Ontsteking- en infectieziekte
Pijn bij vrijen
Pijn en ongemak bij vrijen: oorzaken en oplossingen Vrijen zou een bron van plezier en intimiteit moeten zijn, maar voor velen komt het met pijn of ongemak. Deze klachten kunnen…
Chlamydia vrouwen nog verraderlijker dan gedacht
Sinds jaar en dag staat Chlamydia eenzaam aan de top als meest voorkomende Soa. De aandoening wordt bij alle risicogroepen het meest gevonden. Op nummer twee staat Gonorroe, maar deze…
Dieudonnée heeft een voedselallergie: “Ik moet alle etiketten checken”
Dieudonnée (31) is allergisch voor vele soorten voedsel: noten, steen- en pitvruchten, meloen, wortel, selderij, paprika en zo verder. Daarnaast kan ze niet tegen huisstofmijt, honden, vogels en katten én…
Stapje dichterbij behandeling en preventie buikgriep
Wetenschappers van de KU Leuven hebben een onderzoeksmodel ontdekt om de menselijke variant van het norovirus te kweken en bestuderen. Tot nu toe kon men het virus enkel onderzoeken via…
Nieuwe test draagt mogelijk bij aan gepersonaliseerde behandeling IBD
Een mooie stap in de richting van personalized treatment voor mensen met colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn – algemeen bekend als inflammatory bowel disease (IBD). Zo noemen wetenschappers…
Overleven met hiv
“Ik dacht dat ik de dertig niet zou halen. Toen geen veertig, vijftig en nu zit ik hier en zeg ik: de 120 haal ik niet. Ja, je wilt ook…
Hiv onderbelicht
Naar schatting zijn er in Nederland 23.100 mensen met hiv. Na de enorme aandacht in de media voor het onderwerp in de jaren 80 en 90, is het steeds meer…
Medicatie geeft mensen met hiv een normaal leven
“Van de mensen met hiv die in Nederland onder behandeling zijn, is bij 95 procent het virus volledig onderdrukt”, vertelt Pieter Brokx, sinds 2013 directeur van de Hiv Vereniging. Sinds…
Drempel verlagen om vaker een hiv-test te laten doen
Tegenwoordig is leven met hiv een stuk gemakkelijker dan in de jaren 80 en 90. Als je snel begint met behandelen, wordt onomkeerbare lichamelijke schade voorkomen. Behandelen met hiv-remmers maakt…
Manager van je eigen leven bij hiv; de arts coacht
“We willen zo snel mogelijk met mensen in contact komen na de diagnose om ze te begeleiden met hun aandoening”, vertelt Sieds Wildenbeest, verpleegkundig specialist hiv in het Haaglanden Medisch…
Helft allergieën fout gediagnosticeerd
Als je allergisch bent voor appelen, is er ongeveer 50% kans dat dat eigenlijk níét het geval is. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. Allergoloog Didier Ebo van het…
Vooruitgang en uitdagingen rondom hiv
Nederland doet het relatief gezien goed op het gebied van hiv-bestrijding. Van de naar schatting 22.900 mensen die hier leven met hiv, worden er 19.035 (83 procent) behandeld. Bij een…
Leven met hiv, de stigma’s en de misvattingen
Veel mensen zien het nog steeds als doodvonnis wanneer ze horen dat ze met hiv geïnfecteerd zijn. Toch is er inmiddels goed mee te leven dankzij ontwikkelingen in de medicatie.…
Teveel barrières voor hiv-test voor homo- en biseksuele mannen
In Nederland is het risico op een hiv-infectie onder mannen die seks hebben met mannen hoger dan bij de algemene bevolking. Homo- en biseksuele mannen geven aan hiv heel serieus…
Neuspeuteren gevaarlijker dan je denkt
Bacteriën die longontsteking kunnen veroorzaken kunnen worden verspreid door het peuteren in en wrijven over de neus. Dit blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in de European Respiratory Journal. Van deze…
'Je moet op zoek naar je mogelijkheden'
Reni (38) was 17 jaar oud toen ze ziek werd. Vermoeidheid, buikpijn en gewichtsverlies leidden artsen tot de diagnose Myalgische encefalomyelitis, oftewel ME. Zeven jaar lang worstelde ze samen met…
‘Goedaardige’ bacteriën effectiever bij de schoonmaak
Bacteriën gebruiken om de hygiëne te verhogen; het klinkt paradoxaal, maar zogeheten probiotica zijn de afgelopen jaren juist een uiterst effectief schoonmaakmiddel gebleken. Deze ‘goedaardige’ bacteriën worden al langer met…
Wetenschappers op zoek naar vaccin tegen reizigersdiarree
Elk jaar vallen miljoenen vakanties en zakenreizen in het water als gevolg van ‘reizigersdiarree’. Een belangrijke oorzaak van de buikklachten is de bacterie Enterotoxische E. coli (ETEC). Door een gezamenlijke…
Verband tussen schoonmaakmiddelen en overgewicht bij kinderen
Veelgebruikte huishoudelijke schoonmaakmiddelen kunnen kinderen overgewicht bezorgen door hun darmflora te veranderen, zo luidt de conclusie uit een Canadese studie gepubliceerd in CMAJ (Canadian Medical Association Journal). De onderzoekers analyseerden…
Op naar de victorie in de strijd tegen lyme
Dat de ziekte van Lyme zeer ernstige, langdurige gevolgen kan hebben is niet bij iedereen bekend. Bovendien is de diagnose lastig te stellen. Het Victory-onderzoek draagt wellicht bij aan een…
Krekels kunnen goed zijn voor de darmflora
De meesten zullen walgen van de gedachte een insect op te peuzelen. Maar is dit nog steeds het geval als blijkt dat die kruipende of rondvliegende beestjes je gezondheid kunnen…
‘Hiv moet onderwerp van gesprek blijven’
Een tijdige diagnose, de juiste medicatie en therapietrouw. Dat zijn de sleutelwoorden voor een leven met humaan immunodeficiëntievirus (hiv). Dankzij betere kennis en grote vooruitgang op het gebied van behandeling…
‘Ik heb een wapenstilstand getekend met het virus’
Sinds 1997 weet Hans (53) dat hij hiv-positief is. Tijdens ruim twintig jaar leven met het virus is hij getuige geweest van grote veranderingen. Niet alleen op medisch vlak, maar…
Hiv: vooruitgang en uitdagingen in 2018
Hiv kent meerdere gezichten. Aan de ene kant is het virus tegenwoordig zo goed te behandelen, dat iemand er rustig oud mee kan worden. Aan de andere kant overleden er…
Praktische oplossing voor handhygiëne en infectiepreventie in de zorg
Het belang van goede handhygiëne en infectiepreventie wordt in zorginstellingen en ziekenhuizen nog altijd onderschat. Recent constateerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dat ongeveer een op de drie ziekenhuizen…
Cultuurverandering tegen ziekenhuisbacteriën
“Nederlandse ziekenhuizen doen het momenteel goed op hygiënisch vlak. Maar de ervaring leert dat dan ook het risico bestaat dat de aandacht verslapt.” Als hoogleraar infectiepreventie probeert Andreas Voss het…
Test je kennis over tekenbeten
In de zomermaanden is de piek van het tekenseizoen. Van alle tekenbeten vindt ruim de helft in deze periode plaats. Dat komt neer op zo’n 500.000. Ben je benieuwd naar…
Meer rust in organisatie dankzij jaarlijks Lyme-onderzoek
Lyme is bij muskusrattenbestrijders een beroepsziekte. Het is zaak om zo snel mogelijk na een tekenbeet een besmetting met Lyme vast te stellen. Door inzet van jaarlijks Lyme-onderzoek wordt de…
Vaker mentale gezondheidsproblemen bij allergie
Hoewel allergieën en psychische problemen op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben, blijkt niets minder waar te zijn. Onderzoekers van de Tri-Service General Hospital in…
Aantal lymepatiënten enorm gestegen
In 2017 kregen 27.000 mensen de ziekte van Lyme, zo blijkt uit een peiling van het RIVM. Bij de vorige peiling in 2014 waren dit er nog 25.000. Met deze…
Handendrogers vol met bacteriën
Hoewel handendrogers een hygiënische manier lijken om je handen te drogen, blijkt niets minder waar te zijn. Onderzoekers van the University of Connecticut hebben aangetoond dat het apparaat zelfs zoveel…
Berkenpollenseizoen begonnen
Mensen met allergie voor berkenpollen kunnen de komende tijd weer hooikoortsklachten ervaren. Door het zachte lenteweer, overwegende droogte en stijgende temperaturen zullen komende week steeds meer berken in bloei komen.…
Discussie rondom ziekte van Lyme
Jaarlijks lopen ruim een miljoen Nederlanders een tekenbeet op. Ongeveer 25.000 van hen krijgen de ziekte van Lyme. Het grootste deel van deze patiënten herstelt met een korte antibioticakuur. Maar…
Werken vitamine D-supplementen bij IBD?
Inflammatoire darmziekten ofwel IBD hebben een enorme impact op de kwaliteit van leven. Patiënten moeten hun eetpatroon, leefstijl en misschien ook sociaal leven continu aanpassen. In Nederland geldt dit voor…
Ernstige salmonella-infectie vergroot de kans op darmkanker
Een ernstige voedselinfectie oplopen van een specifieke salmonellabacterie kan op termijn het risico op op darmkanker verhogen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC),…
Allergie is een complexe, chronische aandoening
Ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking heeft te maken met een allergie Naar schatting komen er jaarlijks 40.000 allergiepatiënten bij Met name onder (jonge) kinderen is er in de…
Antibacteriële kleding tegen eczeem
Bij zilver wordt al snel aan sieraden, horloges of bestek gedacht. Maar dat het edelmetaal ook in staat is om bacteriën te doden, is minder bekend. Kleding met zilvergaren biedt…
Een goed matras tegen huisstofmijt
Wist je dat we gemiddeld een derde van ons leven in bed doorbrengen? Een goed matras is dan ook geen overbodige luxe. Dit geldt voor gezonde mensen, maar met name…
Allergiepatiënten nog te veel onder de radar
Allergie heeft het imago van een mild of onschuldig ziektebeeld. Bij last van de ogen of neus luidt het advies vaak goedbedoeld ‘slik toch gewoon een pilletje of gebruik een…
Contactallergie onder controle krijgen
Bij een allergische reactie op stoffen afkomstig van buiten het lichaam spreekt men van een contactallergie. De reactie treedt op na contact met de huid, acuut of na langere tijd…
De juiste verzorging bij psoriasis en andere huidproblemen
In Nederland heeft 2 tot 3 procent van de bevolking psoriasis, wat neerkomt op ongeveer 500.000 mensen. Deze mensen leggen vaak een lange zoektocht af voordat ze producten vinden die…
‘Je weet nooit wanneer het terugkomt’
Al in de Bijbel zijn verwijzingen terug te vinden naar mensen met huidaandoeningen, waaronder wellicht psoriasis. In vroeger tijden werd deze groep mensen vaak afgezonderd of verborgen gehouden voor de…
Steun en zelfgenezing bij de ziekte van Lyme
Als Lymepatiënt ben je vaak helemaal op jezelf aangewezen. Je kunt te maken krijgen met onbegrip uit de directe omgeving, misdiagnoses of ontslag bij je werkgever. Isolatie en eenzaamheid liggen…
Darmbacteriën in de strijd tegen overgewicht
Een product dat darmbacteriën maken als ze voedingsvezels afbreken, remt de eetlust én zorgt ervoor dat bruin vetweefsel meer energie verbrandt. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum…
De invloed van lipiden op een bacteriële infectie
Lipiden – dat zijn door het lichaam zelf aangemaakte vetachtige stoffen – blijken een belangrijke rol te spelen bij infecties. Volgens onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Universiteit van…
Gezamenlijke erfelijke oorzaken van astma, hooikoorts en eczeem gevonden
Er zijn 136 erfelijke varianten in 132 genen geïdentificeerd die de drie veelvoorkomende allergische ziekten astma, hooikoorts en eczeem veroorzaken. Dit blijkt uit een grote internationale studie, waarin het genetisch…
Tekenbeetziekten nemen toe
Het aantal gevallen van de ziekte van Lyme en andere ziekten die via teken overgebracht kunnen worden neemt toe. Dit concluderen twee RIVM-onderzoekers die deze week promoveren met hun onderzoek…
Saskia heeft psoriasis en helpt anderen met haar ervaring
Op negenjarige leeftijd ontdekte Saskia (45) twee kleine, rode, schilferige plekjes op haar been. Op dat moment ging er meteen een belletje rinkelen dat het weleens beginnende psoriasis zou kunnen…
Psoriasis-model Roy: "Iedereen is op unieke en karakteristieke wijze mooi"
Roy kreeg op zijn 21ste plots een onverklaarbare, pijnlijke plek onder zijn oog. Omdat hij het niet vertrouwde maakte hij meteen een doktersafspraak. Voor dat hij terecht kon ontstonden er…
Nieuw fundamenteel inzicht in de bestrijding van bacteriën
De darmbacterie E. coli kan zich aanpassen aan veranderingen in de omgeving. Leidse wetenschappers ontdekten hoe het eiwit H-NS in de bacterie hiervoor zorgt. Die kennis vormt mogelijk een belangrijk…
5 huishoudelijke middelen tegen psoriasis
Psoriasis is één van de meest voorkomende chronische huidziekten. Hoewel er geen genezing voor is, zijn er wel manieren om de symptomen te bestrijden. En deze zijn dichterbij dan je…
Bacteriële samenstelling in relatie tot eczeem en psoriasis
Bepaalde veranderingen in het DNA worden in verband gebracht met de chronische huidziekten psoriasis en eczeem. Onderzoeker Hanna Niehues ontdekte dat deze mutaties niet direct leiden tot veranderingen in de…
Darmbacteriën bepalend voor hoeveel gewicht je kunt verliezen
Heb jij je ook weleens afgevraagd waarom de ene persoon wel veel gewicht verliest en de ander niet? Deense onderzoekers stellen het antwoord te hebben gevonden. De verhouding van darmbacteriën…
“Relaties en stoma’s gaan prima samen”
Al sinds ze zich kan herinneren heeft Miranda (28) last van darmproblemen. Maar serieus genomen, werd ze niet. Tot er met spoed een stoma bij haar moest worden aangelegd. “Eindelijk…
Verhoogt ernstige psoriasis het risico op vroegtijdig overlijden?
