Anatomie
De bijnieren zijn twee kleine organen boven de nieren. Ze bestaan uit de bijnierschors (cortex) en het bijniermerg (medulla). De hypofyse, een klier onder de hersenen, reguleert de hormoonproductie van de bijnieren. De bijnierschors produceert cortisol, aldosteron en androgenen, terwijl het bijniermerg adrenaline, noradrenaline en dopamine produceert. Cortisol en aldosteron spelen een rol bij de suikerstofwisseling, water- en zouthuishouding en bij afweer- en stressreacties. Androgenen worden in het lichaam omgezet in testosteron en oestrogeen en spelen zo een rol bij de ontwikkeling van mannelijke secundaire geslachtskenmerken, zoals lichaamsbeharing, spieropbouw, groei van de penis en testikels en stemvorming. Bij vrouwen is sprake van kleine hoeveelheden testosteron, die zo onder andere schaamhaargroei veroorzaken.
Typen bijnierschorsinsufficiëntie
Bijnierschorsinsufficiëntie ontstaat door een tekort van de hormonen uit de bijnierschors. Er zijn drie verschillende typen van deze ziekte:
- Primaire bijnierschorsinsufficiëntie. Hierbij ligt de oorzaak in de bijnierschors zelf. Als dit wordt veroorzaakt door een auto-immuunziekte, wordt dit type ook wel de ziekte van Addison genoemd.
- Secundaire bijnierschorsinsufficiëntie. Deze vorm ontstaat door problemen in de hypofyse (die de bijnieren aanstuurt), meestal door een tumor of het gebruik van bepaalde medicijnen.
- Tertiaire bijnierschorsinsufficiëntie. Dit is het gevolg van langdurig gebruik van corticosteroïden. Deze worden gebruikt bij behandelingen voor bijvoorbeeld reuma of COPD.
Rol van cortisol
Het lichaam maakt bij mensen met bijnierschorsinsufficiëntie te weinig cortisol aan. Cortisol speelt een sleutelrol in stressreacties, het stimuleert de stofwisselingsprocessen die energie leveren in de vorm van suiker. Ook speelt het een rol in metabolische processen, stofwisseling van botten, huid, spieren en bindweefsel, en het immuunsysteem. Het heeft een effect op de eetlust, geslachtsdrift en psyche. Cortisol helpt bij de stofwisseling van suikers, vetten en eiwitten en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Cortisol wordt daarom ook gebruikt bij de behandeling van allergische symptomen of auto-immuunziekten.
Oorzaken van bijnierschorsinsufficiëntie
Primaire bijnierschorsinsufficiëntie wordt vaak veroorzaakt door een auto-immuunziekte die een ontsteking van de bijnieren initieert. Andere oorzaken zijn tuberculose, uitzaaiingen van kanker, infecties van de bijnieren, bepaalde medicijnen, bijnierbloedingen en een operatie van de bijnieren. Secundaire bijnierschorsinsufficiëntie wordt meestal veroorzaakt door een tumor in de hypofyse, terwijl tertiaire bijnierschorsinsufficiëntie vaak het gevolg is van langdurige behandeling met corticosteroïden.
Plaats een opmerking