Blijf op de hoogte

Bacterie

Over de ziekte

Gerelateerde artikelen

Elk jaar vallen miljoenen vakanties en zakenreizen in het water als gevolg van ‘reizigersdiarree’. Een belangrijke oorzaak van de buikklachten is de bacterie Enterotoxische E. coli (ETEC). Door een gezamenlijke…

Veelgebruikte huishoudelijke schoonmaakmiddelen kunnen kinderen overgewicht bezorgen door hun darmflora te veranderen, zo luidt de conclusie uit een Canadese studie gepubliceerd in CMAJ (Canadian Medical Association Journal). De onderzoekers analyseerden…

De meesten zullen walgen van de gedachte een insect op te peuzelen. Maar is dit nog steeds het geval als blijkt dat die kruipende of rondvliegende beestjes je gezondheid kunnen…

Jaarlijks lopen ruim een miljoen Nederlanders een tekenbeet op. Ongeveer 25.000 van hen krijgen de ziekte van Lyme. Het grootste deel van deze patiënten herstelt met een korte antibioticakuur. Maar…

Een product dat darmbacteriën maken als ze voedingsvezels afbreken, remt de eetlust én zorgt ervoor dat bruin vetweefsel meer energie verbrandt. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum…

Het aantal gevallen van de ziekte van Lyme en andere ziekten die via teken overgebracht kunnen worden neemt toe. Dit concluderen twee RIVM-onderzoekers die deze week promoveren met hun onderzoek…

Bepaalde veranderingen in het DNA worden in verband gebracht met de chronische huidziekten psoriasis en eczeem. Onderzoeker Hanna Niehues ontdekte dat deze mutaties niet direct leiden tot veranderingen in de…

In het licht van de WHO-publicatie over de voortgang die gemaakt is in het terugdringen van tropische ziekten, is het interessant om te weten hoe de Nederlandse geneeskunde zich tot…

Frank liep een aantal jaren terug Q-koorts op. Wat volgde was een lang proces van vallen en weer opstaan, uitmondend in QVS: het Q-koortsvermoeidheidssyndroom. Maar hij blijft positief gestemd: “Ik…

Eén op de 5 tekenbeten vindt plaats binnen het stedelijk gebied. De meesten vinden plaats in het buitengebied, maar ook binnen stedelijk gebied worden dus veel mensen gebeten. Dat blijkt…

Ernstige hoornvliesinfecties bij contactlensgebruik komen in toenemende mate voor en zijn niet altijd goed te behandelen. De hoornvliesspecialisten van het UMC Utrecht zien met grote regelmaat ernstige ontstekingen waarbij onomstotelijk…

Vandaag is het Wereld Stop Tuberculose Dag, de dag waarop mondiaal aandacht wordt gevraagd voor de strijd tegen tuberculose. Het is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. Hoe vaak komt…

Een vleesetende bacterie zette het leven van Gijs in sneltreinvaart op zijn kop. Hoe gaat het anderhalf jaar later met hem? Wat waren je eerste klachten? “Ik werd in het…

Na jarenlange daling is in 2015 het aantal tuberculosepatiënten in Nederland met 6 procent toegenomen. Er zijn vorig jaar 867 tbc-patiënten gemeld. Dat zijn 53 patiënten meer dan in 2014.…

Wetenschappers van de Imperial College London (ICL) hebben ontdekt hoe salmonella het immuunsysteem voor de gek weet te houden, waardoor je ziek wordt. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift…

De huidige vaccins tegen kinkhoest bieden weliswaar een goede en veilige bescherming tegen ernstige ziekte op de korte termijn, maar voorkomen niet dat op de langere termijn infecties met de…

Begin 2015 liep Alianke van de Wal een infectie met een Streptokokken-A bacterie op. De bacterie ontpopte zich tot een vleesetende bacterie en maakte acuut opereren noodzakelijk. Met de wond…

 

Symptomen

Gerelateerde artikelen

Lipiden – dat zijn door het lichaam zelf aangemaakte vetachtige stoffen – blijken een belangrijke rol te spelen bij infecties. Volgens onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Universiteit van…

 

Diagnose

Gerelateerde artikelen

Bacteriën die longontsteking kunnen veroorzaken kunnen worden verspreid door het peuteren in en wrijven over de neus. Dit blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in de European Respiratory Journal. Van deze…

Een ernstige voedselinfectie oplopen van een specifieke salmonellabacterie kan op termijn het risico op op darmkanker verhogen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC),…

Heb jij je ook weleens afgevraagd waarom de ene persoon wel veel gewicht verliest en de ander niet? Deense onderzoekers stellen het antwoord te hebben gevonden. De verhouding van darmbacteriën…

De World Health Organization (WHO), een internationale belangenorganisatie voor de gezondheid van de mens, heeft onlangs een lijst met drie prioriteitsgroepen van de gevaarlijkste superbacteriën gepubliceerd. Het achterliggende doel: meer…

