Blijf op de hoogte

De kracht van kennis bij de behandeling van kanker

De behandelingsmogelijkheden voor kanker bevinden zich de laatste jaren in een stroomversnelling. Bestond een aantal jaren geleden een gemiddeld behandelplan voornamelijk uit chirurgie of chemokuren, tegenwoordig hebben oncologen en patiënten de keuze uit geavanceerde behandelingen zoals immuun- en doelgerichte therapie. Toch blijven er nog een hoop mogelijkheden onbenut, vertellen Jean-Pol Detiffe (directeur) en Michelle Meijer (sales- en marketingdirecteur) van medisch onderzoeksbedrijf OncoDNA.

Wat is de grootste uitdaging voor oncologen bij de behandeling van kanker?

Detiffe: “Vroeger maakten oncologen vooral gebruik van algemene behandelstatistieken bij het nemen van beslissingen, maar tegenwoordig is duidelijk dat elke kanker uniek is en daardoor een eigen aanpak vereist. Bovendien worden ook individuele factoren bij de patiënt steeds beter in kaart gebracht. Dit zorgt voor een groeiend aantal behandelmogelijkheden. De wijze van behandeling is daarmee voor een groot deel afhankelijk geworden van de ervaring en kennis van oncologen. Door de razendsnelle ontwikkelingen is het voor hen vrijwel onmogelijk om volledig op de hoogte te blijven van alle onderzoeken en literatuur. Dit leidt tot behandelingen die deels gebaseerd zijn op trial-and-error, terwijl er juist meer patiënt-specifieke mogelijkheden zijn.”

Wat zijn hiervan de gevolgen voor patiënten?

Detiffe: “Het kennistekort zorgt voor kwaliteitsverschillen. Als een patiënt voor een behandeling naar een kleine, nabijgelegen zorginstelling buiten de stad gaat, dan bestaat de kans dat de oncologen in kwestie minder kennis en ervaring hebben dan hun collega’s in een groot ziekenhuis. Dat mag natuurlijk niet zo zijn, maar is wel de realiteit.”

Meijer: “Om een voorbeeld te geven: tegenwoordig maken veel oncologen gebruik van next generation sequencing (NGS) van DNA. Dit is een relatief nieuwe methode waarmee zij mutaties van een kanker kunnen opsporen en het effect van een behandeling beter kunnen inschatten. Toch blijkt uit ons recente onderzoek dat dit in slechts 27 procent van de gevallen daadwerkelijk een therapeutische oplossing biedt. Als oncologen NGS combineren met kankerspecifieke testen, stijgt die kans tot 92 procent, wat de levensverwachting van sommige patiënten aanzienlijk doet verbeteren. Bovendien verkleint dit het risico dat zij medicatie krijgen voorgeschreven die weinig effect heeft, maar wel veel bijwerkingen geeft. Uiteindelijk bespaart dit ook de gezondheidszorg veel onnodige kosten.”

Wat kunnen jullie betekenen voor oncologen en patiënten?

Meijer: “Wij bieden theranostische oplossingen die het effect van diagnostiekresultaten op therapie weergeven. Hierbij worden bepaalde testen gebruikt om een kanker-specifieke diagnose te stellen, waarbij bovendien patiënt-specifieke resultaten worden ingezet voor de best passende behandeling. Daartoe verzamelen en delen we alle literatuur en data uit klinische studies op één platform: OncoSHARE. Zo kunnen oncologen op een toegankelijke manier op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en tegelijkertijd live follow-up-data van de patiënt volgen en delen met andere oncologen.”

Detiffe: “Bij de behandeling van kanker ligt de kracht in de kennis, oftewel het inzetten van de meest actuele data die beschikbaar is. Ons platform stelt oncologen in staat beslissingen te nemen op basis van de laatste wetenschappelijke ontdekkingen alsook vergelijkbare gevallen uit de praktijk. Onze unieke oplossingen maken het mogelijk gericht te behandelen op basis van bewezen resultaten.”

Meijer: “Gepersonaliseerde zorg binnen de oncologie is momenteel al een feit en zal de komende tijd een nog grotere rol gaan spelen. Noodzakelijk als je bedenkt dat de meeste kankertherapieën in slechts een derde van de gevallen helpen. Wij zijn trots op het feit dat onze oplossingen een verschil maken in de strijd tegen kanker.”

Meer informatie?
www.oncodna.com

Gerelateerde artikelen

Aan het onderzoek namen meer dan 1,1 miljoen proefpersonen deel. Daarmee is het een van de grootste genetische onderzoeken tot nu toe. De resultaten zijn op 23 juli jl. gepubliceerd…

Psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie en bipolaire stoornis komen in sommige families meer voor dan in andere. In groot internationaal verband zijn genetische verbanden tussen deze en andere hersenaandoeningen onderzocht op…

Wetenschappers van het Erasmus MC hebben samen met Britse collega meer dan honderd nieuwe genen gevonden die een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de kleur van menselijk haar.…

Informatie die rond het DNA zit verschilt tussen hoger- en lager opgeleide Nederlanders. De verschillen bevinden zich niet in de letters van het DNA (de DNA-code), maar in de afstelling…

Een team van wetenschappers heeft een algoritme ontwikkeld dat mutaties in het menselijk genoom kan voorspellen. Het genoom is een complete genetische samenstelling van een organisme. Het algoritme verschaft een…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.