De (meer)waarde van gehoorbescherming
Harde geluiden in de werksituatie, thuis of in het uitgaansleven kunnen leiden tot blijvend gehoorverlies. Dat kan voorkomen worden met gehoorbescherming. Bij muziekbeleving tijdens concerten zorgt de bescherming zelfs voor toegevoegde waarde, omdat de muziek niet wordt vervormd. Dit zegt Rien Houwers, productspecialist bij Comfoor/Pluggerz.
Behoort gehoorbescherming al tot de standaarduitrusting van de Nederlander?
“Het gaat de goede kant op. In fabrieken en in de bouwsector, maar ook onder motorrijders is de bescherming al aardig ingeburgerd. Daarnaast merk je dat jongeren verstandiger worden. Ze kennen ondertussen bijna allemaal wel een leeftijdsgenoot die gehoorbeschadiging heeft opgelopen in het uitgaansleven. De bewustwording van de risico’s tijdens bijvoorbeeld concerten is groter geworden. Vergelijk het maar met de autogordel. Die wilde eerst niemand om, maar nadat was vastgesteld dat de gordel levens kan redden, kwam er veel meer acceptatie.”
Wanneer is gehoorbescherming nodig?
“In alle omstandigheden waarbij mensen te lang bloot staan aan een geluidsniveau van boven de tachtig decibel. Daar kun je tot acht uur veilig in verblijven, dat is de arbonorm. Elke drie decibel erbij halveert die tijd. Dat betekent dat 83 decibel nog maar vier uur per dag veilig is en 86 decibel nog maar twee uur per dag. Die geluidsniveaus gelden overigens niet alleen voor werk en uitgaan, maar ook voor thuis. Denk aan het werken met een kettingzaag, elektrische grasmaaier of boormachine.”
Hoe ontstaat een beschadiging?
“Heel geleidelijk. Je hebt het nauwelijks door. Juist dat sluipende zorgt dat je pas merkt dat er iets mis is als het eigenlijk al te laat is. Aanvankelijk hoor je geen toonhoogten (frequenties) meer rond de 4000 Herz, de hoge tonen. Andere frequenties blijf je redelijk lang goed horen. Onze normale spraak schommelt tussen de 40 en 70 decibel en ligt qua frequenties tussen 125 en 6000 Herz.”
Wat is het hoorconvenant?
“Dat is een afspraak tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Nederlandse poppodia en festivals en evenementenorganisatoren. Concerten en evenementen moeten volgens dit convenant een gemiddeld geluidsniveau van maximaal 103 decibel aanhouden. Verder moeten gehoorbeschermers op de locatie verkrijgbaar zijn.”
Hoe ziet goede gehoorbescherming er uit?
“Goede gehoorbeschermers zijn uitgevoerd met een filter. Afhankelijk van de toepassing wordt een bepaald filter gekozen. Belangrijk is om met de gehoorbeschermer wel muziek, spraak of andere signaalfuncties goed te blijven horen. Dat je niet helemaal afgesloten bent. Speciaal voor muziek zijn er filters die alle frequenties gelijkmatig dempen, waardoor de muziek niet wordt vervormd. De beleving wordt er alleen maar beter door.”
Op welke wijze zijn jullie bij het thema betrokken?
“Bij Comfoor maken wij onder de merknaam Pluggerz universele en maatwerk gehoorbeschermers. Innovatie speelt bij ons een belangrijke rol. We proberen onze producten steeds verder te perfectioneren. Ons uitgangspunt daarbij is ‘Geniet van het leven, controleer geluid’. Geluid kan je laten genieten van het leven. Natuurgeluiden, muziek, leuke gesprekken. Met oordoppen nemen we mensen niets af, maar voegen we juist iets toe. De kwaliteit verbeteren en de schade beperken, daar gaat het om. We maken ook doppen die zoveel mogelijk geluid buitensluiten, want soms laat afwezigheid van geluid je genieten van het leven. Als mensen slecht slapen, dan kunnen deze helpen om rust te creëren. Je hoort dan nog wel de geluiden die je wilt blijven horen, zoals een alarm of een baby.”
Meer informatie?
Bezoek de website: www.pluggerz.com
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking