Stijgend aantal oogziektes als staar en glaucoom
Glaucoom, staar en maculadegeneratie zijn leeftijdsgebonden oogziektes die toenemen omdat we steeds ouder worden. Een snelle diagnose en behandeling zijn voor deze oogaandoeningen noodzakelijk, stelt oogarts dr. Thorsten Stolwijk van Stolmed klinieken. Verdere afbraak van het gezichtsvermogen en blindheid kunnen daardoor voorkomen worden.
Wat is de oorzaak van het stijgende aantal oogziektes en behandelingen?
“De vergrijzing. We leven langer: vrouwen worden nu gemiddeld 83 jaar, in 1990 was dat 78. Tegelijkertijd verwachten we in de huidige tijd meer van onszelf. We zijn vitaler en willen of moeten langer doorwerken; daarom eisen we meer van ons gezichtsvermogen. Bovendien zijn we mondiger en beter geïnformeerd – we weten wat er speelt en mogelijk is.”
Welke oogziektes zijn leeftijdsgebonden?
“Staar, maculadegeneratie en glaucoom, maar bij glaucoom speelt erfelijkheid ook duidelijk een rol. Deze drie gezichtsstoornissen komen vooral voor na het 60ste levensjaar en kunnen leiden tot blindheid en slechtziendheid. Leeftijdsgeboden maculadegeneratie is zelfs de belangrijkste oorzaak van blindheid bij mensen boven de 65. Door de toename van het aantal ouderen, groeit dit uit tot een steeds groter probleem voor de volksgezondheid.”
Zijn er adequate behandelingen voor staar?
“Staar is goed te behandelen, jaarlijks worden in Nederland zo’n 160.000 mensen geopereerd. Daarbij wordt de troebel geworden lens uit het oog vervangen door een heldere kunststof implantlens die in principe levenslang meegaat. Vroeger lag je vijf weken in het ziekenhuis, nu kan je 20 minuten later weer naar huis. Het Stolmedteam is gespecialiseerd in het plaatsen van speciale lenzen, zodat je daarna zelfs helemaal geen bril meer hoeft: ideaal.
Hoe wordt maculadegeneratie behandeld?
Maculadegeneratie is moeilijker behandelbaar, dat gebeurt tegenwoordig vooral via inspuiting in het oog. Er zijn twee typen MD. De droge vorm ontwikkelt zich geleidelijk, de natte vorm gaat razendsnel waarbij het vocht onder het netvlies onherstelbare schade aanricht aan het gezichtsvermogen. De natte vorm is vaak redelijk tot goed te behandelen als op tijd bent: test jezelf regelmatig. Lijken de badkamertegeltjes niet meer recht? Ga dan zo snel mogelijk naar de oogarts!”
Hoe gevaarlijk is glaucoom?
“Glaucoom is een belangrijke oorzaak van blindheid. Naar schatting hebben al zo’n 200.000 Nederlanders glaucoom, circa de helft weet dat zelf niet. Het begint heel geleidelijk. Een deel van het netvlies wordt minder gevoelig voor licht, maar het andere oog ondervangt dit – tot men wazig of helemaal niets meer ziet. Glaucoom gaat vaak gepaard met hoge oogdruk wat de oogzenuw onherstelbaar kan beschadigen met blindheid tot gevolg. Daarom start de glaucoombehandeling met het omlaag brengen van de oogdruk via oogdruppels. Ben je op tijd, dan kan het stopgezet of vertraagd worden, maar gedane schade is onomkeerbaar. Laat je oogdruk dus regelmatig meten.”
Welke rol spelen wachtlijsten en zelfstandige behandelcentra?
“Nederland kent 600 oogartsen. Momenteel wordt 30% van de oogheelkundige zorg in zelfstandige behandelcentra uitgevoerd. Een positieve ontwikkeling: zij kunnen vaak sneller behandelen dan ziekenhuizen. De lange wachtlijsten ontstaan namelijk niet alleen door een artsentekort, maar ook door het bevriezen van de ziekenhuisbudgetten voor en door de zorgverzekeraars. Daardoor blijft het aantal gewenste behandelingen beperkt. Doelmatig werken is belangrijk, maar mensen op korte termijn helpen aan een oogheelkundig probleem is een maatschappelijke verantwoordelijkheid.”
Reactie
Het moet toch zijn: De droge vorm is vaak redelijk tot goed te behandelen , in plaats van de natte vorm.
Plaats een opmerking