Slecht nieuws voor mensen met een hevige vorm van psoriasis. Onderzoekers van de University of Pennsylvania hebben namelijk aangetoond dat volwassenen bij wie de aandoening ten minste 10 procent van…
Doorbraak in behandeling van darmfibrose bij ziekte van Crohn
Onderzoekers van het UZ Gent, onder leiding van prof. dr. Debby Laukens en prof. dr. Martine De Vos, hebben een medicijn ontwikkeld en getest dat de vorming van littekenweefsel in…
Antibiotica beïnvloeden uitslag van testen op lymeziekte
Voor het eerst heeft het RIVM samen met het Diakonessenhuis Utrecht aangetoond dat het verschil in de uitkomst van serologische testen voor de ziekte van Lyme van het zenuwstelsel sterk…
Griepprik vermindert het totale aantal zieken niet
Griepvaccinatie voorkomt griepvirusinfecties maar heeft geen invloed op het totale aantal mensen met griepachtige verschijnselen. Dat is de conclusie van een onderzoek dat het RIVM, in samenwerking met het Spaarne…
Hiv-patiënten ervaren nog steeds stigma op de werkvloer
“Kan ik op mijn werk wel of niet open zijn over mijn hiv-status? Het is een groot dilemma waar veel mensen met hiv dagelijks mee worstelen”, concludeert Marlies Wagener in…
Linda en Crohn: surfen met een stoma
Linda (27) kampt met de ziekte van Crohn. Ze praat open over de invloed die deze chronische ontstekingsziekte op haar leven heeft. Hoe is het bij jou ontstaan? “Ik heb…
Nederlands onderzoek naar tropische ziekten
In het licht van de WHO-publicatie over de voortgang die gemaakt is in het terugdringen van tropische ziekten, is het interessant om te weten hoe de Nederlandse geneeskunde zich tot…
5 strategieën om tropische ziekten terug te dringen
De World Health Organization (WHO) heeft flinke vorderingen gemaakt met het terugdringen van tropische ziekten. Dit bleek uit het onlangs verschenen rapport Integrating neglected tropical diseases in global health and…
Schaamte om psoriasis niet meer van deze tijd
Schaamte: het is nog steeds een actueel onderwerp voor veel psoriasispatiënten in Nederland. Veel mensen die deze chronische huidziekte hebben, durven niet over straat zonder hun lichaam zorgvuldig te bedekken.…
Wat als Q-koorts je leven beheerst?
Frank liep een aantal jaren terug Q-koorts op. Wat volgde was een lang proces van vallen en weer opstaan, uitmondend in QVS: het Q-koortsvermoeidheidssyndroom. Maar hij blijft positief gestemd: “Ik…
Een blik op allergologie
In Nederland zijn 40 allergologen (inclusief 10 kinderarts-allergologen) actief. Deze zien bij elkaar jaarlijks circa 40.000 nieuwe allergiepatiënten, waarvan ongeveer de helft een pollenallergie heeft. In het laatste geval ziet…
Ervaringsverhaal allergische rhinitis
Yola (56) en haar man betrekken al geruime tijd een woning vlakbij de zee. Een stap die behoorlijk zinvol is gebleken aangezien ze kampt met allergische rhinitis en hooikoorts. De…
Steeds meer mensen met rhinitis
Jaarlijks hebben meer dan 5 miljoen mensen te maken met een vorm van (chronische) rhinitis. Rhinitis betekent ontsteking van het neusslijmvlies. Hoe komt het dat zo’n grote groep hiermee te…
Inzicht in de oorzaken van voedselintolerantie en allergie
Voedselintoleranties en allergieën zijn vervelende aandoeningen die patiënten erg kunnen belemmeren in hun dagelijks leven. En nu het aantal in Nederland lijkt toe te nemen, rijst ook de vraag wat…
Immunotherapie bij allergie vergt therapietrouw
Allergie is een serieuze (chronische) aandoening waarvan het verloop voor iedereen anders is. Sommigen hebben in het begin veel klachten, waarna deze in de loop van de tijd afnemen. Bij…
Twintigers lopen meeste risico op soa en hiv
Van de Nederlanders van 16 jaar en ouder geeft 3 procent aan dat ze tijdens het laatste sekscontact onbeschermde seks hebben gehad met een losse partner. Zij lopen daarmee risico…
Tekenbeetseizoen begonnen
Eén op de 5 tekenbeten vindt plaats binnen het stedelijk gebied. De meesten vinden plaats in het buitengebied, maar ook binnen stedelijk gebied worden dus veel mensen gebeten. Dat blijkt…
Toename hoornvliesinfecties bij contactlensgebruik baart zorgen
Ernstige hoornvliesinfecties bij contactlensgebruik komen in toenemende mate voor en zijn niet altijd goed te behandelen. De hoornvliesspecialisten van het UMC Utrecht zien met grote regelmaat ernstige ontstekingen waarbij onomstotelijk…
"Tuberculose (tbc) heeft me een rijker persoon gemaakt"
Marrit (28) hoestte drie jaar geleden opeens bloed op. Marrit had in Nederland tuberculose (tbc) opgelopen, een ziekte die in ons land goed te behandelen is. Ze is aankomende augustus…
Mondiaal aandacht voor tuberculose
Vandaag is het Wereld Stop Tuberculose Dag, de dag waarop mondiaal aandacht wordt gevraagd voor de strijd tegen tuberculose. Het is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. Hoe vaak komt…
De groeiende noodzaak van wereldwijd onderzoek naar superbacteriën
De World Health Organization (WHO), een internationale belangenorganisatie voor de gezondheid van de mens, heeft onlangs een lijst met drie prioriteitsgroepen van de gevaarlijkste superbacteriën gepubliceerd. Het achterliggende doel: meer…
Meeroken gelinkt aan voedselallergieën bij kinderen
Passieve blootstelling aan nicotinerook leidt schijnbaar tot meer voedselallergieën bij jonge kinderen. Eerder werd er al een link aangetoond tussen meeroken en astma, en er is bewijs dat het een…
De impact van 5 veelvoorkomende voedselallergieën
Voedselallergieën zijn aandoeningen waarbij er een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddellen is die tot verschillende lichamelijke klachten kan leiden. Deze klachten variëren van tamelijk onschuldige jeuk, netelroos, diarree en kotsen tot…
Depressiviteit verhoogt mogelijk de kans op artritis psoriatica
Depressieve mensen met de chronische huidziekte psoriasis zouden een verhoogde kans van 37% hebben op artritis psoriatica. Deze aandoening is een combinatie van psoriasis en de ontstekingsreuma artritis. Volgens de…
Cognitieve gedragstherapie effectief bij QVS
Cognitieve gedragstherapie is effectief bij het verminderen van vermoeidheidsklachten bij patiënten met Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS). Een langdurige behandeling met antibioticum, dat ook gebruikt wordt voor de behandeling van acute Q-koortsinfecties, helpt…
Veelbelovende stap in de strijd tegen verkoudheidsvirus RSV
Onderzoek van de universiteit Gent (Ugent) en andere onderzoeksinstellingen leidt mogelijk tot een nieuw antiviraal middel tegen het verkoudheidsvirus respiratoir syncytieel virus (RSV). Dit virus is de hoofdoorzaak van infecties…
De vleesetende bacterie van Gijs
Een vleesetende bacterie zette het leven van Gijs in sneltreinvaart op zijn kop. Hoe gaat het anderhalf jaar later met hem? Wat waren je eerste klachten? “Ik werd in het…
Verlichting door thuistherapie
UVB Lichttherapie kan het leven van mensen met huidproblemen, zoals psoriasis, verlichten. Anne, die al sinds haar 21e psoriasis heeft, vertelt haar verhaal over haar jarenlange ervaring met diverse behandelingen,…
Psoriasis: met behulp van licht het leven veraangenamen
Even lekker in de zon zitten wordt door velen als prettig ervaren. De zon geeft een fijn en warm gevoel en zorgt voor een goed humeur. Maar de effecten van…
Leven met Lyme: "Alles kost heel veel energie"
Paula (39) kampt sinds 2010 met de zeer ingrijpende ziekte van Lyme: “Zelfs 500 meter lopen naar de supermarkt is al teveel gevraagd voor mijn lichaam.” Hoe is het bij…
Internationale Salmonella-uitbraak lijkt opgelost