Onderzoekers hebben een nieuwe test ontwikkeld waarmee artsen binnen enkele uren onderscheid kunnen maken of een patiënt met koorts en/of acute luchtwegproblemen een bacteriële of virale infectie heeft. Een onderzoeksgroep…

Mensen die op reis gaan naar verre bestemmingen importeren vaak multiresistente darmbacteriën. Het gaat daarbij om zogenoemde ESBL-producerende bacteriën. Dit zijn bacteriën die niet gevoelig zijn voor de gebruikelijke antibiotica.…

Beter kunnen voorspellen hoe epidemieën zich verspreiden, om daarmee infectieziekten zo goed mogelijk te bestrijden: dat is waar prof. Jacco Wallinga van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) aan werkt.…

Onze darmen zitten vol bacteriën, die doorgaans nuttig werk doen. Die bacteriën verzamelen we uit onze omgeving, maar nu blijkt dat onze genen meebepalen welke bacteriën er mogen komen wonen.…

 

Behandeling

Gerelateerde artikelen

Wetenschappers van de KU Leuven hebben een onderzoeksmodel ontdekt om de menselijke variant van het norovirus te kweken en bestuderen. Tot nu toe kon men het virus enkel onderzoeken via…

Bacteriën gebruiken om de hygiëne te verhogen; het klinkt paradoxaal, maar zogeheten probiotica zijn de afgelopen jaren juist een uiterst effectief schoonmaakmiddel gebleken. Deze ‘goedaardige’ bacteriën worden al langer met…

Als Lymepatiënt ben je vaak helemaal op jezelf aangewezen. Je kunt te maken krijgen met onbegrip uit de directe omgeving, misdiagnoses of ontslag bij je werkgever. Isolatie en eenzaamheid liggen…

De darmbacterie E. coli kan zich aanpassen aan veranderingen in de omgeving. Leidse wetenschappers ontdekten hoe het eiwit H-NS in de bacterie hiervoor zorgt. Die kennis vormt mogelijk een belangrijk…

De World Health Organization (WHO) heeft flinke vorderingen gemaakt met het terugdringen van tropische ziekten. Dit bleek uit het onlangs verschenen rapport Integrating neglected tropical diseases in global health and…

Onderzoek van de universiteit Gent (Ugent) en andere onderzoeksinstellingen leidt mogelijk tot een nieuw antiviraal middel tegen het verkoudheidsvirus respiratoir syncytieel virus (RSV). Dit virus is de hoofdoorzaak van infecties…

 

Algemeen

Gerelateerde artikelen

Dat de ziekte van Lyme zeer ernstige, langdurige gevolgen kan hebben is niet bij iedereen bekend. Bovendien is de diagnose lastig te stellen. Het Victory-onderzoek draagt wellicht bij aan een…

“Nederlandse ziekenhuizen doen het momenteel goed op hygiënisch vlak. Maar de ervaring leert dat dan ook het risico bestaat dat de aandacht verslapt.” Als hoogleraar infectiepreventie probeert Andreas Voss het…

In de zomermaanden is de piek van het tekenseizoen. Van alle tekenbeten vindt ruim de helft in deze periode plaats. Dat komt neer op zo’n 500.000. Ben je benieuwd naar…

Lyme is bij muskusrattenbestrijders een beroepsziekte. Het is zaak om zo snel mogelijk na een tekenbeet een besmetting met Lyme vast te stellen. Door inzet van jaarlijks Lyme-onderzoek wordt de…

In 2017 kregen 27.000 mensen de ziekte van Lyme, zo blijkt uit een peiling van het RIVM. Bij de vorige peiling in 2014 waren dit er nog 25.000. Met deze…

Hoewel handendrogers een hygiënische manier lijken om je handen te drogen, blijkt niets minder waar te zijn. Onderzoekers van the University of Connecticut hebben aangetoond dat het apparaat zelfs zoveel…

Voor het eerst heeft het RIVM samen met het Diakonessenhuis Utrecht aangetoond dat het verschil in de uitkomst van serologische testen voor de ziekte van Lyme van het zenuwstelsel sterk…

Marrit (28) hoestte drie jaar geleden opeens bloed op. Marrit had in Nederland tuberculose (tbc) opgelopen, een ziekte die in ons land goed te behandelen is. Ze is aankomende augustus…

Paula (39) kampt sinds 2010 met de zeer ingrijpende ziekte van Lyme: “Zelfs 500 meter lopen naar de supermarkt is al teveel gevraagd voor mijn lichaam.” Hoe is het bij…

Sinds 2015 is er een Europese uitbraak van Salmonella Enteritidis gaande. Vanaf mei 2016 speelde dit ook in Nederland. Bij de uitbraak waren ruim 170 Nederlandse patiënten betrokken. De Nederlandse…

Het gebruik van desinfecterende stoffen in de voedingsindustrie kan ertoe leiden dat hersenvliesontsteking minder goed te behandelen is. Uit onderzoek van het AMC blijkt dat hierdoor de patiënten met hersenvliesontsteking…

 

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.