Blijf op de hoogte

Waarom broccoli je darmen beschermt

Het was al bekend dat broccoli de gezondheid van je darmen kan bevorderen. Maar welke mechanismen hieraan ten grondslag lagen, was tot op heden nog onduidelijk. Wetenschappers van de Pennsylvania State University hebben hier nu verandering in gebracht.

De studie is recent gepubliceerd in the Journal of Functional Foods.

Gezondheidseffecten broccoli

Er is al eerder onderzoek geweest naar de gezondheidseffecten van broccoli. Zo ontdekten wetenschappers dat het ontstekingen in de dikke darm kan tegengaan en de verspreiding van darmkanker kan verminderen.

“Lekkende darm”

De onderzoekers wilden zich nu richten op de zogenoemde “lekkende darm”. Hiervan is sprake wanneer de darmwand goed doorlaatbaar is en voedingsstoffen niet goed meer kan opnemen.

Het team benadrukt dat wanneer iemand dit probleem heeft en daarbij ook te maken krijgt met ontstekingen, dit kan leiden tot andere aandoeningen zoals artritis en hartziekten. Ze stellen dat het behoud van gezonde darmen kan voorkomen dat het lekkende effect groter wordt.

ICZ en AHR

Een van de belangrijkste spelers bij het behouden van een goede darmwandfunctie is de zogenoemde aryl hydrocarbon receptor (AHR). Deze receptor helpt om ziekte-veroorzakende stoffen uit de darmen te houden.

Kruisbloemige groenten als broccoli, spruitjes en kool bevatten indol glucosinolaten. In de maag worden deze stoffen afgebroken tot verbindingen, inclusief indolocarbazol (ICZ). ICZ bindt en activeert AHR, ondersteunt het immuunsysteem en helpt een goede balans in de darmflora te behouden.

De interactie tussen ICZ en AHR wordt beschouwd als een goede bescherming tegen kanker en de ziekte van Crohn. De onderzoekers wilden bekijken wat het effect was van broccoli op deze wisselwerking.

Onderzoek bij muizen

Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers twee soorten muizen. De eerste soort bezat een laag vermogen om ICZ met AHR te binden en de andere een hoog vermogen.

Alle muizen kregen een voedingspatroon opgelegd bestaande uit veel broccoli. Vervolgens gaven de wetenschappers hen een middel dat spijsverteringsproblemen veroorzaakte. Het bootste de aandoening colitis na, wat een ontsteking aan de darmen is.

De muizen met een beter vermogen om ICZ aan AHR te binden bleken goed beschermd tegen de chemische samenstelling, maar de dieren met een lager vermogen ervaarden ongunstige effecten – met name gewichtsafname.

3,5 kopjes per dag

Bij veel experimenten die naar de gezondheidseffecten van een specifieke voedingssoort kijken, is de benodigde hoeveelheid om deze te bereiken zo groot dat het vrijwel onmogelijk is om daadwerkelijk te consumeren. Maar dit was niet het geval bij dit onderzoek. Om het positieve effect te bereiken, zou een mens gemiddeld 3,5 koppen broccoli per dag moeten eten. De wetenschappers stellen dat hoewel dit nog steeds veel is, het geen ondenkbare hoeveelheid betreft.

Wel is meer onderzoek nodig om te bestuderen hoeveel broccoli en soortgelijke groenten veilig geconsumeerd kunnen worden door mensen met spijsverteringsziekten.

Gerelateerde artikelen

Mensen met het prikkelbare-darmsyndroom (PDS) hebben mogelijk baat bij pepermuntolie. Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ naar aanleiding van onderzoek bij zo’n 200 patiënten. Gebruik van de olie zou…

Circa een kwart Nederlanders stonden in 2017 geregistreerd bij de huisarts met maag-, darm- of leverklachten. Het totaal komt neer op ruim 3,7 miljoen mensen. Dit achterhaalde het RIVM in…

Therapeutische antilichamen worden steeds meer gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Het toedienen van antilichamen via de mond om het maag- of darmweefsel te bereiken blijft echter een uitdaging: ze…

Maag-, lever- en darmziekten
PDS zit niet tussen de oren

In Nederland heeft 10 tot 15 procent van de bevolking last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Toch weten mensen over het algemeen weinig over deze aandoening. Vaak wordt –…

Maag-, lever- en darmziekten
Leonie heeft 4 chronische ziekten

Al sinds haar zestiende is Leonie chronisch ziek. Maar dacht de jonge vrouw eerst enkel nog het hypermobiliteitssyndroom te hebben, later veranderde dit in een opeenstapeling van diagnoses. Openhartig doet…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.