Blijf op de hoogte

Parkinson mogelijk gelinkt aan NAH

De effecten van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) wijzen op een mogelijk verband met het krijgen van de ziekte Parkinson. Onderzoekers leggen in een uitgave van JAMA Neurology de associatie tussen bewusteloosheid als gevolg van een hoofdtrauma met een verhoogde kans op Parkinson.

NAH en Parkinson

Niet aangeboren hersenletsel (NAH) is een vorm van hersenletsel die ontstaan is vanuit een oorzaak buiten het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld een val zijn, een klap tegen het hoofd of een ongeval. Parkinson is een hersenziekte waarbij een deel van de hersencellen afsterft. Hierdoor wordt de aansturing van spierbewegingen aangetast.

Effecten leveren geen uitsluitsel

Onderzoekers Paul Crane en zijn collega’s melden dat 1 op de 16 onderzochte personen met NAH, ergens in hun leven voor een periode van één uur of langer buiten bewustzijn waren geweest. Van deze groep had een deel ook daadwerkelijk Parkinson. Er is weliswaar nog geen uitsluitsel of de NAH bij deze personen de aanleiding is geweest voor het krijgen van Parkinson. Toch suggereert het onderzoek dat de langetermijneffecten van NHA als gevolg van een hoofdtrauma Parkinson kunnen bevorderen.

Hoofdtrauma voorkomen van belang

Volgens Crane kan iemand met een hoofdtrauma en die bewusteloos raakt al een aanzienlijk verhoogd risico hebben op de ziekte van Parkinson in een later stadium van z’n leven. Het signaal dat hij wil meegeven aan mensen is om goed na te denken over de risico’s die we nemen in onze dagelijkse activiteiten, die een gevaar kunnen opleveren voor mogelijk hoofdtrauma.

Bron: JAMA Neurology.

Gerelateerde artikelen

Wat de oorzaak is van de ziekte van Parkinson? Eén definitief antwoord is er (nog) niet. Wat we wel weten is dat dopamine producerende cellen in de hersenen langzaam afsterven.…

Het diagnosticeren van de ziekte van Parkinson gaat niet gemakkelijk. Zeker in vroege stadia kan het lastig zijn om Parkinson te onderscheiden van een groep andere aandoeningen waarbij identieke verschijnselen…

Zingen kan helpen de stemming en motorische vaardigheden te verbeteren bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Daarnaast zou het ook de fysiologische indicatoren van stress verminderen volgens onderzoekers van…

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal Nederlandse parkinsonpatiënten de komende decennia met 71% zal stijgen, een toename die voornamelijk het gevolg is van de vergrijzing…

Diepbreinstimulatie (DBS) kan onder meer Parkinson-patiënten verlossen van ongecontroleerd bewegen of trillen. De bestaande technologie om DBS-elektrodes in de hersenen te plaatsen is echter onnauwkeurig, waardoor alleen topspecialisten een goede…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.