Het geheim voor een jonger uitziende huid ontrafeld
Hoewel huidveroudering onvermijdelijk is, slagen sommigen er toch in hun jeugdige uiterlijk te behouden. Wat is hun geheim? Onderzoekers van de Beth Israel Deaconess Medical Center stellen dat het alles te maken heeft met hun genen.
Leeftijdsgebonden huidveranderingen
Wanneer we ouder worden, verandert onze huid. Voorbeelden zijn elasticiteitsverlies, rimpels en vlekken. De mate van deze veranderingen hangt af van iemands omgeving en levensstijl.
Met name de blootstelling aan zonlicht speelt een grote rol hierin. De ultraviolette straling van zowel de zon als de zonnebank kan de huidstructuur beschadigen. Dit proces wordt ook wel photoaging genoemd.
Het is niet mogelijk om de veranderingen volledig te voorkomen, maar er zijn mensen die er toch jong uit blijven zien. De wetenschappers wilden de verklaring hiervoor onderzoeken.
Huidbiopten
Aan de studie deden 158 blanke vrouwen mee tussen de 20 en 74 jaar. Sommigen van hen zagen er significant jonger uit voor hun leeftijd. Dit werd bevestigd door een digitale gezichtsanalyse.
Van alle deelnemers werd een huidbiopt afgenomen, zowel van de gebieden die worden blootgesteld aan zonlicht – het gezicht en de voorarm – als van de oppervlakte die hier altijd tegen is beschermd – het zitvlak. De huidsamples werden geanalyseerd op veranderingen die zijn verbonden aan veroudering. Ook werd speeksel afgenomen om van iedereen het gentype vast te stellen.
Veranderingen in de genexpressie
Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers een aantal veranderingen in de genexpressie. Deze ontstonden rond het twintigste levensjaar en namen naar verloop van tijd toe. Ten eerste waren dit wijzigingen in de oxidatie stress, ofwel de onbalans tussen de productie van vrije radicalen en de antioxidanten die hun schadelijke effecten tegengaan. En de senescentie, een proces van cellulaire veroudering waarbij cellen zich niet meer delen. Tot slot werden veranderingen in de huidbarrière gezien. De meeste van deze transformaties vonden plaats tussen het zestigste en zeventigste levensjaar.
Jonger uitziende vrouwen
Daarnaast concludeerde het team dat blootstelling aan uv-straling een belangrijke oorzaak is van deze veranderingen. De vrouwen die er jonger uitzagen, bleken een grotere genexpressie te hebben van genen die zijn verbonden aan biologische processen, zoals oxidatieve stress, cel replicatie en DNA-herstel. Ook lieten ze een grotere genexpressie zien van genen die zijn gerelateerd aan de structuur- en barrièrefunctie van de opperhuid en de productie van componenten van de tweede laag van de huid. Hieronder vallen collageen en elastine. Tot slot hadden ze een grotere expressie van genen die zijn verbonden aan het metabolisme van de zogenoemde mitochondriën, de celorganellen die de energie produceren voor cellen.
Jonger uitziende huid ‘gedraagt’ zich jong
Verrassend genoeg ontdekten de wetenschappers dat de genexpressiepatronen van de jonger uitziende vrouwen vergelijkbaar waren met die van de daadwerkelijk jongere deelnemers. Ze concludeerden dan ook dat hun huid er jonger uitziet, omdat deze zich jong ‘gedraagt’.
Nieuwe manier tegen huidveroudering
De onderzoekers hopen dat de resultaten van hun studie kunnen bijdragen aan meer inzicht in de keuzes en factoren die leiden tot een jonger uitziende huid. Ze stellen dat het versterken van de expressie van bepaalde genen een mogelijke manier kan zijn om dit te bereiken.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking