Hormoontherapie in de overgang bevordert de slaapkwaliteit
Bij veel vrouwen houden de symptomen die gepaard gaan met de menopauze ook ’s nachts aan. Circa 40 tot 60 procent ervaart slaapproblemen. Zij zitten in de vroege overgang of in de fase waarin het lichaam op natuurlijke wijze in menopauze gaat (perimenopauze). Het overgrote deel geeft aan dat de slaapproblemen ook ontstaan door typische symptomen als opvliegers en ‘nachtelijk zweten’.
Volgens de onderzoekers beïnvloedt langdurige slechte slaap meer dan alleen het humeur. Het zou kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, waaronder hartritmestoornissen en slagaderverkalking. Laatstgenoemde heeft te maken met de inhaalslag die wordt gemaakt na de menopauze, waardoor het proces van aderverkalking plots sneller loopt.
Hormoontherapie in relatie tot slaapkwaliteit
Het doel van het nieuwe onderzoek was enerzijds om te achterhalen of hormoontherapie een effect kan hebben op de slaapkwaliteit. Anderzijds de relatie te onderzoeken tussen hormoontherapie, slaapkwaliteit en opvliegers. Hiervoor bestudeerden de onderzoekers twee vormen van therapie; oestrogeen in tabletvorm en oestrogeenpleister. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Menopause.
De vrouwen in het onderzoek maakten deel uit van een uitgebreidere studie naar het hormoon oestrogeen. Allemaal zaten zij recentelijk in de overgang en werd hen gevraagd zelf een dagboek over hun slaap bij te houden. Onderzoekster Virginia Miller van de Mayo Clinic geeft aan dat ze daarnaast de intensiteit van opvliegers en nachtelijk zweten controleerden. Allereerst leek een lage dosis van hormoontherapie de slaapkwaliteit te verbeteren over een periode van vier jaar. Dit viel niet te zeggen over de groep vrouwen die een placebo kreeg.
“We blijven onderzoek naar de overgang doen”
Naast het effect van hormoontherapie op slaap, ontdekten de onderzoekers dat de verbeterde slaapkwaliteit te maken had met veranderingen in de intensiteit van opvliegers en nachtzweten. “Ondanks de resultaten blijft het lastig te bepalen of de slaapkwaliteit veroorzaakt wordt door deze symptomen of dat ze het gevolg ervan zijn”, legt Miller uit. Ze benadrukt dat de overgang een grote groep treft dus is het van belang dat er achterhaald wordt hoe de gezondheid van vrouwen zo optimaal mogelijk kan zijn tijdens deze levensfase. “Wij blijven daarom ook onderzoek naar de overgang doen.”
Reactie
Dat hormoontherapie de slaapkwaliteit positief beinvloed is geweldig. Het zou mij zeer helpen aangezien ik maar 2 a 3 uur per nacht slaap . Brengt mij op de vraag "hoe zit het dan met de verhoogde kans op borstkanker ?" Welke afweging zou er gemaakt moeten worden om, al dan niet, deze hormonen te gaan gebruiken ? Graag zou ik hierop een antwoord willen.
Plaats een opmerking