Kanker veroorzaakt problemen bij seks en intimiteit
Voor vele honderdduizenden patiënten en hun partners (meer dan 1 miljoen mensen) veroorzaakt kanker grote problemen bij seks en intimiteit.
Diepgaand onderzoek, met vragen die ertoe doen
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) heeft een omvangrijk onderzoek gedaan naar wat mensen met kanker en hun partners ervaren bij hun seksualiteit en intimiteit. Door de ziekte en de behandeling daarvoor wordt deze vaak fors anders, met grote gevolgen voor de kwaliteit van leven en de relatie.
Beide onderwerpen (seks en kanker) zijn beladen met taboes, laat staan de optelsom ervan, reden waarom NFK een aanpak heeft ontwikkeld die antwoord geeft op concrete vragen die mensen kunnen hebben over dit onderwerp. Met ook ervaringsverhalen en tips van andere patiënten en hun partners, waaraan eveneens veel behoefte bestaat.
De cijfers
Volgens 67% van de ca. 3.000 respondenten (patiënten en partners) zijn de seks en de intimiteit slechter geworden (bij mannen ligt dit met 71% hoger). Zo’n 69% zegt dat het lichaam is veranderd, en voor 53% betreft dat ook emoties en gevoelens (wat met 61% meer geldt voor vrouwen dan voor mannen, met 44%), en 21% denkt anders over zichzelf (meer vrouwen met 28% dan mannen met 13%).
Bij de problemen worden vooral genoemd erectieproblemen (36%), vermoeidheid (31%), last van een droge vagina (29%), moeite met klaarkomen en zaadlozing (25%). Ook meldt 24% van de vrouwen en 14% van de mannen geen behoefte meer te hebben, en geen gevoel te hebben en impotent te zijn geworden
Wat hielp ter verbetering zijn, in willekeurige volgorde:
- Acceptatie, begrip, praten, tijd,
- Beëindigen relatie,
- Medicatie als erectiepillen, hormooncrème, glijmiddel e.d.
- Hulpmiddelen als een vibrator, erectiepomp, prothese e.d.
- Bekkenbodemfysiotherapie,
- Tantra
- Lustopwekkende beelden, mooi ondergoed, oefeningen e.d.
Men heeft behoefte aan concrete, praktische informatie en tips (58%) en ervaringsverhalen van andere mensen die dit eerder hebben meegemaakt (52%).
Bron: Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking