Krekels kunnen goed zijn voor de darmflora
De meesten zullen walgen van de gedachte een insect op te peuzelen. Maar is dit nog steeds het geval als blijkt dat die kruipende of rondvliegende beestjes je gezondheid kunnen bevorderen?
Een onderzoeksteam van de universiteit van Wisconsin beweert dat het eten van krekels kan helpen om de natuurlijke bacteriën in de darmen te verbeteren en ontstekingen in het lichaam te verminderen.
Insecten toevoegen aan dieet
Ze hielden een proef waarbij 20 vrijwilligers twee weken lang een dieet volgden met insecten. Een voordeel voor de vrijwilligers was dat de krekels in een smakelijkere vorm werden gegoten. Ze waren namelijk vermalen tot poeder en bereid als muffins of proteïne-shakes.
Volgens biowetenschapper Valerie Stull hebben krekels en andere insecten vezels zoals chitine. Deze verschillen van de voedingsvezels die worden aangetroffen in groenten en fruit. Sommige hiervan helpen de lichaamseigen bacteriën (probiotica) in balans te houden.
Verbeterde darmgezondheid
Aan het eind van de proef merkten de onderzoekers op dat een krekeldieet de darmgezondheid verbeterde. Krekels bij het ontbijt hielpen in het bijzonder het probioticum bifidobacterium animalis te stimuleren.
Met behulp van bloed- en ontlastingsmonsters zagen ze ook tekenen van verminderde ontsteking in het lichaam. “Omdat het maar een kleine proef was met een korte duur kan er nog weinig gezegd worden over de effecten op de langere termijn”, vertelt Stull.
Ze voegt hieraan toe dat het wel bekend is dat de darmflora snel verandert. Om voordeel te hebben van een insectendieet is regelmatige consumptie dus nodig.
Lagere milieu-impact
In het kader van ecologische duurzaamheid heeft de consumptie van insecten enorme potentie. Ze zijn overvloedig en kunnen, wanneer ze worden gekweekt, een hoogwaardige proteïne produceren met een aanzienlijk lagere milieu-impact dan traditioneel vee. Volgens Stull heeft dit te maken met het minder voer, land en water dat ze nodig hebben om te groeien. Of het daadwerkelijk een oplossing gaat zijn voor de huidige uitdagingen op het gebied van landbouw, gezondheid en milieu, bestaan nog twijfels over.
‘Het is het proberen waard’
Voor nu gelooft Stull in ieder geval dat mensen die een insectendieet aandurven hun gezondheid een boost geven. “Diegenen met twijfels kunnen ook als volgt denken; als ik schaaldieren durf te eten, waarom dan geen insecten. Het enige verschil is dat de ene geleedpotigen op land leven en de anderen in de zee”, legt ze uit.
De onderzoeksuitkomsten zijn gepubliceerd in Scientific Reports.
Reactie
3 november 2018, Ik weet alleen dat nomaden van insekten cq maden leven in de woestijn. Dat dat al heel lang iets normaal is. Vond het toen al heel bijzonder. Ze aten het zonder het eerst te doden. Als het moet zou ik het wel doen. Maar nou schijnt het ook nog eens gezond te zijn. Ik zag op discovery channel dat ze eenkhoorns in de val lokten en daarna roosterden Niet erg omdat ze door extreme weers omstandigheden genoodzaakt waren zelf roofdieren te worden, puur om te overleven. Eigenlijk komt het nu op neer dat je alles wat leeft op kunt eten...... Het is niet meer gek of eng. Ben nl zelf gek op garnalen die ik heel met poten en al opeet heerlijk! Groet Maya
Ik geloof nog meer in de maden. Lang is er over gesproken en geschreven, Maar nooit echt iets mee gedaan. Zo simpel eigenlijk.Je slikt het in , je ziet ze niet eens, Paar dagen later komen ze uit, Zien al dat lekkere van de ontstoken darm beginnen het op te peuzelen, en een paar dagen later gaan ze met de ontlasting weer weg, Wat je overhoudt is een "schone"darm.
Plaats een opmerking