Van uitstel komt gehoorverlies
In Nederland is er nog veel onwetendheid over het gehoor, veel mensen weten niet hoe kwetsbaar de oren zijn en hoe vaak gehoorschade voorkomt. Het kan dus vrij schokkend zijn dat bijna 10 procent van de Nederlandse bevolking aan gehoorschade lijdt. Geluiden boven de 80 decibel kunnen namelijk al schadelijk zijn, wat betekent dat mensen die langer dan 4 uur in horecagelegenheden of clubs spenderen in de gevarenzone zitten. Het is dan ook niet verrassend dat ongeveer 25 procent van de jongeren gehoorschade heeft. Dit kan oplopen tot zo’n 40 procent bij mensen boven de 65.
De reden dat deze gehoorschade niet opgemerkt of serieus genomen wordt, is dat geluid bij 120 decibel pas “pijn” begint te doen bij de meeste volwassenen. Slechthorendheid is ook een geleidelijk proces, waardoor er te laat actie wordt ondernomen. 88 procent van de mensen met gehoorproblemen draagt zelfs geen gehoortoestel. Terwijl dit toch echt problemen en gevaren oplevert, bijvoorbeeld in het verkeer. Het is dus zaak om je oren goed te beschermen en om vroegtijdig actie te ondernemen bij eventuele schade. Gehoorschade is namelijk een permanente aandoening die verergert naarmate er niets aan gedaan wordt. Hoe eerder je bij gehoorverlies begint met het dragen van een hoortoestel, hoe beter het gehoor blijft.
Signalen van gehoorschade
Gehoorschade is lastig voor het individu, maar ook voor zijn of haar omgeving. Als je één of meer van de volgende signalen bij jezelf of iemand uit je vrienden- of kennissenkring herkent, is het belangrijk om assertief te zijn.
Signalen bij jezelf
- Het wordt moeilijker om in een drukke omgeving een gesprek te voeren
- Het wordt moeilijker om een gesprek te voeren zonder oogcontact te hebben
- Het verschil tussen de klanken ‘s’ en ‘th’ is moeilijk te onderscheiden
- Mensen merken op dat het geluid van je apparaten erg hard staat
- Mensen in je omgeving lijken steeds onduidelijker te praten
Signalen bij anderen
- De persoon in kwestie draait het hoofd naar je toe om je beter te horen
- Zinnen of opmerkingen moeten steeds vaker herhaald worden
- Hij of zij verstaat je niet als je met je hand voor je mond praat
- Het geluid van zijn of haar apparaten staat erg hard
- Het wordt moeilijker om met hem of haar een telefoongesprek te voeren
Test je gehoor
Herken je de signalen? Of ken je iemand die wel een gehoortest kan gebruiken? Het is slechts een kleine stap om een gratis gehoortest aan te vragen waarbij je direct weet hoe het gehoor ervoor staat. Maak vrijblijvend een afspraak voor een gehoortest met een gediplomeerde audicien van Hans Anders.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking