Blijf op de hoogte

Voeding en kanker: gezond eten loont!

Gezonde voeding helpt sommige kankervormen te voorkomen. Momenteel wordt onderzocht of gezond eten ook bijdraagt aan herstel. Ellen Kampman, Persoonlijk Hoogleraar Voeding en Kanker aan Wageningen UR legt uit: “Op basis van onderzoek is berekend dat 30% van alle kanker zou kunnen worden voorkomen door gezond eten en meer bewegen. Dat geldt met name voor kankersoorten die in onze westerse samenleving veel voorkomen op oudere leeftijd, zoals borst-, darm-, long- en prostaatkanker. Hetzelfde percentage geldt voor stoppen met roken. Dat maakt kanker bijna tot een lifestyleziekte, hoewel die stelling niet voor alle vormen geldt en niet voor mensen die het krijgen op jonge leeftijd.”

4 regels om de kans op kanker te beperken

  • Overgewicht voorkomen. Dus: minder calorierijk eten, weinig suikerrijke dranken drinken en voldoende bewegen.
  • Zoveel mogelijk plantaardige producten eten. Hieronder worden o.a. groenten, fruit, peulvruchten en volkorenproducten verstaan. Ook is het belangrijk zo veel mogelijk te variëren met groenten en fruit. “We weten nog niet precies hoe het werkt, maar dat ze een beschermende werking hebben, is duidelijk”
  • Alcoholgebruik beperken. “Alcohol is de meest kankerverwekkende stof in ons consumptiepatroon. Dat geldt voor alle soorten, of het nu whisky, bier of wijn betreft. We zeggen echter niet dat je geen alcohol mag drinken. Het heeft namelijk ook een beschermende werking bij sommige vormen van hart- en vaatziekten. Maar gemiddeld twee glazen per dag voor een man en één glas per dag voor een vrouw is wel het maximum.”
  • Hou rekening met rood vlees, waar een natuurlijke kleurstof in zit die irriterend werkt op de darmwand. “Het is aan te raden de consumptie te beperken tot maximaal vijf keer per week. “Denk daarbij ook aan bewerkte producten en vleeswaren zoals rookvlees en leverpastei.”

Draagt voeding bij aan herstel van kanker?

De preventieve werking van het voedingspatroon is dus duidelijk. De vraag of gezonde voeding ook bijdraagt aan herstel is echter lastiger te beantwoorden. Kampman: “Er worden momenteel veel studies naar gedaan. Maar dit effect is lastiger te onderzoeken, omdat er zoveel verschillende tumoren, in verschillende stadia en met verschillende behandelingen zijn. Wél is inmiddels duidelijk dat het voorkomen van overgewicht heel belangrijk is bij het herstel. Dat betekent dus voldoende bewegen en dan het liefst in de buitenlucht; sommige kankerpatiënten hebben een tekort aan vitamine D. Dat kan ontstaan doordat ze te weinig buiten komen.”

De laatste ontwikkelingen hierover tref je aan op Voeding en Kanker info.

Gerelateerde artikelen

In Nederland leven ongeveer 600.000 mensen met kanker. Elk jaar worden er meer dan 100.000 nieuwe diagnoses gesteld. Gelukkig wordt onze standaard kankerzorg gezien als één van de beste ter…

Eierstokkanker geeft geen duidelijke klachten en wordt daarom vaak laat ontdekt. Tegen die tijd kan de ziekte al in een vergevorderd stadium zijn en ligt de overlevingskans lager. Een onderzoeksteam…

In bijna een derde van de sterfgevallen was kanker in 2018, net als de afgelopen jaren, de meest voorkomende doodsoorzaak. Er overleden ongeveer 47.000 (30 procent) aan de gevolgen van…

Dankzij verbeterde technieken wordt de rol van MRI voor de totale zorg alleen maar groter. Eerste lijn, tweede lijn en daarmee de patiënt profiteren. Het MRI Centrum opent binnenkort in…

Maandag 3 juni hield patiëntenorganisatie Longkanker Nederland een online vragenuurtje over wietolie (cannabisolie). Apotheker Paul Lebbink van de Transvaal Apotheek beantwoordde in 45 minuten allerlei vragen over wietolie. Of je…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.