Gerelateerde artikelen
Ondanks beperkte toename van de totale hoeveelheid verstrekte geneesmiddelen met 0,5%, is het aantal geneesmiddelen per hoofd van de bevolking vrijwel gelijk gebleven in 2018. Het geneesmiddelgebruik per 70-plusser nam…
De laatste jaren stijgt het geneesmiddelentekorten in Nederland en ook in 2018 was dit weer het geval. Met een sterkere groei dan in 2017. De stijging is nu maar liefst…
Mensen met acute hoest trekken massaal naar de huisarts, die vervolgens bijna even massaal antibiotica voorschrijft. Uit een grootschalig onderzoek blijkt dat hoogstens één op de vijf patiënten baat kan…
Fabrikanten van zelfzorgmedicijnen hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om de houdbaarheid na openen op de verpakking te vermelden. Naar schatting…
Medicatie
Medicijnen vaak niet goed bewaardHet zorgvuldig bewaren van geneesmiddelen is belangrijk om de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid ervan te kunnen garanderen. Tot het verlaten van de apotheek worden geneesmiddelen gecontroleerd bewaard. Thuis is dat…
Medicatie
Minder medicijngebruikers dan verwachtHet geneesmiddelengebruik nam in 2017 met 1,3% toe. Op grond van demografische ontwikkelingen zou een stijging van 1,7% reëel zijn geweest. Ook valt op dat het aantal polyfarmaciepatiënten vorig jaar…
Langzaam maar zeker veroveren biosimilars Nederland. Nu medicijnen voor grote patiëntengroepen uit patent komen, verschijnen biosimilars op de markt. Dat heeft nogal wat gevolgen: voor de prijs van medicijnen en…
Van de medicijngebruikers die in 2017 meer dan eens een apotheek bezochten, ging 82% trouw naar dezelfde apotheek. Als medicijngebruikers meerdere apotheken bezochten, was dat meestal een wijkapotheek en een…
Tussen 2000 en 2015 is het antibioticagebruik met maar liefst 39 procent toegenomen. De stijging is vooral explosief in lage- en middeninkomenslanden (LMI-landen). Dat blijkt uit de meest uitgebreide studie…
Misselijkheid kan in verschillende situaties de kop opsteken. Bijvoorbeeld na een operatie, bij een zwangerschap of tijdens het reizen. Hoewel medicatie een optie is, zijn er ook natuurlijke middelen om…
Medicijnen kunnen worden voorgeschreven voor andere ziekten of groepen patiënten dan waar ze voor zijn goedgekeurd. Dit zogenoemde ‘off-labelgebruik’ is onder voorwaarden wettelijk toegestaan en voorziet in een medische behoefte.…
Medicijnen werken niet volgens het ‘one size fits all’-principe, omdat genetische verschillen de effectiviteit van beïnvloeden. Dat blijkt uit innovatief onderzoek van promovendus Julia Hillger. Medicijnen als sleutel Dertig procent…
Medicatie
Risico's van pijnstillers onderschatConsumenten overschatten de eigen kennis en onderschatten de risico’s bij het gebruik van pijnstillers. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in opdracht van het Centraal Bureau…
Medicijngebruik in verpleeghuizen en onder toezicht van thuiszorg is de laatste jaren steeds veiliger geworden. Daarentegen kan er bij thuisgebruik nog het een en ander verbeterd worden. Dit concludeert ANBO…
Kijkoperaties in de buik zijn meer belastend voor chirurgen dan gewone buikoperaties. Bij een kijkoperatie werkt een chirurg bijvoorbeeld langer in dezelfde houding en moet hij/zij vaak kracht zetten vanuit…
Plaats een opmerking