‘Nieuwe test ontdekt mogelijk Parkinson’
Onderzoekers van de University of Edinburgh zijn een stap dichterbij gekomen in het ontwikkelen van een test die Parkinson in een vroeg stadium ontdekt.
Experimentele test
In de methode ontwikkeld door de wetenschappers worden stalen van ruggenmergvloeistof afgenomen bij patiënten. In analyse van de vloeistof wordt er vervolgens op zoek gegaan naar een molecuul die gerelateerd is aan Parkinson. In 19 van de 20 stalen hebben ze deze met succes kunnen vaststellen. Daarnaast hebben ze bij 3 patiënten kunnen vaststellen dat deze een risico hebben op de ziekte.
De eiwitmolecuul waarop getest wordt heet alfa-synucleine (aS). Bij mensen met Parkinson en enkele andere vormen van dementie, vormt dit eiwit samenklonteringen in de hersencellen, die Lewy bodies worden genoemd.
Positieve ontwikkeling
Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de nauwkeurigheid van deze nieuwe test te bevestigen, geloven de onderzoekers dat het in de toekomst kan helpen om diagnoses vast te stellen. Om de onderzoeksresultaten te versterken hebben ze ook 15 ‘gezonde’ personen onderworpen aan de test. Bij geen van deze konden ze de ziekte ontdekken.
De eerdergenoemde methode heeft al succes geboekt in het vaststellen van de zeldzame hersenziekte Creutzfeldt-Jakob. Bij deze neurodegeneratieve aandoening sterven de hersencellen in een snel tempo af. Patiënten krijgen problemen met bewegen, spreken of het verwerken van wat ze zien.
Nederlandse ouderen
Onder Nederlandse ouderen is Parkinson een relatief veel voorkomende hersenaandoening. Naar schatting zijn dit 44.000 personen. De diagnose wordt vooralsnog gesteld aan de hand van de symptomen. Uitgaande van dit nieuw onderzoek zou het wellicht mogelijk worden om de ziekte eerder vast te stellen. Hiermee krijgen patiënten de mogelijkheid om deel te nemen aan klinische onderzoeken waarin nieuwe medicijnen worden getest, in de hoop om het ziekteverloop te vertragen. Het uiteindelijke doel om de ziekte te genezen komt hiermee ook weer een stap dichterbij.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking