De kracht van ervaringsdeskundigen
Mensen met een psychosociale of psychiatrische stoornis staan te vaak buitenspel in onze samenleving. Door de inzet van ervaringsdeskundigen kunnen deze mensen sneller herstellen en terugkeren op de werkvloer. Evelien van Etten, teammanager herstelondersteunende zorg en ervaringsdeskundigheid bij RIBW Brabant, legt uit hoe dat mes aan twee kanten snijdt.
Wat is het belang van ervaringsdeskundigen inzetten bij mensen met een psychosociale of psychiatrische aandoening?
“Wie herstelt van een psychische kwetsbaarheid, kan een belangrijke bron van kracht zijn voor het herstel van anderen. In Nederland wordt op drie locaties de eenjarige opleiding tot ervaringsdeskundige aangeboden, genaamd Howie the Harp. De studenten die de opleiding afronden kunnen met een betaalde baan participeren in de maatschappij.”
Wat voegen ervaringsdeskundigen toe in de zorg?
“Ervaringsdeskundigen weten als geen ander wat het is om psychische problemen te hebben. Dit biedt herkenning, erkenning en hoop voor cliënten. Tevens dragen zij bij aan de kijk op hulpverlening. Wij geloven in duurzaam herstel en daar dragen ervaringsdeskundigen aan bij.”
Hoe worden de ervaringsdeskundigen zelf ondersteund?
“Met intervisie, supervisie en allerlei trainingen. Voor mij is het belangrijk dat medewerkers de ruimte ervaren om kwetsbaarheden bespreekbaar te maken op de werkvloer. Kwetsbaarheid mag er zijn en dat mogen ze ook uitstralen naar onze cliënten toe. Met niemand gaat het altijd goed. Die openheid draagt er juist toe bij dat onze cliënten dat ook inzien.”
Hoe is uw eigen rol als zorgprofessional de afgelopen jaren veranderd?
“Ik werd en word dagelijks gespiegeld door ervaringsdeskundigen. Er is veel meer openheid en begrip en als je mensen met dit talent op de juiste plek hun werk kan laten doen, kunnen ze een enorme meerwaarde zijn om andere cliënten weer sneller te laten herstellen.”
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking