Blijf op de hoogte

Contactallergie onder controle krijgen

Bij een allergische reactie op stoffen afkomstig van buiten het lichaam spreekt men van een contactallergie. De reactie treedt op na contact met de huid, acuut of na langere tijd afhankelijk van het type allergie. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een crème met bestanddelen (bijvoorbeeld conserveringsmiddelen) die voor een rode, jeukende huid zorgen. De impact op het dagelijkse leven van patiënten kan behoorlijk groot zijn. Gelukkig bestaan er allerlei producten die de huid kunnen beschermen tegen het optreden van een allergische reactie of irritatie. Aan het woord is Annemarie van der Bend. Zij is directeur-eigenaar bij de medische groothandel Van der Bend BV en heeft jarenlange ervaring met alternatieven voor patiënten met een contactallergie.

Wat is het allereerste dat mensen met een contactallergie moeten doen?

“Wanneer er vermoedens bestaan van een contactallergie is een bezoek aan de dermatoloog meestal de eerste stap. Die zal door middel van contact-allergisch onderzoek (plakproeven) kunnen aantonen of er inderdaad sprake is van een contactallergie en op welke specifieke stoffen men reageert. Nadat mensen deze diagnose hebben gekregen is het zaak om het contact met deze allergenen zoveel mogelijk te vermijden. Maar dit is lang niet altijd mogelijk waardoor het risico op een allergische reactie aanwezig blijft.”

Welke risico’s loopt men bij een contactallergie?

“Er wordt een type I- en type IV-allergie onderscheiden. Bij het type I is er sprake van een acute reactie na contact met het allergeen. Dit kan voor een patiënt redelijk verstrekkende gevolgen hebben. Zo bestaat het risico op een anafylactische shock (onder andere dichtknijpen van de luchtwegen en snelle daling van de bloeddruk). Type IV heeft een vertraagd effect. Na enkele uren of soms zelfs dagen kunnen er klachten optreden. Dit type hoeft geen direct gevaar op te leveren, maar kan enorm belemmerend werken, zeker wanneer het om een arbeidsgerelateerde allergie gaat.”

Wat is er allemaal beschikbaar voor patiënten om een allergische reactie te voorkomen?

“In eerste instantie moeten allergenen zoveel mogelijk worden vermeden. Lukt dit niet, dan is er een ruim aanbod van beschermingsmiddelen. Dit zijn hypoallergene producten die variëren van beschermende handschoenen tot huidverzorgingsproducten. Handschoenen moeten bij voorkeur latexvrij zijn en mogen geen rubberversnellers bevatten. Voor het verzorgen van de huid zijn er veel goede alternatieven zonder irriterende toevoegingen verkrijgbaar.”

Hoe weet een patiënt welke middelen geschikt zijn?

“Door middel van voorlichting kan een patiënt erachter komen welke producten geschikt zijn. Dit kan door zelf op onderzoek uit te gaan op internet met behulp van een ingrediëntenlijst, of door advies te vragen bij de dermatoloog. Het feit dat fabrikanten tegenwoordig wettelijk verplicht zijn om op de verpakking melding te maken van de bestanddelen, vergemakkelijkt de zoektocht.”

Jullie bedienen de zakelijke en consumentenmarkt. Waaruit bestaat jullie assortiment?

“Wij hebben verschillende productgroepen voor zowel consumenten als zorgprofessionals. Consumenten kunnen bestellingen rechtstreeks plaatsen op onze webshop. Aan dermatologen leveren wij alle benodigde materialen die nodig zijn voor het opsporen van een contactallergie. Daarnaast geven wij hen voorlichting over de verschillende producten uit ons assortiment die irritatieverschijnselen helpen voorkomen. Aan de basis van dit productenpakket ligt een natuurlijke en zeer zachte basiszeep voor probleemloos dagelijks gebruik. Dit is een van de vele alternatieven die wij aanbieden aan patiënten met een overgevoeligheid.”

Een ander noemenswaardig product is de zogenaamde ‘nikkelverklikker’, een vloeistof die je aanbrengt op een product om te kunnen vaststellen of deze nikkel bevat. Nikkel is een van de meest voorkomende allergenen. Zo leveren wij bijvoorbeeld flutees, kleine kunststofhulsjes speciaal ontwikkeld voor oorstekers om het contact met metalen (bijvoorbeeld nikkel, chroom en kobalt) te voorkomen.

En voor de vele werkzaamheden in en rond het huis, of op de werkvloer, is er een hypoallergene werkhandschoen, een van de weinigen die geen latexeiwitten of rubberversnellers bevat. Een ander praktisch product is de verbandhandschoen die over een ingezalfde huid heen gedragen kan worden. Dit is vooral praktisch voor mensen die voor de nacht een zalf of crème op de handen moeten aanbrengen en daarbij kleding en beddengoed willen beschermen. Al met al een zeer oplossingsgericht productenpakket, ter voorkoming van de problemen die een contactallergie oplevert.”

Meer informatie?

Bezoek de website van Van der Bend: www.vanderbend.nl

Gerelateerde artikelen

Als je allergisch bent voor appelen, is er ongeveer 50% kans dat dat eigenlijk níét het geval is. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. Allergoloog Didier Ebo van het…

Hoewel allergieën en psychische problemen op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben, blijkt niets minder waar te zijn. Onderzoekers van de Tri-Service General Hospital in…

Mensen met allergie voor berkenpollen kunnen de komende tijd weer hooikoortsklachten ervaren. Door het zachte lenteweer, overwegende droogte en stijgende temperaturen zullen komende week steeds meer berken in bloei komen.…

Wist je dat we gemiddeld een derde van ons leven in bed doorbrengen? Een goed matras is dan ook geen overbodige luxe. Dit geldt voor gezonde mensen, maar met name…

Bij zilver wordt al snel aan sieraden, horloges of bestek gedacht. Maar dat het edelmetaal ook in staat is om bacteriën te doden, is minder bekend. Kleding met zilvergaren biedt…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.