Lymfeklierverwijdering na uitzaaiing melanoom blijkt niet effectief
Het verwijderen van de lymfeklieren bij patiënten met de huidkankervorm melanoom, nadat uitzaaiing is geconstateerd in de schildwachtklier, leidt niet tot betere overlevingskansen vergeleken met preventieve poliklinische controle met behulp van echografie. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek uitgevoerd bij 63 centra, waaronder het UMCG en het Nederlands Kankerinstituut. De onderzoekers publiceerden de resultaten onlangs in het toonaangevende vakblad New England Journal of Medicine.
Schildklierwachtprocedure
Jaarlijks wordt bij ongeveer 6000 mensen melanoom vastgesteld, een agressieve vorm van huidkanker. Wanneer uitzaaiing van een melanoom optreedt, vindt dit bijna altijd plaats via het lymfestelsel. Vanuit de eerste lymfeklier, de schildwachtklier, kan de ziekte zich verder in het lichaam verspreiden. Met de schildwachtklierprocedure, waarbij de schildwachtklier wordt weggenomen en onderzocht op de aanwezigheid van tumorcellen, kan worden vastgesteld of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn. Indien uitzaaiing in de schildwachtklier is vastgesteld, worden aanvullend de overige lymfeklieren verwijderd.
Het effect van lymfeklierverwijdering
In de internationale studie is onderzocht wat het effect is van de aanvullende verwijdering van de lymfeklieren na een positieve schildwachtklierbiopsie op de overleving van patiënten, in vergelijking met poliklinische en echografische controle van het lymfklierstation van patiënten waarbij geen aanvullende lymfeklieren zijn verwijderd na een positieve schildwachtklierbiopsie. Hieruit blijkt dat de ziektevrije overleving na drie jaar iets beter (5%) is na een aanvullende lymfeklierverwijdering. Dit verschil werd veroorzaakt door een betere regionale controle van de ziekte. Helaas leidt dit niet tot een verbeterde overleving. Lymfoedeem, ophoping van lymfevocht, trad vaker op na een aanvullende lymfeklierverwijdering in vergelijking met alleen een schildwachtklierbiopsie.
Controle van de lymfeklieren met echografie
De onderzoekers concluderen dat verwijdering van de overige klieren na een positieve schildwachtklierbiopsie bijdraagt aan een betere regionale controle en daarnaast aanvullende prognostische informatie geeft over de ziekte, maar niet leidt tot een betere overleving dan nauwkeurige controle van de lymfeklieren met echografie. Deze laatste optionele behandeling heeft niet de nadelen van een aanvullende lymfeklierverwijdering.
Bron: UMCG
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking