Blijf op de hoogte

Borstkanker opsporen met de BSGI scanner (video)

Mammachirurg Peter Neijenhuis van het Alrijne Ziekenhuis praat over de BSGI scanner, die zeer accuraat borstkanker in beeld kan brengen.

Video transcriptie

Wat doet de BSGI scanner?

Nucleaire beeldvorming houdt in dat je dus beelden maakt van organen of het hele lichaam door gebruik te maken van radioactieve stoffen die gekoppeld zijn aan een eiwit of een suikeroplossing. Die stoffen hopen zich op in het orgaan dat je wilt onderzoeken en daarmee kan je dan ziekteprocessen of afwijkingen in beeld brengen. De BSGI scanner is speciaal ontwikkeld voor je borst, met het idee om borstkanker op te sporen: maakt opnieuw gebruik van het feit dat je radioactiviteit inspuit, dat is gekoppeld aan een stofje wat zich in de celstofwisseling ophoopt. Zoals cellen een hele hoge stofwisseling hebben zoals bijvoorbeeld kankercellen meestal hebben. Die hopen dan veel meer van die stoffen op zich en die nemen dan ook veel meer radioactiviteit in zich. En die radioactiviteit wordt dan gemeten en daarmee kun je dus aantonen waar de kankercellen zich in die borst bevinden.

Wat is het voordeel van de BSGI?

Het voordeel van de BSGI boven de gewone technieken is dat gewone technieken een opname maken met röntgenstralen. De röntgenstralen gaan door een orgaan heen en worden tegengehouden en zo krijg je op de gevoelige plaat een afbeelding. De BSGI die brengt in beeld de stofwisseling van het orgaan zelf, dus van de borst. Dus plekken in de borst die een hoge stofwisseling hebben zijn meestal waar zich kanker bevindt. De BSGI-techniek is heel betrouwbaar en kan op zich goed aantonen of er iets aan de hand is maar kan nog eigenlijk veel beter zeggen dat er iets niet aan de hand is. Dus als de scanner zegt dat het allemaal goed is kun je iemand gerust stellen.

Waarom wordt de BSGI tot nu toe weinig in Europa gebruikt?

Waarom de BSGI in Amerika meer gebruikt wordt dan in Europa, dat ligt een beetje aan het feit dat de BSGI daar ontwikkeld is. In 2004 is de eerste machine geproduceerd. En het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem is heel anders dan het Nederlandse. Dus hier zijn veel meer regelgevingen en wij kennen niet de gezondheidszorg die ze daar hebben met allerlei privé-klinieken, die direct een apparaat kunnen aanschaffen en in kunnen zetten. Hier zal een product zich meer moeten bewijzen wat het kan en wat het niet kan voordat het breed ingezet wordt.

Wat is het verschil tussen BSGI en PET/CT?

Het verschil tussen een BSGI-scan en een PET/CT-scan ligt eigenlijk in het feit dat, beide scanners gebruiken allebei radioactiviteit: de ene heeft een ander stofje gekoppeld dan de ander. De PET-scan is met suikeroplossing en de BSGI-scan is met een soort eiwit wat zich in de cellen ophoopt, dat een ander soort stofwisseling in beeld brengt. Maar het belangrijkste verschil is eigenlijk dat de BSGI voor de borsten is en de PET-scan het hele lichaam in beeld brengt.

Hoe snel de technieken zich in Nederland zullen verspreiden: de PET-scan bijvoorbeeld is al in best veel Nederlandse ziekenhuizen aanwezig , de BSGI nog maar in twee. En dat zal een beetje afhangen van wat de resultaten zijn van het onderzoek wat ermee gebeurt en hoe betrouwbaar hij inderdaad in de toekomst blijkt te zijn.

Gerelateerde artikelen

Tilburg, 14 oktober 2020 – Als eerste ziekenhuizen hebben het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg de revolutionair nieuwe lokalisatie-techniek Pintuition gebruikt…

Steeds meer mensen overleven kanker. Dat impliceert dat de zorg rondom kanker verbetert, maar tegelijkertijd constateert Mirjam Velting van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) dat de nazorg daarentegen achterblijft. Velting is…

Hoewel borstkanker steeds beter te behandelen is en de overleving nu op 80 procent ligt, zijn er helaas nog altijd vrouwen die eraan overlijden. De diagnose kanker doet veel met…

Mutaties in BRCA1 of BRCA2, die erfelijke borstkanker en eierstokkanker veroorzaken, leiden tot een ontstekingsreactie in tumorcellen. Dat blijkt uit laboratoriumonderzoek van hoogleraar Marcel van Vugt van het UMCG. Zulke…

Het aantal nacontroles voor vrouwen behandeld voor borstkanker zou met meer dan 9.000 nacontrole bezoeken per jaar omlaag kunnen. Dat is de uitkomst uit het promotieonderzoek van Annemieke Witteveen (Universiteit…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.