Blijf op de hoogte

Hoe ongezond leven jongvolwassenen?

Jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) houden er een ongezondere leefstijl op na dan volwassenen van 25 jaar of ouder. Ze geven vaker aan dat ze roken, cannabis gebruiken en veel alcohol drinken. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van CBS in samenwerking met RIVM en het Trimbos-instituut.

In 2014/2015 meldt ruim 36 procent van de jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) wel eens te roken. Van de volwassenen van 25 jaar of ouder is dit 25 procent. Daarnaast is van de 18- tot 25-jarigen ruim 14 procent een overmatige drinker, tegen ruim 9 procent van de Nederlanders van 25 jaar of ouder. Verder meldt ruim 23 procent van de 18- tot 25-jarigen het gebruik van cannabis in de 12 maanden voorafgaand aan de enquête. Van de 25-plussers was dit bijna 5 procent.

Vaker meer dan 1 genotmiddel

Het blijkt dat verschillende ongezonde gedragingen vaak voorkomen bij dezelfde personen. Jongvolwassenen gebruiken bijna drie keer zo vaak als 25-plussers twee genotmiddelen: 17 procent tegen 6 procent. Ook gebruiken meer jongvolwassenen drie middelen. Bijna 5 procent rookt, is een overmatige drinker en gebruikt cannabis, tegen bijna 1 procent van de 25-plussers.

Bijna 26 procent van de 18- tot 25-jarigen meldt het gebruik van één genotmiddel: ze roken, drinken overmatig óf hebben cannabis gebruikt in de afgelopen 12 maanden. Dit is niet meer dan onder mensen van 25 jaar of ouder.
Ruim de helft van de jongvolwassenen rookt niet, is geen zware drinker en gebruikt geen cannabis in de afgelopen 12 maanden, tegen bijna 68 procent van alle 25-plussers.

Roken gaat vaak samen met cannabisgebruik

Van de jongvolwassenen die aangeven één van de drie genotmiddelen te gebruiken, gaf ruim 62 procent aan te roken. Bijna 14 procent zegt overmatig te drinken en ruim 24 procent heeft cannabis gebruikt. Van de 18- tot 25-jarigen met twee ongezonde leefstijlfactoren meldt bijna 65 procent te roken én cannabis te hebben gebruikt. Ruim 27 procent van hen rookte en was in dezelfde periode een overmatige drinker, terwijl ruim 8 procent overmatig drinkt en cannabis gebruikt.

Bron: CBS.

Gerelateerde artikelen

Als je last hebt van een verslaving dan is het overwegen van een afkickkliniek zeker een goede optie. Maar weet je niet wat je kan verwachten van een afkickkliniek? Dan is…

Op dinsdag 29 januari ontvangt longarts en strijder tegen de tabaksindustrie Wanda de Kanter het eerste exemplaar van ‘Mij pak je niet’: het eerste boek voor jongeren over roken. Kinderboekenschrijfster…

Huisartsen registreren alcoholmisbruik door patiënten niet of nauwelijks. “Dit heeft onder andere te maken met het feit dat alcoholmisbruik bij patiënten vaak niet door de huisarts wordt herkend”, zegt promovenda…

Mensen met een verslaving krijgen vaak te maken met stigmatisering. Niet alleen vanuit het algemene publiek, maar ook vanuit de hulpverleners. Leonieke van Boekel, senior onderzoeker bij Tranzo, Tilburg University,…

Zijn jouw voornemens om minder te drinken nu al van de baan? Je bent niet de enige. Onderzoekers van the University of Bristol hebben aangetoond dat de meeste mensen binnen…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.