Blijf op de hoogte

Prostaatkankerdiagnostiek zonder wachttijd

Er zijn steeds meer mogelijkheden voor een preciezere diagnose van prostaatkanker. Prof. Dr. Frans Debruyne is uroloog en medisch directeur van Andros Mannenkliniek, waar nieuwe mogelijkheden zoals MRI en biomarkers al geruime tijd worden toegepast zonder wachttijd.

Waarom zijn ontwikkelingen binnen de prostaatkanker-
diagnostiek van belang?

“Traditionele prostaatkankerdiagnostiek is een niet precieze aanpak: bepalen van de PSA-waarde, bevoelen van de prostaat en, bij een verdacht patroon het nemen van 12 willekeurige stukjes weefsel uit de prostaat, de zogenaamde blinde biopsie. Slechts bij één op de vier mannen werd uiteindelijk prostaatkanker gevonden, wat betekent dat bij drie op de vier de biopsie achteraf onnodig bleek.”

Hoe voorkomt precisiediagnostiek onnodige biopsies?

“Met MRI kunnen we onderscheid maken tussen ongevaarlijke of potentieel gevaarlijke tumoren. Bovendien kan worden gezien wáár die precies in de prostaat zitten. Na de MRI doen we een extra stap: een biomarker-test. Hierbij vangen we prostaatcellen uit de urine om te controleren op kwaadaardige kankercellen. Als beide onderzoeken negatief zijn, is biopteren niet nodig. Dat maakt precisiediagnostiek patiëntvriendelijker en kostenbesparend. ”

En wat als er toch een biopsie moet worden genomen?

“Een biopsie kunnen we nu veel trefzekerder doen met fusietechniek. Tijdens de biopsie projecteren we MRI-beelden op de live-echobeelden van de prostaat. We biopteren onder lokale verdoving in plaats van volledige narcose. De mannen kunnen na biopsie direct naar huis. En we biopteren veiliger, namelijk via de huid.”

Waarom is biopteren via de huid veiliger?

“We biopteren via de huid van het perineum in plaats van via de endeldarm. De kans op infectie is daardoor zó klein dat antibiotica uit voorzorg niet langer nodig zijn. Er is geen enkele infectie tot nu toe opgetreden. Betrouwbaarheid en veiligheid staan bij ons voorop. Bij Andros werken uitsluitend ervaren specialisten. Het is verzekerde zorg met verwijzing van de huisarts.”

Gerelateerde artikelen

In Nederland leven ongeveer 600.000 mensen met kanker. Elk jaar worden er meer dan 100.000 nieuwe diagnoses gesteld. Gelukkig wordt onze standaard kankerzorg gezien als één van de beste ter…

Eierstokkanker geeft geen duidelijke klachten en wordt daarom vaak laat ontdekt. Tegen die tijd kan de ziekte al in een vergevorderd stadium zijn en ligt de overlevingskans lager. Een onderzoeksteam…

In bijna een derde van de sterfgevallen was kanker in 2018, net als de afgelopen jaren, de meest voorkomende doodsoorzaak. Er overleden ongeveer 47.000 (30 procent) aan de gevolgen van…

Dankzij verbeterde technieken wordt de rol van MRI voor de totale zorg alleen maar groter. Eerste lijn, tweede lijn en daarmee de patiënt profiteren. Het MRI Centrum opent binnenkort in…

Maandag 3 juni hield patiëntenorganisatie Longkanker Nederland een online vragenuurtje over wietolie (cannabisolie). Apotheker Paul Lebbink van de Transvaal Apotheek beantwoordde in 45 minuten allerlei vragen over wietolie. Of je…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.