Wat is longkanker?1 Longkanker is de ongecontroleerde deling van lichaamscellen in de longen. De term ‘longkanker’ is feitelijk een verzamelnaam voor een aantal verschillende soorten longkanker. Het is belangrijk om te weten van welke soort kanker sprake is, omdat de arts en patiënt dan meer weten over het waarschijnlijke verloop van de ziekte. En omdat elke soort zijn eigen behandeling heeft. Dat heeft ook weer effect op de prognose van longkanker. Er zijn twee hoofdsoorten:
- Kleincellige longkanker
- Niet-kleincellige longkanker
Kleincellige longkanker1 Deze vorm van longkanker speelt zich af in kleine, kwetsbare cellen die snel delen. Dat is een nadeel: de tumorcellen verspreiden zich snel door het hele lichaam. Als de patiënt de eerste klachten krijgt, is kleincellige longkanker vaak al uitgezaaid in andere lichaamsdelen. Ongeveer 20 procent van de mensen met longkanker heeft deze vorm. Niet-kleincellige longkanker1 Anders dan bij kleincellige longkanker gaat het bij deze vorm om kanker in tamelijk grote cellen. Er zijn drie typen:
- Adenocarcinoom
- Grootcellig carcinoom
- Plaveiselcelcarcinoom
Deze soorten groeien meestal relatief langzaam en zaaien ook minder snel uit dan kleincellige longkanker. Oorzaken van longkanker Zo’n 85 procent van alle vormen van longkanker wordt veroorzaakt door roken2. Dr. Wessel Hanselaar (longarts in het Franciscus Gasthuis & Vlietland): “Roken heeft dus een grote rol in het ontstaan van longkanker. Er is een verhoogd risico op het krijgen van longkanker als er erfelijke factoren zijn. En er zijn bepaalde omgevingsfactoren die longkanker kunnen veroorzaken, zoals asbest en radon (radioactief gas). Mensen met longfibrose hebben een verhoogde kans op het krijgen van longkanker.”
Plaats een opmerking