Blijf op de hoogte

Mini samenleving waarin de één biedt wat de ander nodig heeft

“Buurtgemeenschap Mini Goor vormt straks een nieuwe samenleving waarin niemand buiten de boot valt”, vertelt Doenersdreef in haar flyer die ze zullen verspreiden onder de bewoners van de buurt. Doenersdreef begeleidt jongeren met een licht verstandelijke beperking (lvb) met wonen, leren en werken. “Net als iedereen willen deze jongeren een plekje in de maatschappij met werk en een betaalbare woning. Wij creëren mogelijkheden en bedenken nieuwe manieren om die uit te voeren, zoals het buurtschap Mini Goor.”

Mini Goor

In een dorp in Overijsel staat een oud schoolgebouw op een prachtige plek. Irene Lucas, betrokken bij het project vanuit Doenersdreef, vertelt hoe de mini-samenleving eruit moet komen te zien. “Er worden 7 à 8 seniorenwoningen gerealiseerd en er is plek ongeveer 20 jongeren in tiny houses (kleine zelfstandige woningen). Elke seniorenwoning heeft een woonkamer met open keuken, een slaapkamer, een badkamer en een tuinkamer. Daarnaast kunnen de vitale ouderen gebruik maken van allerlei leuke voorzieningen: een prachtige spa met uitzicht op de tuin, ateliers voor creatieve activiteiten, een open gemeenschapsruimte, een wasserette en een professionele keuken voor het buurtrestaurant. Daarnaast komt er op zolder slaapgelegenheid voor vrienden of familie die komen logeren. Ook is er een voedselbos, waaruit alle bewoners kunnen oogsten en plukken en waarvan het overschot verkocht wordt.”

Voedselbos

In het voedselbos worden groente en fruit gekweekt zodat er altijd verse producten voor de keuken aanwezig zijn. Ook worden er kippen gehouden die zorgen voor de eieren. “De pluk- en geurtuin is een geweldige plek voor een wandeling of een momentje stilte om je heen.” Doenersdreef streeft ernaar een zelfvoorzienende plek op te bouwen die het milieu zo min mogelijk belast. “We bouwen een kringloopsysteem waarin zo veel mogelijk wordt hergebruikt en er op die manier zo min mogelijk afval ontstaat.”

Jongeren

De jongeren krijgen in mini Goor een praktijkopleiding en begeleiding. “Uiteindelijk is het doel om de jongeren uit de langdurige zorg te laten komen (WLZ). In mini Goor leren de jongeren bijvoorbeeld om zorg te verlenen aan ouderen, schoonmaakwerkzaamheden te verrichten, verdiepen ze zich in technische klusjes en werken in de keuken en tuin. Op die manier leren jongeren voor hun eigen levensonderhoud te zorgen.” Bij Doenersdreef geloven ze in een nieuwe manier van werken: niemand is de baas, maar we doen het met elkaar en voor elkaar. Op die manier wordt er een veilige vertrouwde omgeving gecreëerd waarin de jongeren als volwaardige burgers tot hun recht kunnen komen. Ze kunnen bijdragen aan de (mini) samenleving. Irene: “Het idee is dat in de mini-samenleving de één kan bieden wat de ander nodig heeft. Ouderen die er wonen krijgen service en diensten op maat en de jongeren krijgen de kans om begeleid een volwaardig zelfstandig leven op te bouwen”

Gerelateerde artikelen

Het is moeilijk voor te stellen om naast een visuele beperking ook nog een licht verstandelijke beperking, een autismespectrumstoornis en een angststoornis te hebben. “Je kunt dan niet terugvallen op…

Leven met een LVB
Mensen zoals jij en ik

“Het gaat om mensen zoals jij en ik die allerlei dingen graag willen en kunnen, maar bij wie we rekening moeten houden met de factoren die dat tegenhouden. Dat zijn…

Goede zorg is voor iedereen anders. Verschillende patiënten hebben verschillende behoeften, niet alleen afhankelijk van het ziektebeeld, maar ook van persoonlijke kenmerken en voorkeuren. Dit principe wordt verder uitvergroot bij…

Jose Silva runt al vier jaar de keuken en het restaurant van Doenersdreef. Het restaurant is een plek waar jongeren worden opgeleid om later in de reguliere arbeidsmarkt een baan…

“We zijn heel erg gewend om probleemoplossend te denken: dit is het probleem en dit kunnen we eraan doen. Bij Doenersdreef willen we die eerste gedachte loslaten en kijken naar…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.