Tumorlocatie bij darmkanker kan de overlevingskans vergroten
De overlevingskans bij darmkanker kan groter zijn afhankelijk van de locatie van de tumor. Oncologen van het ASST Bergamo Ovest spreken van een zogenaamde linkerzijdegelegen en rechterzijdegelegen locatie darmkanker (tumor). De resultaten zijn gepubliceerd in het oncologie tijdschrift JAMA Oncology.
20% grotere overlevingskans bij linkerzijdegelegen kanker
In het onderzoek is gekeken naar gegevens uit eerdere studies. In totaal is de data van ruim 1,4 miljoen patiënten onderzocht. Gemiddeld werden zij zo’n 5 jaar gevolgd gedurende het verloop van hun darmkanker. Uit de resultaten bleek dat patiënten met linkerzijdegelegen tumoren een 20% hogere overlevingskans hadden. Hierbij bleek meer aan de hand dan alleen het resultaat van late diagnose. Naast dat rechterzijdegelegen tumoren moeilijker te ontdekken zijn, is er ook een genetisch verschil met linkerzijde tumoren. Dit verschil zorgt ervoor dat de tumorcellen verschillende mechanismen hebben om te overleven en om bijvoorbeeld uit te zaaien.
Linker of rechter tumorlocatie
Kanker aan de linkerzijde van de darm ligt dicht bij de anus. Deze bevindt zich in de endeldarm, het S-vormige gedeelte van de karteldarm en het derde deel van de karteldarm die zich dieper in de buikholte bevindt. Deze aan de linkerzijdegelegen kanker uit zich meestal door bloeding of gedeeltelijke obstructie van de darm. Deze duidelijke darmproblemen zijn voor patiënten vaak reden om meteen medische hulp in te schakelen.
Rechterzijdegelegen kanker bevindt zich in het eerste gedeelte van de dikke darm, dichtbij de aanhechting met de dunne darm. De klachten hierbij zijn minder typerend, hoewel een constatering van bloedarmoede in sommige gevallen een signaal kan zijn. Daarnaast wordt bij deze vorm vaker de link gelegd tussen uitgezaaide kanker vanuit de lever. Omdat rechterzijde gelegen kanker vaker later wordt ontdekt, is de prognose slechter.
Veranderingen nodig in darmkankerscreening?
Op basis van de bevindingen geloven de onderzoekers dat de locatie waar de tumor het eerst wordt ontdekt belangrijk is bij de keuze voor intensieve behandeling. Voor darmkankerscreening bieden de resultaten tevens implicaties. Er wordt bijvoorbeeld gekozen om een sigmoïdoscopie of een colonoscopie te doen. Het eerste is een kijkonderzoek van alleen de endeldarm en het laatste deel van de dikke darm. Bij een colonoscopie worden de binnenkant van de endeldarm, de dikke darm en het laatste deel van de dunne darm bekeken.
Bron: JAMA Oncology
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking