Is rusteloosheid het eerste teken van Parkinson?
Sommige mensen ervaren tijdens hun slaap zeer levendige dromen. Hierdoor kan hun slaap enorm verstoord raken. In sommige gevallen is er dan sprake van de REM-slaap gedragsstoornis (RBD). Hiervan wordt nu beweerd dat het op de lange termijn risico geeft op dementie en meer specifiek de ziekte van Parkinson. De bevinding komt van onderzoekers van de Aarhus University in Denemarken. Ze publiceren hierover in het neurologische tijdschrift The Lancet Neurology.
Mensen met RBD hebben een verstoorde dopaminebalans. Daarnaast zorgt de slaapstoornis voor ontstekingen in zenuwcellen in de hersenen.
Dopamine
Om de precieze relatie vast te stellen tussen RBD en Parkinson keken de onderzoekers naar de dopaminebalans bij RBD-patiënten. Hiervoor bestudeerden ze het proces van dopamine-aanmaak, dat in de hersenen plaatsvindt. Het bleek dat er minder dopamine wordt aangemaakt bij RBD-patiënten. Dit kan betekenen dat ze in de toekomst een grotere kans hebben op Parkinson. Want bij deze dementievorm stopt de aanmaak van dopamine volledig.
Ontstekingen
Maar de verminderde dopamine-aanmaak bleek niet het enige dat mis was. Volgens onderzoeker Morten Gersel Stokholm waren er namelijk ook ontstekingen zichtbaar in het hersengedeelte waar de dopamine wordt aangemaakt. Gersel Stokholm: “Dit is geheel nieuwe kennis voor ons, want niet eerder is aangetoond dat deze ontstekingen aanwezig zijn.”
Ontwikkeling van ziekte van Parkinson
Met het resultaat is er weer wat meer inzicht in de hersenprocessen die zich voordoen bij de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. Dit kan volgens de onderzoekers gebruikt worden om te bepalen welke patiënten met RBD op lange termijn mogelijk Parkinson krijgen. Daarnaast helpt het mogelijk in het onderzoek naar het ontwikkelen van medicatie om het ziekteproces af te remmen.
REM-slaap gedragsstoornis
RBD is een parasomnie. De stoornis kenmerkt zich door het ongewenste gedrag tijdens de slaap. Dit zorgt voor rusteloosheid. In veel gevallen komt het voor bij personen tussen de 50-70 jaar. Over het algemeen worden mannen vaker getroffen.
Reactie
Goedendag. Even toch maar een berichtje. Ik ben nu een vrouw van 69 jaar, en sinds ongeveer 6 jaar heb ik in mijn slaap geregeld dat ik schreeuw of praat. Met mijn benen trap, armen sla. Mn kussens op de grond liggen smorgens, of een laadje uit mijn nachtkastje met inhoud op de grond vind. 4 keer uit bed gesprongen en een meter verder op de grond terecht gekomen, met pijn en blauwe plekken nadien. Ben een keer bij een neuroloog geweest, en deze zei duidelijk een RBD slaapstoornis. Maar in de brief naar H A stond mogelijk R B D. Dat snap ik niet..... Van mijn huisarts had ik al Clonazepam gekregen, maar kreeg steeds minder kracht in mn benen, en had moeite met lopen of uit mn stoel opstaan. De Neuroloog zei toen dat als ik dat niet wilde gebruiken, ik ook niet meer terug hoefde te komen. Verder ook geen onderzoek gehad. Nu heb ik een camera gekocht, maar heb even hulp nodig om die in te stellen. Ik lig nu vast met een band in bed, en ben er ook niet meer uit gevallen of gesprongen. Wel zittend wakker geworden,en voel me wel dikwijls erg moe. Voorheen maakte mijn man me wakker, maar die is drie jaar geleden overleden. Nu heb ik sinds kort gesprekken met een psycholoog die komt aan huis, en half augustus kan ik naar de psychiater die ook gespecialiseert is in Parkinson en ook huntington meen ik. Ben nu depressief geworden en moet veel huilen. Maar ben blij met de hulp die ik krijg, het voelt als een steun in mijn rug. Hopelijk vindt u het niet gek dat ik dit schrijf, Maar ik begrijp mijn eigen gedrag soms niet. Hartelijk dank voor het lezen... Annah Vink.
Plaats een opmerking