom en schaamte
De Boer heeft in zijn praktijk gemerkt dat veel mannen plasklachten liever niet met de eigen huisarts bespreken. Ze zoeken een plek waar ze dat zo anoniem mogelijk kenbaar kunnen maken. En die plek is bij voorkeur niet binnen de eigen woonomgeving. Want stel je voor dat je je huisarts in een andere setting, bijvoorbeeld in de sportclub, het theater of het restaurant, tegenkomt. “Maar zodra de afspraak is gemaakt en de patiënt in de spreekkamer zit, is de schroom verdwenen. Dan komt alles boven tafel. Hoe lang de klachten er al zijn, de mate van urineverlies, de consequenties daarvan voor het dagelijks leven en wat er allemaal al is gebruikt om de urine op te vangen.”
De huisarts verwijst niet altijd door naar de uroloog. Als uit het gesprek en het eerste onderzoek naar voren komt dat het waarschijnlijk gaat om verslapte bekkenbodemspieren en er zijn geen bijkomende complicaties, dan schrijft de huisarts bekkenbodemtherapie voor. Zijn na drie tot zes maanden de resultaten van die therapie onvoldoende dan volgt alsnog een verwijzing naar de uroloog.
Incontinentie is niet slechts ‘een vrouwenkwaal’
Veel mannen voelen zich in eerste instantie erg ongemakkelijk als ze bij de uroloog komen. In onze maatschappij is het, onder meer dankzij de ‘luchtige’ tv reclames over urineverlies bij vrouwen, niet langer een taboe dat vrouwen last kunnen hebben van urine-incontinentie. Het gevolg is dat mannen urineverlies associëren met een vrouwenkwaal. Zo’n kwaal wil je niet als man. “Het is volgens mij vooral de gêne die het extra moeilijk maakt om in een wachtkamer met allemaal andere mensen te zitten”, vertelt uroloog Okke Snieders. “Als je last hebt van urineverlies ben je bang dat anderen iets ruiken of zien, omdat het maandverband of de zakdoek niet afdoende is om de urine op te vangen. Geen wonder dat veel mensen niet snel naar de dokter gaan met hun klachten.”
Méér aandacht voor incontinentie bij mannen
Snieders is voorstander van meer aandacht voor mannen met incontinentie, bijvoorbeeld door speciale mannenspreekuren te organiseren. “Dat er speciale spreekuren en zelfs klinieken zijn voor vrouwen vindt iedereen de gewoonste zaak van de wereld. Maar speciale mannenspreekuren waren er tot voor kort niet. In één van de klinieken waar ik werk, is nu een speciale incontinentiepoli voor mannen. Dat verlaagt de drempel aanzienlijk.”
Wat zijn de oorzaken van urineverlies?
De oorzaken van urineverlies zijn heel divers. Plasklachten kunnen ontstaan als gevolg van een prostaatoperatie of als de blaasklepfunctie verstoord is geraakt. Schade aan de hersenen of de ruggenmerg kan leiden tot verlies aan controle over de blaas. Er kan sprake zijn van een urineweginfectie en ook alcoholvergiftiging en sommige medicijnen kunnen incontinentie veroorzaken. Tenslotte zijn er patiënten die vanwege ouderdom, dementie of lichamelijke gesteldheid niet in staat zijn op tijd het toilet te bereiken. Juist omdat er veel oorzaken van incontinentie kunnen zijn, is het belangrijk dat de patiënt wordt behandeld door een multidisciplinair team.
Incontinentie vraagt om maatwerk
Uiteindelijk kunnen in verreweg de meeste gevallen incontinentieklachten worden verholpen met therapie, medicamenten en/of een operatieve ingreep. En als ondanks al die maatregelen de klachten niet voldoende afnemen, zijn er hulpmiddelen om urine af te voeren of op te vangen “Ga niet zelf oplossingen zoeken en bestellen op internet of zomaar iets kopen bij de drogist”, adviseert Snieders. “Als hulpmiddelen nodig zijn, is goed en deskundig advies daarbij heel belangrijk.” Er zijn veel verschillende producttypen en -vormen. Verpleegkundig specialisten urologie en continentieverpleegkundigen zijn speciaal opgeleid om voorlichting te geven over de diverse hulpmiddelen en het gebruik daarvan.