Sinds 2015 is er een Europese uitbraak van Salmonella Enteritidis gaande. Vanaf mei 2016 speelde dit ook in Nederland. Bij de uitbraak waren ruim 170 Nederlandse patiënten betrokken. De Nederlandse…
Waarom langdurige antibiotica bij Lyme niet helpt
Op donderdag 12 januari was bij de NOS op Radio 1 te horen dat een groep patiënten met de ziekte van Lyme een petitie is begonnen voor een andere behandelingsrichtlijn…
Genetische variaties ontdekt voor ernst ziekte van Crohn
De ziekte van Crohn is één van de vele chronische aandoeningen waarvan de oorzaak van de ziekte niet te verklaren is aan de hand van één specifiek gen. Tot nu…
Lichaam beter te bewapenen tegen hiv
Onderzoekers van het AMC hebben een manier ontdekt om hiv zichtbaar te maken voor het afweersysteem. Met deze kennis is het lichaam beter te bewapenen tegen het virus. Deze vondst,…
Test maakt onderscheid tussen infecties bij kinderen
Onderzoekers hebben een nieuwe test ontwikkeld waarmee artsen binnen enkele uren onderscheid kunnen maken of een patiënt met koorts en/of acute luchtwegproblemen een bacteriële of virale infectie heeft. Een onderzoeksgroep…
Desinfectantia in voedingsindustrie verergert hersenvliesontsteking
Het gebruik van desinfecterende stoffen in de voedingsindustrie kan ertoe leiden dat hersenvliesontsteking minder goed te behandelen is. Uit onderzoek van het AMC blijkt dat hierdoor de patiënten met hersenvliesontsteking…
Lichte stijging aantal tuberculose-patiënten in 2015
Na jarenlange daling is in 2015 het aantal tuberculosepatiënten in Nederland met 6 procent toegenomen. Er zijn vorig jaar 867 tbc-patiënten gemeld. Dat zijn 53 patiënten meer dan in 2014.…
Beschermingsfactor tegen hiv ontdekt
Onderzoekers van het AMC hebben een eiwit ontdekt dat hiv-besmetting kan tegenhouden. Op termijn kan dit leiden tot een nieuwe aanpak van de ziekte. Ze deden onderzoek in cellen die…
Salmonellabacterie werkt ingenieus
Wetenschappers van de Imperial College London (ICL) hebben ontdekt hoe salmonella het immuunsysteem voor de gek weet te houden, waardoor je ziek wordt. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift…
Glutensensitiviteit bij 6,2% van de Nederlanders
Tegenwoordig denken veel mensen zonder coeliakie dat gluten hen klachten geven. Omdat harde cijfers ontbraken, vroegen arts-onderzoekers van de afdeling maag-, darm-, leverziekten van VUmc bijna 800 Nederlanders: krijgt u…
Wereldreizigers importeren vaak multiresistente darmbacteriën
Mensen die op reis gaan naar verre bestemmingen importeren vaak multiresistente darmbacteriën. Het gaat daarbij om zogenoemde ESBL-producerende bacteriën. Dit zijn bacteriën die niet gevoelig zijn voor de gebruikelijke antibiotica.…
Bacteriën monitoren ziekte van Crohn
De bacteriesamenstelling in de ontlasting van patiënten met de ziekte van Crohn blijkt een voorspeller te zijn van ziekteactiviteit. Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift…
Genen en leeftijd bepalen vatbaarheid voor Lyme
Mensen reageren erg verschillend op een besmetting met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Onderzoekers van het Radboudumc, UMCG en het Broad Instituut van Harvard en MIT onderzochten…
Patiëntenverhaal psoriasis
Astrid (58) heeft psoriasis en artritis psoriatica. Hoewel ze zelf goed met de huidziekte kan omgaan, raakt ze niet gewend aan de kortzichtigheid van sommige mensen. Astrid: “Psoriasis is echt…
Beter voorspellen hoe infectieziekten zich verspreiden
Beter kunnen voorspellen hoe epidemieën zich verspreiden, om daarmee infectieziekten zo goed mogelijk te bestrijden: dat is waar prof. Jacco Wallinga van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) aan werkt.…
Patiëntenverhaal hiv
Hanne (28) voelde zich erg gezond en gelukkig toen ze vorig jaar nietsvermoedend een soatest liet afnemen. Voor de zekerheid, omdat ze een speciaal iemand had ontmoet. Het was als…