Vroege start palliatieve zorg verbetert levenskwaliteit
Ongeneeslijke kankerpatiënten hebben er baat bij als er meteen gestart wordt met palliatieve zorg. Volgens onderzoek van de Universiteit Gent (Ugent), de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Universitair Ziekenhuis Gent (UZ Gent) verbetert de levenskwaliteit van de patiënt door meteen te starten. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Lancet Oncology.
Focus van zorg
Waar oncologische zorg focust op de behandeling van de ziekte, legt palliatieve zorg de nadruk op de wensen van de patiënt op wat voor hem nog echt belangrijk is. Zinvolle relaties, eenvoudige activiteiten, zorgen bespreken, praten met familie. Hierbij wordt de familie direct betrokken. In de huidige situatie start die palliatieve zorg vaak pas enkele dagen of weken voor het overlijden.
Gaëlle Vanbutsele van de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB-UGent): “Met ons onderzoek wilden we nagaan wat een vroeger starten kan betekenen voor de patiënt.”
Verbeterde levenskwaliteit
In het UZ Gent namen 186 patiënten deel aan het onderzoek. De helft van hen kreeg vervroegde palliatieve zorg, vanaf het moment van de diagnose van ongeneeslijke kanker. Gespecialiseerde verpleegkundigen gingen elke maand bij de 186 patiënten langs en praatten over verschillende onderwerpen zoals pijn, vermoeidheid, de ondersteuning die ze kregen, belangrijke beslissingen, spirituele levensvragen, enzovoort.
Door middel van een vragenlijst werd op drie momenten de kwaliteit van leven op verschillende aspecten (fysiek, sociaal, psychologisch en spiritueel) beoordeeld. Twaalf weken na de start van de zorg haalden de patiënten met vervroegde palliatieve zorg gemiddeld een score van 62 op 100 voor kwaliteit van leven, tegenover een score van 54,5 in de controlegroep die geen palliatieve zorg kreeg.
Elkaar versterken
Niet alleen in het Gentse onderzoek gaven patiënten met vroege palliatieve zorg een hogere score op de vragen over hun algemene gezondheid en de kwaliteit van leven. “Een soortgelijk onderzoek gebeurde in de VS,” zegt Gaëlle Vanbutsele. “Ook daaruit bleek een verschil in levenskwaliteit. Omdat de oncologische zorg in België zeer goed is en – in tegenstelling tot de VS – ook aandacht heeft voor bijkomende ondersteuning van kankerpatiënten, vroegen we ons af of vroege palliatieve zorg hier nog een meerwaarde zou hebben. Dat bleek toch het geval te zijn.”
“We hopen dat palliatieve zorg vanaf de diagnose mogelijk wordt voor patiënten met een ongeneeslijke kanker. De oncologische en palliatieve zorg kunnen elkaar versterken en zowel de patiënt als de familie beter ondersteunen in deze moeilijke periode,” besluit Gaëlle Vanbutsele.
Bron: UZ Gent
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking