Blijf op de hoogte

Persoonsgerichte behandelingen voor cataract

Cataract is de medische term voor grijze staar en houdt in dat de lens in het oog gaandeweg troebeler wordt. Hierdoor neemt de gezichtsscherpte af, loopt het contrast terug en kunnen kleuren niet meer natuurgetrouw worden weergegeven. Cataract wordt vaak gezien als ouderdomsziekte, maar er zijn vele andere oorzaken. Elk oog is natuurlijk anders, en vereist een andere medische benadering. Drs. Nico Trap, oogarts bij Oogkliniek Heuvelrug, vertelt over cataract en de persoonsgerichte behandelingen die ze aanbieden.

Zijn er verschillende vormen van cataract?

“Er zijn vele vormen van cataract. Er is cataract die optreedt op basis van ouderdom, maar het kan ook secundair optreden. Bijvoorbeeld als gevolg van een klap op het oog, een ontsteking of door stofwisselingziekten. De meest bekende oorzaak is diabetes, maar er zijn ook andere ziektes waarbij we weten dat cataract veelvuldig voorkomt.”

Wie vallen binnen de risicogroep voor cataract?

“Mensen met diabetes, oogtrauma’s, chronische oogontstekingen en stofwisselingziektes vallen binnen de risicogroep. Maar ook mensen in de tropen lopen bijvoorbeeld een risico, wat komt door zonlicht. Iemand die slechte eetgewoontes heeft en minder vitamines consumeert kan ook sneller cataract krijgen.”

Hoe behandelbaar is cataract?

“Cataract is zeer goed te behandelen en bestaat uit het vervangen van de lens door een nieuwe kunstlens. Dat is een ingreep die in Nederland 180.000 à 200.000 keer per jaar succesvol wordt gedaan en kent eigenlijk buitengewoon weinig risico. Het is een hele veilige ingreep die snel en effectief wordt uitgevoerd.”

Wat zijn jullie onderscheidende behandelmethodes?

“Wij kunnen iedereen met cataract opereren, en daarbij niet alleen de standaard lenzen aanbieden, maar ook torische lenzen. Dat wil zeggen dat er in die lenzen een belangrijk deel van de cilindercorrectie is ingebouwd. Hierdoor kan een patiënt met een cilinderafwijking dus achteraf een bril dragen waar een veel minder sterke cilinder inzit. Ook bieden we multifocale lenzen. Dat zijn lenzen waarmee je in tegenstelling tot standaard lenzen op verschillende afstanden scherp kunt zien.

Wat we ook nog kunnen is het “finetunen” nadien. Stel, de sterkte is niet optimaal uitgekomen zoals de patiënt dat had gewild, dan kunnen we dat met ooglaseren corrigeren. We hebben dus het hele palet aan behandelmogelijkheden om mensen na een staaroperatie toch de gewenste sterkte en functionaliteit te geven, en daarin zijn wij onderscheidend.”

Waar moet op voorhand rekening mee gehouden worden voordat jullie overgaan tot chirurgie?

“Op het moment dat iemand bij mij komt zal ik nooit opereren als ik niet zeker weet dat een operatie de wens van de patiënt vervult. Het moet natuurlijk wel in verhouding staan tot de risico’s. Dus of het nou gaat om cataract, glaucoom of een netvliesloslating, elke vorm van chirurgie moet zinvol zijn, want elke vorm van chirurgie heeft zijn mogelijke risico’s. Ook al is er maar een hele kleine kans op complicaties, je wilt niet dat er iets gebeurt bij iemand die eigenlijk nog heel goed ziet.”

Gerelateerde artikelen

Luister nu naar de podcast over het belang van het herkennen van de symptomen bij maculadegeneratie met oogarts Niels Crama van het Radboudumc en voorzitter van de Maculavereniging, tevens maculadegeneratiepatiënt,…

Luister nu de podcast over het beperken van risico’s rondom bilaterale cataractchirurgie met dr. Nic Reus en OK coördinator Renske Michielsen uit het Amphia Ziekenhuis. Gevaren van besmetting Bij bilaterale…

Symptomen zoals niet meer goed kunnen lezen en voornamelijk vervormingen zijn kenmerkend voor MD, omdat er stukjes van het beeld wegvallen. Patiënten met MD kunnen flinke vermoeidheidsklachten ervaren en last…

Referenties 1. N. J. Reus and T. J.T.P. van den Berg. Changes in Straylight after Cataract Surgery (submitted but  not published yet) 2. Nuijts R, Bhatt U, Nanavaty MA, Roberts…

Referenties 1. N. J. Reus and T. J.T.P. van den Berg. Changes in Straylight after Cataract Surgery (submitted but  not published yet) 2. Nuijts R, Bhatt U, Nanavaty MA, Roberts…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.