Blijf op de hoogte

Minder KNO-infecties dankzij goede bacteriën

Het menselijk lichaam bevat tien keer zoveel bacteriën als menselijke cellen. Dr. Coline Gerritsen en Patricia Zein, van het Amsterdamse familiebedrijf Winclove Probiotics, vertellen over het nut van goede bacteriën en over hoe een verstoorde bacteriehuishouding kan leiden tot keel- en oorinfecties.

Welke rol spelen bacteriën in ons lichaam?

Gerritsen: “Bacteriën beïnvloeden allerlei processen in ons lichaam. Hoe ze dat doen verschilt per plaats. Zo is een belangrijke taak van de bacteriën in onze darmen het verwerken van eten en het produceren van essentiële stoffen, terwijl de bacteriën in onze luchtwegen met name beschermen tegen ziekteverwekkers. In zowel de darmen als de bovenste luchtwegen is het hebben van een grote diversiteit aan bacteriën belangrijk. Een grote diversiteit biedt namelijk bescherming tegen pathogenen, slechte bacteriën, waardoor er minder snel infecties kunnen optreden.”

Wat is het verband tussen bacteriën en KNO-infecties?

Gerritsen: “Keel- en oorontstekingen zijn de meest voorkomende infecties bij jonge kinderen en de voornaamste reden om de huisarts te bezoeken. KNO-infecties ontstaan wanneer de natuurlijke bacteriehuishouding is verstoord, door bijvoorbeeld een verlaagde weerstand of antibiotica gebruik, en pathogenen de overhand nemen.”

Zein: “Hoewel we tegenwoordig een terughoudendheid zien in het voorschrift van antibiotica, worden deze met name aan jonge kinderen nog vaak voorgeschreven. Antibiotica zijn effectief in het bestrijden van infecties, echter doden ze niet alleen de slechte maar ook de goede bacteriën. Hierdoor raakt de bacteriehuishouding uit balans en kunnen pathogenen makkelijker een nieuwe, terugkerende, infectie veroorzaken. Bij keel- en oorontstekingen kan dit tot wel zes keer per jaar gebeuren.”

Wat is hiervoor een oplossing?

Gerritsen: “Probiotica, goede bacteriën, kunnen de balans in de bacterie-huishouding herstellen en daarmee het risico op terugkerende KNO-infecties verkleinen. Omdat bacteriën over verschillende eigenschappen beschikken is het belangrijk om voor iedere indicatie de juiste bacteriën te selecteren. Zo is de ene bacterie bijvoorbeeld goed in het remmen van ziekteverwekkers, terwijl de andere bacterie goed is in het ondersteunen van het immuunsysteem. Bij veel aandoeningen zijn meerdere mechanismen betrokken; om deze effectief te bestrijden moeten verschillende bacteriën worden geselecteerd. In het geval van KNO-infecties zijn bacteriën die tegen pathogenen beschermen en die de biologische barrière van het slijmvlies herstellen gewenst.”

Zein: “Er is al veel onderzoek gedaan naar de gunstige effecten van probiotica op verscheidene darm-gerelateerde aandoeningen zoals anti-bioticageassocieerde diarree, constipatie en Colitis Ulcerosa. In samenwerking met academische centra hebben wij voor onder meer deze indicaties succesvolle probiotische producten ontwikkeld. Het onderzoeksveld verbreedt zich nu van de darm naar meer innovatieve gebieden zoals mentale gezondheid, allergie, mondhygiëne en KNO. Momenteel ontwikkelen we een probioticum voor terugkerende keel en oorinfecties.”

Is er al onderzoek gedaan met dit probioticum?

Gerritsen: “Zweedse wetenschappers hebben al bij meer dan 1000 kinderen met terugkerende keel- en oorinfecties onderzoek gedaan naar het effect van dit probioticum. Uit hun studies bleek dat de infecties tot wel 40 procent konden worden teruggebracht. Met deze resultaten en onze eigen expertise zijn we dit probioticum verder aan het ontwikkelen. We hopen het eind dit jaar op de markt te kunnen brengen. Tegelijkertijd willen we nieuwe klinische studies opstarten om nog meer inzicht te krijgen in de effectiviteit van dit product. Daarvoor zijn we in gesprek met verschillende academische centra.”

Gerelateerde artikelen

Jeugdontwikkeling bieden en de mensen die zorg geven ontzorgen. Dat zijn de kerndoelen van de recent geopende Villa Wilhelmina in Purmerend, onderdeel van Stichting Kinderopvang Den Helder (SKDH). Villa Wilhelmina…

Sinds 2017 is de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) van kracht die voortbouwt op de Wet op de Kinderopvang uit 2005 – en geldt voor alle kinderopvangorganisaties in Nederland.…

Kinderopvang wordt in Nederland voor ongeveer 70 procent bekostigd uit collectieve middelen. Dat doen we omdat onderzoek uitwijst dat kinderopvang een grote rol kan spelen in het wegwerken van ontwikkelingsachterstanden…

Het is een grote zorg die duizenden ouders in Nederland delen. Een kind dat, om wat voor reden dan ook, niet meegaat in het ritme en de ontwikkeling van leeftijdsgenoten.…

Hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles en hoogleraar neuropedagogiek en ontwikkelingsstoornissen Hanna Swaab geven hun visie op de ontwikkeling van het jonge brein en de invloed van de omgeving hierop. “Het bevel…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.