Blijf op de hoogte

Patiëntenverhaal prostaatkanker

Harm Kuipers was 62 toen min of meer bij toeval prostaatkanker werd ontdekt. “Ik was geopereerd aan plasklachten”, vertelt hij. “Bij die ingreep is het routine om ook wat weefsel te onderzoeken op tumoren. Uit dat onderzoek bleek dat het mis was.”

Harm, die zelf geneeskunde heeft gestudeerd, wist dat mannen met prostaatkanker vaak mét, maar niet áán de ziekte overlijden. “Ik dacht dus: ‘Het zal wel meevallen’, maar het viel niet mee. Uit de MRI bleek dat ik een agressieve vorm had die al was uitgezaaid naar onder meer mijn lymfeklieren.”

De behandeling van Harms prostaatkanker

Onmiddellijk begon Harm aan de behandeling van zijn prostaatkanker. Eerst met hormoontherapie, daarna volgde bestraling. “Voor een operatie was het al te ver”, blikt hij terug. “Hormoontherapie is erop gericht om de tumor te downsizen, zodat de bestraling effectiever is. De behandeling bleek effectief en gelukkig had ik weinig last van bijwerkingen. De meeste hinder had ik van opvliegers; zweetaanvallen die op de meest ongelukkige momenten komen opzetten. Maar verder viel het mee.”

Volgens Harm heeft dat waarschijnlijk veel te maken met het feit dat hij als oud wereldkampioen schaatsen nog redelijk veel sport. “Andere bekende bijwerkingen zijn bijvoorbeeld verlies aan spierkracht, botontkalking en een hoger risico op hart- en vaatziekten”, somt hij op. “Van al deze aspecten is bekend dat voldoende beweging hierbij een preventieve werking heeft.”

Een andere veelgehoorde bijwerking van hormoontherapie is verminderd libido en afgenomen potentie. “Veel mannen hebben daar moeite mee. Bij mij was de drang weliswaar veel minder, maar ik vond dat niet zo’n probleem; ik vind dat een relatie meer is dan alleen seks. Maar dat is uiteraard heel persoonlijk.”

Kwaliteit van leven na de hormoontherapie

Hoewel de hormoontherapie bij Kuipers het beoogde effect had, is de kans dat de tumor weer de kop opsteekt altijd aanwezig. “De vraag is dan hoe lang je doorgaat met behandelen, inclusief vervelende bijwerkingen”, stelt hij. “Op dit moment gebruik ik geen hormonen meer. Mijn situatie is stabiel, maar ik houd hem nauwkeurig in de gaten; iedere paar maanden laat ik bloed prikken om mijn PSA-waarde te laten meten. Op het moment dat die afwijkt, ga ik weer over op hormonen. Ik speel op die manier een soort kat-en-muisspel met de tumor, maar verhoog hiermee wel mijn kwaliteit van leven: ik vind het met dit warme weer een zegen dat ik die opvliegers niet meer heb.”

Wat is jouw ervaring met prostaatkanker?

Gerelateerde artikelen

Luister hier de podcast over het belang van vroegdiagnostiek bij prostaatkanker waarin Maarten Le Fevre van Deci Medical Partners in gesprek gaat met Kees Vos (voormalig huisarts en huidig bestuurslid…

Vroegdiagnostiek is van grote waarde bij prostaatkanker. Het levert een mortaliteitsreductie op van 25 procent. Een PSA-test gevolgd door diagnostiek in een expertisecentrum kan hieraan bijdragen. Toch bestaat er binnen…

Chirurgen die tijdens een operatie niet over de patiënt gebogen staan, maar verderop in de operatiekamer zitten. Met een beeldscherm voor hun neus en een joystick in elke hand. Het…

Prostaatkankerpatiënten in een vergevorderd stadium van de ziekte hebben mogelijk baat bij een behandeling met radiotherapie als aanvulling op hun reguliere behandeling. Onderzoekers van de University College London, ontdekten in…

De meest voorkomende kankervorm bij mannen is prostaatkanker. Voor een deel van de patiënten bestaat er na behandeling de kans op een recidief. Hiervan is sprake als er tekenen zijn…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.