Blijf op de hoogte

Coloscopie van levensbelang?

Het risico om op enig moment darmkanker te krijgen bedraagt 4 à 5%. Daarmee is darmkanker de tweede meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een van de onderzoeken die gedaan worden om darmkanker op te sporen is een coloscopie, een kijkonderzoek van de dikke darm. Daarover beweren onderzoekers van de Richard L. Roudebush VA Medical Center nu dat het bijdraagt aan het redden van levens. De resultaten uit de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine.

Lager risico op overlijden

Volgens maag-darmspecialist Charles Kahi, een van de onderzoekers, overlijden patiënten die een coloscopie hebben gehad significant minder vaak. Kahi en zijn mede-onderzoekers onderzochten de gegevens van circa 25.000 patiënten in de leeftijd van 50 jaar en ouder. Van hen waren ongeveer 20.000 kankervrij in de periode van 2002 – 2008. De overige 5000 kregen in dezelfde periode de diagnose darmkanker en kwamen in 2010 te overlijden.

Uit de resultaten kwam naar voren dat een coloscopie het risico op overlijden bij rechterzijdegelegen darmkanker met 46% vermindert en bij linkerzijdegelegen darmkanker met maar liefst 72%. Gezamenlijk komt dat neer op een verminderd risico van 61%.

Waarom zijn deze resultaten van belang?

Een coloscopie is een veelgebruikte vorm van darmkankerscreening. Artsen wijzen al jarenlang op het belang ervan. Maar bewijs van het effect op darmkankeroverleving is nog niet veelvuldig geleverd. Al helemaal niet op zo’n grote schaal. Kahi: “Als er al twijfel bestond over de effectiviteit, dan draagt dit resultaat zeker eraan bij om dat weg te nemen.”

Collega-onderzoekers van de Harvard Medical School (HMS), die niet meewerkten aan het onderzoek, delen de mening van Kahi. Andrew Chan (HMS): “De resultaten bevestigen wat uit eerdere onderzoeken naar voren is gekomen. Aan artsen dan ook het advies om een coloscopie vast onderdeel te maken van screening. Als dat al niet het geval is.” Daarnaast noemt Chan het van belang om te achterhalen hoe de preventie van rechtszijdige darmkanker beter gescreend kan worden via coloscopie. Bij rechtszijdige darmkanker vermindert het risico op overlijden slechts met 46% zoals de resultaten laten zien. Daar valt volgens hem dus nog winst te behalen.

Gerda over darmkanker
Lees ook het ervaringsverhaal van Gerda

Darmkankerscreening

Screening op darmkanker gebeurt op verschillende manieren. Een eerste stap is vaak de analyse van een ontlastingsmonster. Daarnaast kan er een kijkonderzoek van de endeldarm (sigmoïdoscopie) of (virtuele) coloscopie worden gedaan. Bij een virtuele coloscopie wordt de darm bekeken via röntgenfoto’s die gemaakt zijn bij een scan. Daarentegen wordt bij een coloscopie de darm inwendig onderzocht met behulp van een kijkinstrument: de endoscoop. Hiermee kunnen vrijwel alle afwijkingen aan de darm worden opgespoord en eventueel ook meteen worden verwijderd.

Bevolkingsonderzoek Nederland

In Nederland wordt er elke twee jaar een bevolkingsonderzoek naar darmkanker gedaan. Dit onderzoek is gericht op mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Naar verwachting zullen er in de komende jaren 70.000 coloscopieën per jaar worden uitgevoerd.

Gerelateerde artikelen

In Nederland is dikkedarmkanker één van de meest voorkomende kankersoorten. Er worden jaarlijks ongeveer 12.000 mensen gediagnosticeerd met deze ziekte.[1] Wanneer de dikkedarmkanker uitzaait, betekent dit dat de kankercellen zich…

Het aantal behandelingen kan bij mannen met dikkedarmkanker omlaag als ze gescreend worden op de ziekte. Dit blijkt uit de resultaten van een studie onder Finse inwoners. Minder chemotherapie en…

Verschillende voeding wordt vaak in negatieve als positieve zin gelinkt aan de uiteenlopende vormen van kanker. Onderzoekers van de Yale Cancer Center hebben nu een interessante ontdekking gedaan, die als…

Twee soorten darmbacteriën spelen een rol bij de groei van tumoren bij patiënten met erfelijke darmkanker. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek van het Johns Hopkins University waar Annemarie Boleij van…

Het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker spaart duizenden levens per jaar, maar kan nog verder worden verbeterd. Door niet langer alleen te zoeken naar spoortjes van bloed, maar ook naar een…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.