Blijf op de hoogte

Aangeboren hartafwijkingen bij pasgeboren baby’s beter herkennen

Een eenvoudige zuurstofmeting bij pasgeboren baby’s maakt het mogelijk om ernstige aangeboren hartafwijkingen eerder op te sporen. De meting kan bovendien gevaarlijke infecties en longproblemen aantonen. Dat blijkt uit onderzoek van het LUMC en AMC onder bijna 24.000 pasgeboren baby’s.

Zuurstofgehalte van pasgeboren baby’s

Ernstige aangeboren hartafwijkingen kunnen kort na de geboorte al voor acute problemen zorgen. Helaas zijn deze niet altijd goed zichtbaar op de 20-weken echo. Na de geboorte kan een blauwe kleur van de baby hierop wijzen, maar ook dat is niet altijd even duidelijk. Een te laag zuurstofgehalte in het bloed van de baby is een veel betrouwbaarder aanwijzing. Vandaar dat tegenwoordig in veel landen standaard het zuurstofgehalte wordt gemeten bij pasgeboren baby’s. De onderzoekers hebben nu onderzocht in hoeverre deze zuurstofmeting ook in Nederland zou kunnen worden ingevoerd.

Infecties en longproblemen

De zuurstofmeting bleek niet alleen nuttig voor het opsporen van hartafwijkingen, maar ook voor het opsporen van infecties en longproblemen. Bij ruim een half procent van de kinderen bleek dat het geval te zijn. “Een infectie die vroegtijdig wordt opgespoord, is veel eenvoudiger te behandelen”, zegt arts-onderzoeker Ilona Narayen.

Standaardprocedure?

Alle dertien ziekenhuizen in de regio Leiden-Haarlem-Amsterdam die aan het onderzoek deelnamen, hebben de zuurstofmeting nu standaard ingevoerd. Dat geldt ook voor een derde van de 75 deelnemende verloskundigenpraktijken in dezelfde regio, ondanks het feit dat ze hiervoor de zuurstofmeter op eigen kosten moesten aanschaffen. De onderzoekers hopen dat de zuurstofmeting bij pasgeborenen uiteindelijk in heel Nederland zal worden ingevoerd.

Bron: LUMC.

Gerelateerde artikelen

Jeugdontwikkeling bieden en de mensen die zorg geven ontzorgen. Dat zijn de kerndoelen van de recent geopende Villa Wilhelmina in Purmerend, onderdeel van Stichting Kinderopvang Den Helder (SKDH). Villa Wilhelmina…

Sinds 2017 is de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) van kracht die voortbouwt op de Wet op de Kinderopvang uit 2005 – en geldt voor alle kinderopvangorganisaties in Nederland.…

Kinderopvang wordt in Nederland voor ongeveer 70 procent bekostigd uit collectieve middelen. Dat doen we omdat onderzoek uitwijst dat kinderopvang een grote rol kan spelen in het wegwerken van ontwikkelingsachterstanden…

Het is een grote zorg die duizenden ouders in Nederland delen. Een kind dat, om wat voor reden dan ook, niet meegaat in het ritme en de ontwikkeling van leeftijdsgenoten.…

Hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles en hoogleraar neuropedagogiek en ontwikkelingsstoornissen Hanna Swaab geven hun visie op de ontwikkeling van het jonge brein en de invloed van de omgeving hierop. “Het bevel…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.