Welke soorten incontinentiemateriaal zijn er?
Er zijn absorberende materialen zoals inleggers, incontinentieslips en -broeken. Al deze producten zijn specifiek voor mannen ontworpen en voor elke graad van incontinentie verkrijgbaar. Daarnaast zijn er urineafvoerende producten. In veel gevallen wordt daarbij een katheter door de plasbuis of via een gaatje in de onderbuik in de blaas gebracht en verbonden met een opvangzak. Er is ook een mogelijkheid om de katheter direct in te brengen in de nier. Vaak gaat het om katheters die voor langere tijd in de blaas blijven zitten.
Een bijzondere vorm is de uitwendige condoomkatheter. Deze wordt met een geïntegreerde plakstrip om de penis bevestigd. Aan de onderzijde van de katheter zit een buisje dat naar een opvangzak loopt die onzichtbaar op het been kan worden bevestigd. Als deze middelen nodig zijn, is het belangrijk dat de patiënt, vanzelfsprekend in overleg met zijn arts of de verpleegkundig specialist, dat middel kiest dat het beste past bij zijn persoonlijke wensen en omstandigheden.
Reactie
Het is maar net hoe moeilijk je er over doet of denkt. Ik draag incontinentiebroekjes (pants) voor mannen. Naar verloop van tijd merk je niet meer dat je er een draagt. Ze werken goed en niemand ziet of merkt iets. Dus gewoon geen probleem ervan maken.
vorig jaar ben ik na een niersteen operatie incontinent geworden waardoor ik dus luiers moest gaan dragen en nu ik dus luiers moet dragen , ben ik tot de conclusie gekomen , dat ik het dragen van een luier eigenlijk heerlijk vind ik vind het een heerlijk gevoel om een luier om mijn lichaam te hebben dus ik vind het niet zo erg dat ik incontinent ben geworden
nu ben ik zwaar incontinent geworden , maar het nu de hele dag moeten dragen van luiers vind ik geen probleem
ik vind het heerlijk om luiers te dragen en dus ook dat ik incontinent ben geworden , want ik voel nooit meer dat ik moet plassen en ik hoef dus ook nooit meer naar een wc op zoek
Eigen heb ik vanaf jongere jaren al klachten tot ca. 6 jaar over en min. 16 jaar elke nacht helaas is dit gehele probleem op 26 jarige leeftijd helemaal terug gekomen door/ tijdens zware burnout overdag ging eerst moeizaam helaas heb ik wederom op 30 jarige leeftijd nagenoeg geheel incontinentie geworden.. hiervoor vele onderzoeken gehad in ziekenhuis maar niet directe oorzaak kunnen wel naar bekkenbodem therapie geweest dat haalde niet veel uit en veel psychologen geweest waardoor het geestelijk uit blijven van resultaat het niet hielp inmiddels gebruik ik al weer met tevredenheid tena zeg maar soort luier voor volwassenen. Wat ik wel lastig vind nu mooie weer weer komt bang dat alles zichtbaar is (dikke kont) maar ja heb me er grote deels aan toegegeven dit heeft mij geestelijke rust gegeven. En geen natte broeken en schaamte meer lang leve tena. O ja ben een man waar dit helaas ook voorkomt.
