Hartfalen vergroot kans op kanker
Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door hoogleraar cardiologie Rudolf de Boer van het UMCG en zijn team. Hij publiceert hierover in het wetenschappelijk tijdschrift Circulation.
Hartfalen veelvoorkomend
Hartfalen is een veelvoorkomende aandoening: zo’n honderdvijftigduizend mensen in Nederland hebben hartfalen. Bij hartfalen is het hart sleets en pompt het minder bloed rond. Vaak krijgen mensen last van hartfalen na een hartinfarct, na langdurige hoge bloeddruk of bij een lekkende hartklep.
Relatie met kanker
Het idee dat er een verband is tussen hartfalen en kanker is er al langer – het was opgemerkt dat in grote registraties van mensen met hartfalen er disproportioneel veel overleden aan kanker. Maar of er een directe (oorzakelijke) link was, was niet duidelijk . De Boer toont in zijn publicatie hiervoor wetenschappelijk bewijs.
Hij deed onderzoek met muismodellen met een genetische aanleg voor darmkanker en poliepen in de darm en zag een sterke groei en toename in aantal van de poliepen in de darm bij muizen waarin ook hartfalen werd veroorzaakt.
Eiwitten
De Boer vond verschillende eiwitten die in verhoogde hoeveelheid aanwezig waren in de muismodellen. Dezelfde eiwitten bleken verhoogd aanwezig te zijn in het bloed van mensen met hartfalen. Ten slotte bleek uit epidemiologisch onderzoek met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, waarin klassieke hartfalen biomarkers (signaalstoffen) gemeten werden, dat mensen met een verhoging van deze biomarkers (met dus mogelijke vroege verschijnselen van hartfalen) eerder (darm-)kanker ontwikkelden gedurende een periode van 10 jaar.
Verhoogd darmkankerrisico
De Boer: “Het onderzoek bevestigt het vermoeden en geeft wetenschappelijk bewijs dat patiënten met hartfalen een groter risico lijken te hebben op darmkanker. Of dit ook voor andere vormen van kanker het geval is willen we verder onderzoeken – die aanwijzingen zijn er namelijk ook. Onze resultaten zouden specialisten bewust moeten maken van dit risico zodat zij hiernaar kunnen handelen, bijvoorbeeld door patiënten met hartfalen laagdrempelig (en wellicht vroegtijdig) te laten screenen op darmkanker.”
Bron: UMCG
Reactie
Mijn moeder is net gediagnosticeerd met darmkanker en uitzaaiingen naar de lever. Ze heeft al meer dan 30 jaar een te hoge bloeddruk en slikt daar ook medicijnen voor en sinds 4 jaar weten we ook dat ze een lekkende hartklep heeft. De arts van 4 jaar terug heeft toen gezegd dat haar hart nog niet zo slecht was dat ze daar aan geopereerd moest worden en dat ze eerst maar eens moeite moest hebben met trap lopen. Ze is daarna ook niet meer bij die arts langs geweest, want tot een aantal weken geleden voelde ze zich nog goed en had geen moeite met trap lopen. Totdat de ontlasting niet meer wilde weg gaan en ze ontzettende buikpijn had en daarmee naar de huisarts is gegaan. Die heeft haar eerst een aantal zakjes gegeven om de ontlasting op gang te laten komen. Dit hielp niet, Toen maar verwijzing naar de darmarts en die kon haar niet onderzoeken omdat de scoop niet goed in de darm kon omdat er een afsluiting zat dmv een tumor!! Na meer onderzoeken en foto’s kwamen de artsen er achter dat ze een grote tumor in de dikke darm heeft en dat er al uitzaaiingen zijn naar de lever en dat die ook erg aangetast is door kanker tumoren. Wel allemaal kleine, maar zit wel vol. Ik vind het achteraf zo jammer dat er niet eerder door die hartchirurg aan de bel is getrokken en dat ze ieder jaar terug moest komen voor een hartfilmpje en ook dat ze haar darmen niet hebben laten controleren. Nu moeten we afwachten of ze de chemo aan kan en of dat überhaupt nog zijn werk kan gaan doen. Hoop dat dmv dit artikel de artsen alerter worden en zijn met mensen met hartfalen!! Wij als kinderen zijn dat wel en laten ons nu ook onderzoeken, want we zijn hier enorm van geschrokken.
Plaats een opmerking