Gerelateerde artikelen
Elk jaar vallen miljoenen vakanties en zakenreizen in het water als gevolg van ‘reizigersdiarree’. Een belangrijke oorzaak van de buikklachten is de bacterie Enterotoxische E. coli (ETEC). Door een gezamenlijke…
Veelgebruikte huishoudelijke schoonmaakmiddelen kunnen kinderen overgewicht bezorgen door hun darmflora te veranderen, zo luidt de conclusie uit een Canadese studie gepubliceerd in CMAJ (Canadian Medical Association Journal). De onderzoekers analyseerden…
De meesten zullen walgen van de gedachte een insect op te peuzelen. Maar is dit nog steeds het geval als blijkt dat die kruipende of rondvliegende beestjes je gezondheid kunnen…
Bacterie
Discussie rondom ziekte van LymeJaarlijks lopen ruim een miljoen Nederlanders een tekenbeet op. Ongeveer 25.000 van hen krijgen de ziekte van Lyme. Het grootste deel van deze patiënten herstelt met een korte antibioticakuur. Maar…
Een product dat darmbacteriën maken als ze voedingsvezels afbreken, remt de eetlust én zorgt ervoor dat bruin vetweefsel meer energie verbrandt. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum…
Bacterie
Tekenbeetziekten nemen toeHet aantal gevallen van de ziekte van Lyme en andere ziekten die via teken overgebracht kunnen worden neemt toe. Dit concluderen twee RIVM-onderzoekers die deze week promoveren met hun onderzoek…
Bepaalde veranderingen in het DNA worden in verband gebracht met de chronische huidziekten psoriasis en eczeem. Onderzoeker Hanna Niehues ontdekte dat deze mutaties niet direct leiden tot veranderingen in de…
In het licht van de WHO-publicatie over de voortgang die gemaakt is in het terugdringen van tropische ziekten, is het interessant om te weten hoe de Nederlandse geneeskunde zich tot…
Bacterie
Wat als Q-koorts je leven beheerst?Frank liep een aantal jaren terug Q-koorts op. Wat volgde was een lang proces van vallen en weer opstaan, uitmondend in QVS: het Q-koortsvermoeidheidssyndroom. Maar hij blijft positief gestemd: “Ik…
Bacterie
Tekenbeetseizoen begonnenEén op de 5 tekenbeten vindt plaats binnen het stedelijk gebied. De meesten vinden plaats in het buitengebied, maar ook binnen stedelijk gebied worden dus veel mensen gebeten. Dat blijkt…
Ernstige hoornvliesinfecties bij contactlensgebruik komen in toenemende mate voor en zijn niet altijd goed te behandelen. De hoornvliesspecialisten van het UMC Utrecht zien met grote regelmaat ernstige ontstekingen waarbij onomstotelijk…
Bacterie
Mondiaal aandacht voor tuberculoseVandaag is het Wereld Stop Tuberculose Dag, de dag waarop mondiaal aandacht wordt gevraagd voor de strijd tegen tuberculose. Het is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. Hoe vaak komt…
Bacterie
De vleesetende bacterie van GijsEen vleesetende bacterie zette het leven van Gijs in sneltreinvaart op zijn kop. Hoe gaat het anderhalf jaar later met hem? Wat waren je eerste klachten? “Ik werd in het…
Na jarenlange daling is in 2015 het aantal tuberculosepatiënten in Nederland met 6 procent toegenomen. Er zijn vorig jaar 867 tbc-patiënten gemeld. Dat zijn 53 patiënten meer dan in 2014.…
Bacterie
Salmonellabacterie werkt ingenieusWetenschappers van de Imperial College London (ICL) hebben ontdekt hoe salmonella het immuunsysteem voor de gek weet te houden, waardoor je ziek wordt. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift…
De huidige vaccins tegen kinkhoest bieden weliswaar een goede en veilige bescherming tegen ernstige ziekte op de korte termijn, maar voorkomen niet dat op de langere termijn infecties met de…
Begin 2015 liep Alianke van de Wal een infectie met een Streptokokken-A bacterie op. De bacterie ontpopte zich tot een vleesetende bacterie en maakte acuut opereren noodzakelijk. Met de wond…
Plaats een opmerking