het klinkt bizar maar sinds ik gewoon 24/7 luiers moet dragen kan ik gewoon weer alles doen wat ik wil ik hoef me nooit meer onderweg druk te maken over dat ik moet plassen , want ik voel niets meer en ik draag een dikke luier . ik vind het geen enkel probleem dat ik incontinent ben geworden
ik werd gek van mezelf want ik moest wel 4 x per uur naar het toilet tot dat ik op een gegeven moment het ook niet meer voelde dat ik moest plassen daarom vind ik het heerlijk dat ik nu incontinent ben geworden en de hele dag luiers moet dragen
ik vind het juist heel fijn dat ik incontinent ben geworden , want ik ben verplicht om altijd luiers te dragen
ik vind het helemaal geen probleem dat ik incontinent ben geworden
ik ben incontinent en ik vind het heerlijk om luiers te moeten dragen
toen ik steeds meer urine ging lekken en er scheuten uitkwamen als ik moest lachen of hoesten , ben ik gewoon weer luiers gaan dragen , en dat bevalt me eigenlijk prima . op die manier heb ik er geen last van en geen moeite mee dat ik incontinent ben geworden
wat ik fijn vind is dat ik nu weer de hele dag alles kan doen wat ik wil zonder steeds naar de wc te moeten rennen ik vind het heerlijk om een luier aan te hebben en geen enkel probleem dat ik incontinent ben geworden
ik vind het zelfs heerlijk om een luier te dragen , elke dag weer , daarom vind ik het ook niet erg dat ik incontinent ben geworden
ik vind het helemaal niet erg dat ik incontinent ben geworden
sinds ik weer luiers draag vind ik het heerlijk dat ik niet meer voel dat ik moet plassen ik schaam me er helemaal niet voor dat ik incontinent ben geworden
ik heb me er nooit voor geschaamd dat ik inco werd , maar ik heb het ook nooit erg gewonden om weer luiers te moeten gaan dragen . ik vind het heerlijk om een luier aan te hebben en dat ik niet meer voel dat ik moet plassen
nooit een probleem gevonden dat ik luiers moest gaan dragen omdat ik incontinent werd
nu ik luiers draag kom ik juist wel weer het huis uit een luier dragen is echt niet zo erg hoor ! ik zou niet anders meer willen
ik heb het op een 1 of andere manier nooit erg gevonden dat ik incontinent werd en luiers moest gaan dragen
Hallo ben man van 47 met nadruppel stres inco moeite met ophouden en weinig plassen meermaals door vergrote prostaat draag meestal broekluier. Ben er wel wat verlegen voor zoals binnekort moet ik stage in maatwerkbedrijf doen durf het niet uit te leggen
ik heb het nooit een probleem gevonden dat ik incontinent werd. toen ben ik luiers gaan dragen en nu voel ik niet meer steeds dat ik moet plassen
je bent hier op de verkeerde site ik vind het geen probleem dat ik incontinent ben
ik heb me er nooit voor geschaamd dat ik inco werd en luiers moest gaan dragen
incontinent worden heb ik nooit als een probleem gezien en ik vind het nu ook geen probleem dat ik incontinent ben , daar komt bij dat ik het heerlijk vind om 24/7 luiers te moeten dragen
ik heb het op een 1 of andere manier nooit een probleem gevonden dat ik incontinent werd luiers dragen vind ik helemaal niet vervelend of naar . ik hoef nou nooit meer naar een wc te zoeken alleen af en toe als ik me tussendoor moet verschonen , maar dat komt bijna nooit voor
incontinent worden was voor mij geen probleem ... er zijn luiers !
ik heb er nooit moeite mee gehad dat ik incontinent werd toen ik merkte dat ik urine ging verliezen ben ik gewoon luiers gaan dragen daar heb ik nooit een probleem van gemaakt en gehad
ik ben luiers gaan dragen toen ik inco werd , dat gaat prima
ik vond het een probleem dat ik steeds langere ging nadruppelen maar nu draag ik luiers en merk ik niet meer dat ik moet plassen en dat vind ik geen enkel probleem
het dragen van luiers vind ik helemaal geen probleem dat vind ik zelfs wel fijn dat is denk ik ook de reden dat ik me niet schaam voor mijn incontinentie en het al helemaal niet als een probleem zie ik moet luiers dragen omdat ik overdag niet voel dat ik moet plassen maar ik vind dat er veel ergere dingen zijn die je kunt overkomen
ik schaam me er al heel lang niet meer voor ik draag ook al heel lang luiers voor het geval ik de wc niet meer haal maar nu ik ouder wordt merk ik data het steeds vaker wordt dat ik de wc niet haal
Plaats een opmerking