Slaapkwaliteit vermindert tot 40% bij slechts twee drankjes
Weleens last van slapeloze nachten? Dan zou het zomaar kunnen dat je alcoholgebruik hiervan de boosdoener is. Volgens Finse onderzoekers zijn twee glazen wijn al voldoende om jou van slapen te weerhouden. Ze adviseren daarom sterk het drinkgedrag te veranderen voor een goede slaapkwaliteit.
Alcoholgebruik en hartritmevariabiliteit
De onderzoekers bekeken de impact van stevig drinken op slaapkwaliteit. Hiervoor volgden ze ruim 4000 personen van 18 – 65 jaar. Stevig drinken werd gelabeld als twee drankjes per avond voor vrouwen en drie voor mannen. Bij alle deelnemers werden tenminste twee nachten een HRV-meting verricht. Hiermee wordt de hartritmevariabiliteit, de mate van ontspanning en herstel na inspanning voor een bepaalde duur vastgelegd. De metingen werden gedaan in een nacht dat ze hadden gedronken en in een dat ze nuchter waren. In totaal werden de eerste drie uren van de slaap onderzocht.
Vermindering slaapkwaliteit
De resultaten logen er niet om. Voor zware drinkers gold dat hun slaapkwaliteit met bijna 40% verminderde. Dat was voor gematigde drinkers (twee glazen per dag voor mannen en één voor vrouwen) een verminderde kwaliteit van 24%. Voor de groep met de laagste alcoholinname was het percentage 9,3%.
Volgens onderzoeker Tero Myllymäki van Tampere University of Technology, was het effect nog groter onder jongvolwassenen. “Jongvolwassenen hebben nog weleens de illusie onaantastbaar te zijn maar onze resultaten laten het tegenovergestelde zien.”
Myllymäki zegt dat het met name voor hen van belang is om hun drinkgewoonte aan te passen. Al is dit maar een kleine aanpassing. Het is een van de factoren die ze zelf kunnen beïnvloeden om de slaapkwaliteit te verbeteren. Dat geldt overigens voor iedereen. “Efficiënt slapen is iets wat we allemaal kunnen leren.”
Gevolgen van slechte slaap
Slaap en alcohol zijn al meermaals met elkaar in verband gebracht. Hoewel alcohol kan werken als inslaapmiddel, weerhoudt het van doorslapen. Dit betreft vooral de diepe slaapfase, waarin lichamelijk herstel plaatsvindt.
Waarom zijn deze resultaten zo van belang? Op de langere termijn brengt een gebrek aan slaap verdere gezondheidsproblemen met zich mee. Van chronische slaapklachten tot aan psychische klachten en hart- en vaatziekten.
De bevindingen uit dit onderzoek staan in JMIR Mental Health.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking