Aangeboren hartafwijkingen bij pasgeboren baby’s beter herkennen
Een eenvoudige zuurstofmeting bij pasgeboren baby’s maakt het mogelijk om ernstige aangeboren hartafwijkingen eerder op te sporen. De meting kan bovendien gevaarlijke infecties en longproblemen aantonen. Dat blijkt uit onderzoek van het LUMC en AMC onder bijna 24.000 pasgeboren baby’s.
Zuurstofgehalte van pasgeboren baby’s
Ernstige aangeboren hartafwijkingen kunnen kort na de geboorte al voor acute problemen zorgen. Helaas zijn deze niet altijd goed zichtbaar op de 20-weken echo. Na de geboorte kan een blauwe kleur van de baby hierop wijzen, maar ook dat is niet altijd even duidelijk. Een te laag zuurstofgehalte in het bloed van de baby is een veel betrouwbaarder aanwijzing. Vandaar dat tegenwoordig in veel landen standaard het zuurstofgehalte wordt gemeten bij pasgeboren baby’s. De onderzoekers hebben nu onderzocht in hoeverre deze zuurstofmeting ook in Nederland zou kunnen worden ingevoerd.
Infecties en longproblemen
De zuurstofmeting bleek niet alleen nuttig voor het opsporen van hartafwijkingen, maar ook voor het opsporen van infecties en longproblemen. Bij ruim een half procent van de kinderen bleek dat het geval te zijn. “Een infectie die vroegtijdig wordt opgespoord, is veel eenvoudiger te behandelen”, zegt arts-onderzoeker Ilona Narayen.
Standaardprocedure?
Alle dertien ziekenhuizen in de regio Leiden-Haarlem-Amsterdam die aan het onderzoek deelnamen, hebben de zuurstofmeting nu standaard ingevoerd. Dat geldt ook voor een derde van de 75 deelnemende verloskundigenpraktijken in dezelfde regio, ondanks het feit dat ze hiervoor de zuurstofmeter op eigen kosten moesten aanschaffen. De onderzoekers hopen dat de zuurstofmeting bij pasgeborenen uiteindelijk in heel Nederland zal worden ingevoerd.
Bron: LUMC.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking