Blijf op de hoogte

Non-melanoma huidkanker: niet dodelijk, wel gevaarlijk

Melanoom – het veranderende moedervlekje – geeft het meeste aantal doden; reden waarom publiciteitscampagnes zich vooral hierop hebben gericht. Non-melanoma huidkanker komt echter veel vaker voor. De twee bekendste soorten zijn basaal cel carcinoom (BCC) en plaveisel cel carcinoom (PCC). 70% van de non-melanoma huidkanker draait om BCC.

Wanneer is het tijd voor de huisarts?

Dermatoloog Tamar Nijsten van het Erasmus MC legt uit: “Aan non-melanoma huidkanker ga je niet dood, maar zo’n plekje kan gaan bloeden, irriteren of doorgroeien op de onderliggende structuren zoals spieren en bot”. Zijn advies aan iedereen met een wondje dat niet binnen drie weken geneest, is om naar de huisarts te gaan. “Helaas herkent niet iedere huisarts huidkanker even goed. Dat komt omdat in de geneeskundestudie en de huisartsenopleiding relatief weinig uren aan dermatologie worden besteed. En dat terwijl de huid je grootste orgaan is. Bovendien heeft 15 tot 20% van de patiënten bij huisartsenbezoek een vraag over de huid.”

3 behandelingen van non-melanoma

Wanneer non-melanoma huidkanker op tijd wordt herkend, is het goed te behandelen. De meest geëigende methode na het onderzoek is wegsnijden. “Voorheen werd veelal drie tot vijf millimeter extra meegenomen in de hoop alles te kunnen verwijderen”, vertelt Nijsten. “In 75% van de gevallen zit de kanker echter in het hoofd-halsgebied. Daar snij je niet graag teveel gezonde huid weg omdat er daarna niet veel huid overblijft.”

Nijsten vervolgt: “Inmiddels is er ook een meer nauwkeurige manier van opereren. Daarbij wordt tijdens het snijden meteen gekeken of alles helemaal weg is. Deze operatie duurt langer, maar de kans dat de huidkanker terugkomt is kleiner en het cosmetische resultaat is iets eleganter.”

Wanneer de BCC of een voorloper van PCC niet al te diep ligt, is ook een behandeling met een celdodende crème of een lichtbehandeling mogelijk. Bij de lichtbehandeling wordt een zalf op de plek aangebracht, met een stof die in de kankercellen verandert. Als de plek daarna wordt belicht, sterven de kankercellen af.

Bewustwording kweken

Er is dus veel mogelijk, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. “Door alle campagnes is men zich meer bewust van de risico’s van de zon, maar gedrag verandert heel traag”, weet Nijsten. “Jongeren van nu liggen nog net zo graag in de zon als de jongeren van 20 jaar geleden. We hebben wat dat betreft dus nog een lange weg te gaan.”

Gerelateerde artikelen

Stadium III melanoom is een agressieve vorm van huidkanker die is uitgezaaid naar de lymfeklieren. Hoewel er individuele verschillen zijn tussen patiënten met stadium III melanoom, geldt voor de groep…

Nederland behoort wereldwijd tot de top vijf landen met het hoogste aantal gevallen van melanoom; begin 2018 waren het er ongeveer 45.600. In 2017 overleefden bijna 800 Nederlanders deze vorm…

Wanneer iemand te maken krijgt met (een verdenking van) melanoom, volgt veelal een multidisciplinair zorgpad gevuld met diagnostiek, doorverwijzingen en behandeling. Op de kwaliteit van die zorg mag men in…

Onderzoekers van VIB en KU Leuven hebben een belangrijke zwakke plek ontdekt van melanomen, een agressieve vorm van huidkanker. Ze zagen dat de molecule SAMMSON, een niet-coderend RNA dat voorkomt…

Sterfte door melanoom is groter bij mannen volgens nieuw onderzoek gebaseerd op gegevens van de World Health Organization (WHO). De analyse van 33 landen over de periode van 1985 tot…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.