Blijf op de hoogte

Angst bij ziekte: wat is het, en hoe kun je ermee omgaan?

Ziekte kan leiden tot een gevoel van onrust en angst, vooral als de ziekte langere tijd aanhoudt. Wat houdt onrust precies in, en wat kun je doen om je beter te voelen?

Wat houdt angst in?

Angst is een veel voorkomende reactie op ongebruikelijke situaties, waarvan ziekte er één is. Als je je grote zorgen maakt, is het risico groot dat je generaliseert om de wereld begrijpelijker te maken, wat ertoe kan leiden dat je nog angstiger wordt. Angst en ongerustheid zijn woorden die we vaak gebruiken om hetzelfde gevoel te beschrijven, maar het is belangrijk om ze van elkaar te onderscheiden. Onrust komt vaak voor tijdens crises en rampen. In wezen is het een positieve reactie die ons helpt redding te zoeken in het licht van bedreigingen en mogelijke moeilijke gebeurtenissen. Angst is een intens gevoel van onrust dat in het lichaam kan optreden in crisissituaties, maar ook wanneer er geen duidelijke externe dreiging is. Angst kan als onaangenaam worden ervaren, maar is niet gevaarlijk. Is de angst langdurig en leidt dit tot bijvoorbeeld depressie en slaapproblemen, is er sprake van een psychische aandoening.

Ervaring in het lichaam

Wanneer we angst voelen, mobiliseert het lichaam zich. Onze geest wordt gescherpt, onze spieren gespannen en we zijn klaar om tot handelen over te gaan. Dit is niet gevaarlijk, maar als het te lang aanhoudt kan het een last worden, en op de lange termijn een negatieve invloed hebben op het lichaam. In het dagelijks leven ervaren we elke dag zowel angst als herstel. Als de zorgen om de ziekte langere tijd blijven bestaan, of als er gebeurtenissen en situaties op voortbouwen die meer stress veroorzaken, kan er sprake zijn van onevenwichtigheid. De gevolgen van deze onevenwichtigheid kunnen gespannen spieren, buikpijn, slaapproblemen, concentratieproblemen en stemmingswisselingen zijn. Het denkvermogen en het geheugen kunnen ook worden beïnvloed.

Gevolgen van langdurige angstgevoelens

Als ziekte tot langdurige angstgevoelens leidt, kan dit ertoe leiden dat je niet voor jezelf zorgt, of niet doet wat je gewoonlijk doet om te herstellen. Het kan zijn dat je door de ziekte geen energie meer hebt om je vrienden te ontmoeten of je hobby te beoefenen. Lichamelijke klachten kunnen ook de mobiliteit beperken. Dan bestaat het risico dat de stress toeneemt, terwijl de herstelmogelijkheden afnemen. Als je ziek bent heb je minder mogelijkheden om dingen te ondernemen die je beter doen voelen, je angst verminderen en je veerkracht versterken. Loop je hier erg in vast, is het verstandig om professionele begeleiding te zoeken, bijvoorbeeld bij Psyned.

Zo voel je je beter

Toch zijn er dingen die je zelf kunt doen om je beter te voelen en de angst te verminderen. Iedere keer dat het je lukt om een stresspatroon te doorbreken, draagt ​​het bij aan herstel en helpt het je beter met de angst om te gaan. Praat bijvoorbeeld met iemand over je angst en gevoelens. Ga om met iemand bij wie je je veilig voelt, zelfs als je niet wilt praten over wat je voelt en denkt. Te veel alleen zijn kan ertoe leiden dat je meer gaat piekeren. Blijf binnen je vermogen dingen doen waar jij je goed bij voelt. Probeer ook je gedachten in evenwicht te brengen, en vermijd zwart-wit denken.

Ontspanningsoefeningen

Eenvoudige ontspannings- en ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om rust te vinden. Ze brengen je in balans, en helpen je om terug te keren naar het hier en nu. Diep ademhalen is een eenvoudige maar krachtige manier om te ontspannen. Oefening in lichamelijke aanwezigheid, ook wel bodyscanning genoemd,  helpt bij sterke stress en bij angst- of paniekaanvallen. De oefeningen kunnen overal en op elk moment worden gedaan. Voel je vrij om de oefeningen meerdere keren te herhalen voor een groter effect, maar om een ​​langduriger effect te krijgen, moeten de oefeningen regelmatig worden gedaan.

Gerelateerde artikelen

Gezondheid is ontzettend belangrijk en hier zijn we dan ook graag zuinig op. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en bewuste keuzes te maken die je gezondheid…

Een buikwandcorrectie is een ingreep die voor veel mensen een oplossing geeft na gewichtsverlies of zwangerschappen. Maar waarom zou je kiezen voor Mooi Kliniek? De sleutel tot het succes van…

Elk jaar worden er duizenden beslissingen genomen over smartengeld bij oorletsel en gehoorschade. Hieronder geven we meer informatie en voorbeelden om je een beeld te geven van de bedragen die…

Insectensteken zijn voor de meeste mensen slechts een klein ongemak, maar voor sommigen kunnen ze een ernstig gezondheidsrisico vormen. Als u of iemand in uw omgeving allergisch is voor insectengif,…

In de digitale wereld waar we vandaag de dag in leven, is het belangrijk voor zorginstellingen om zichtbaar en toegankelijk te zijn voor patiënten. Een effectieve manier om dit te…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.