Blijf op de hoogte

Patiëntenverhaal verstandelijke beperking

Jan Willem Gunst (45) heeft een verstandelijke beperking. Dat weerhoudt hem er echter niet van om dagelijks in het stadion van AZ in Alkmaar met collega’s zijn werk te doen. Hij heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en het werk geeft hem veel zelfvertrouwen. Zijn zus Ellen legt uit wat dat voor hem betekent.

Passie voor AZ

Jan Willem praat moeilijk, zijn zus Ellen begrijpt hem echter als geen ander. Al bijna 12,5 jaar werkt Jan Willem in het stadion van AZ in Alkmaar: vloeren dweilen, schoonmaken, papier prikken, vuilniszakken legen, stoeltjes schoonmaken, van alles. Dat doet hij met ongeveer 36 collega’s, waarvan er elke dag zo’n twintig aan het werk zijn, vijf dagen in de week. Hoewel van nature geen fan van AZ, Jan Willem is nu helemaal om: hij verzamelt alles rondom de club en kent het stadion als zijn broekzak.

Jan Willems persoonlijke groei

Belangrijker is nog dat hij er iedereen kent: alle stewards en vrijwilligers kennen Jan Willem en zijn collega’s. Ellen: “Binnenkort is er een vrijwilligersfeest, er zijn ook voetballers bij. Daar mogen deze jongens ook komen. Voor hun is dat een enorme blijk van waardering. Ze horen er helemaal bij.” Zelfverzekerd zit Jan Willem op zijn barkruk in de catacomben van het AZ-stadion. Ellen merkt dat Jan Willem enorm groeit van het feit dat hij er werk heeft. Vooral de benadering om te kijken wat deze jongens (en meiden) wél kunnen in plaats van wat ze niet kunnen is daarbij belangrijk.

Volwaardig zijn met een verstandelijke beperking

“Het geeft hem zelfvertrouwen”, vertelt ze. “Hij heeft een gespreksonderwerp als we met het gezin bij elkaar zijn.” Ellen kreeg in de gaten hoe goed het voor haar broer was, toen ze samen een thuiswedstrijd van AZ bezochten. De toenmalige trainer Co Adriaanse liep langs en wenste Jan Willem een fijne wedstrijd. “Toen voelde ik hoe hij ervan groeide en sindsdien is dit alles voor hem.” Door het contact met anderen wordt Jan Willem ook uitgedaagd om beter te gaan praten: hij wordt gestimuleerd om volwaardig te zijn. “En dat is hij dus ook.”

Gerelateerde artikelen

Het is moeilijk voor te stellen om naast een visuele beperking ook nog een licht verstandelijke beperking, een autismespectrumstoornis en een angststoornis te hebben. “Je kunt dan niet terugvallen op…

Leven met een LVB
Mensen zoals jij en ik

“Het gaat om mensen zoals jij en ik die allerlei dingen graag willen en kunnen, maar bij wie we rekening moeten houden met de factoren die dat tegenhouden. Dat zijn…

Goede zorg is voor iedereen anders. Verschillende patiënten hebben verschillende behoeften, niet alleen afhankelijk van het ziektebeeld, maar ook van persoonlijke kenmerken en voorkeuren. Dit principe wordt verder uitvergroot bij…

“We zijn heel erg gewend om probleemoplossend te denken: dit is het probleem en dit kunnen we eraan doen. Bij Doenersdreef willen we die eerste gedachte loslaten en kijken naar…

“Buurtgemeenschap Mini Goor vormt straks een nieuwe samenleving waarin niemand buiten de boot valt”, vertelt Doenersdreef in haar flyer die ze zullen verspreiden onder de bewoners van de buurt. Doenersdreef…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.