Blijf op de hoogte

Vasectomie geeft mogelijk geen hoger prostaatkankerrisico

Uit nieuwe bevindingen blijkt dat een vasectomie mogelijk geen risico geeft op prostaatkanker. Met de resultaten uit dit onderzoek worden eerdere bevindingen die een negatief verband vonden tussen vasectomie en prostaatkanker in twijfel getrokken. Uit deze eerdere bevindingen bleek dat er juist 10% meer kans was op prostaatkanker na een vasectomie. En dat er 20% meer kans was op overlijden door prostaatkanker.

Wat is een vasectomie?

Bij een vasectomie worden de zaadleiders doorgesneden, ingekort en afgebonden. De zaadcellen kunnen dan niet meer naar buiten. Deze vorm van sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie en wordt doorgaans toegepast als men geen kinderen meer wilt.

Het onderzoek

De onderzoekers analyseerden twee eerdere onderzoeken. De dataset van het eerste onderzoek bevatte bijna 364.000 mannen. Hiervan hadden ongeveer 42.000 een vasectomie gehad, en overleden er uiteindelijk 7.451 mannen aan prostaatkanker. Volgens de onderzoekers wees de analyse uit dat er geen verband was tussen een vasectomie ondergaan en overlijden door prostaatkanker. Uit de analyse van de andere dataset met daarin 66.000 mannen, bleek dat er geen hoger risico is op prostaatkanker na een vasectomie.

PSA-test

Momenteel zijn er nog geen onderzoeken geweest die bewijzen hoe het risico op prostaatkanker te verkleinen/voorkomen is. Daarom is het belangrijk om je regelmatig te laten testen. Een methode die nu veel gebruikt wordt is de PSA-test. PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) is een stof die door de prostaat wordt aangemaakt. Door middel van deze bloedtest wordt het PSA-gehalte gemeten.
De PSA wordt hoger:

  • met de leeftijd
  • bij een prostaatontsteking
  • bij goedaardige prostaatvergroting
  • bij prostaatkanker

Deze test heeft volgens de onderzoekers weliswaar geen hoge betrouwbaarheid. Volgens hoofdonderzoeker Eric Jacobs bieden de resultaten uit dit huidige onderzoek enigszins zekerheid aan mannen over de keuze voor een vasectomie.

Prevalentie prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland.
Jaarlijks worden er ongeveer 11.000 gevallen vastgesteld. In de leeftijdscategorie 60 – 85 jaar ligt de prevalentie het hoogst. Maar het kan ook op jongere leeftijd voorkomen, vanaf ongeveer 40 tot 45 jaar.
Er zijn ook veel gevallen van prostaatkanker die nooit ontdekt worden, waardoor de prevalentie eigenlijk nog hoger ligt. Maar omdat prostaatkanker vaak langzaam groeit, zal het merendeel vaak geen last van krijgen.

Bron: Journal of Clinical Oncology

Gerelateerde artikelen

Luister hier de podcast over het belang van vroegdiagnostiek bij prostaatkanker waarin Maarten Le Fevre van Deci Medical Partners in gesprek gaat met Kees Vos (voormalig huisarts en huidig bestuurslid…

Vroegdiagnostiek is van grote waarde bij prostaatkanker. Het levert een mortaliteitsreductie op van 25 procent. Een PSA-test gevolgd door diagnostiek in een expertisecentrum kan hieraan bijdragen. Toch bestaat er binnen…

Chirurgen die tijdens een operatie niet over de patiënt gebogen staan, maar verderop in de operatiekamer zitten. Met een beeldscherm voor hun neus en een joystick in elke hand. Het…

Prostaatkankerpatiënten in een vergevorderd stadium van de ziekte hebben mogelijk baat bij een behandeling met radiotherapie als aanvulling op hun reguliere behandeling. Onderzoekers van de University College London, ontdekten in…

De meest voorkomende kankervorm bij mannen is prostaatkanker. Voor een deel van de patiënten bestaat er na behandeling de kans op een recidief. Hiervan is sprake als er tekenen zijn…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.