Blijf op de hoogte

30 procent van jeugdhulp niet voor het eerst

In de eerste zes maanden van 2017 hebben ruim 311 duizend jongeren van 0 tot 23 jaar jeugdhulp gekregen. Van de jongeren die een hulptraject begonnen, had 29 procent in de afgelopen vijf jaar al eerder jeugdhulp ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Vergelijking met 2016

Het aantal jongeren met jeugdhulp was iets lager dan in dezelfde periode in 2016. Toen kregen 314 duizend jongeren jeugdhulp. Het gaat dan om hulp aan jongeren en hun ouders bij psychische problemen, een verstandelijke beperking of bij opvoedproblemen.

Grote verschillen in herhaalde jeugdhulp tussen gemeenten

Van de 150 duizend hulptrajecten die tot 1 juli in 2017 zijn begonnen, waren 43,5 duizend gevallen waarin eerder jeugdhulp is gegeven. Daarbij is tot maximaal vijf jaar teruggekeken. Het percentage herhalingsgevallen verschilt sterk tussen gemeenten. Zo zijn in Zuid-Limburg gemeenten waarbij in meer dan 40 procent van de nieuw gestarte trajecten de jongere eerder jeugdhulp had. In enkele gemeenten in Midden- Limburg was het percentage herhalingsgevallen minder dan 20.

Jongeren die jeugdhulp krijgen, komen uit eenoudergezin
Lees ook: Jongeren die jeugdhulp krijgen, komen uit eenoudergezin

Jongere met jeugdhulp zonder verblijf had vaker eerder jeugdhulp

Bij veruit de meeste jeugdhulptrajecten blijft de jongere thuis wonen, soms wordt de hulp verleend bij de jeugdhulpaanbieder. In het eerste halfjaar van 2017 zijn bijna 12 duizend van deze hulptrajecten met verblijf gestart. In 21 procent van die gevallen heeft de jongere eerder jeugdhulp gehad. Van de 139 duizend nieuw gestarte trajecten in 2017 waarbij de jongere thuis verbleef, had 30 procent al eerder een jeugdhulptraject gekregen.

Bron: CBS.

Gerelateerde artikelen

Jeugdontwikkeling bieden en de mensen die zorg geven ontzorgen. Dat zijn de kerndoelen van de recent geopende Villa Wilhelmina in Purmerend, onderdeel van Stichting Kinderopvang Den Helder (SKDH). Villa Wilhelmina…

Sinds 2017 is de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) van kracht die voortbouwt op de Wet op de Kinderopvang uit 2005 – en geldt voor alle kinderopvangorganisaties in Nederland.…

Kinderopvang wordt in Nederland voor ongeveer 70 procent bekostigd uit collectieve middelen. Dat doen we omdat onderzoek uitwijst dat kinderopvang een grote rol kan spelen in het wegwerken van ontwikkelingsachterstanden…

Het is een grote zorg die duizenden ouders in Nederland delen. Een kind dat, om wat voor reden dan ook, niet meegaat in het ritme en de ontwikkeling van leeftijdsgenoten.…

Hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles en hoogleraar neuropedagogiek en ontwikkelingsstoornissen Hanna Swaab geven hun visie op de ontwikkeling van het jonge brein en de invloed van de omgeving hierop. “Het bevel…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.